Za požáry i za stále ničivější povodně může globální oteplování, varují vědci

Téměř rok poté, co se Austrálie potýkala s požáry, které zničily celá města a zabily miliony zvířat, trápí její obyvatele další živelná pohroma – obří povodně.

Záplavy na pobřeží Nového Jižního Walesu smetly domy i podniky a ohrozily lidské životy. Vědci upozorňují, že globální oteplování zhoršuje nejen požáry, ale i povodně. Například doktor Blair Trewin z australského národního Úřadu pro meteorologii pro deník Guardian potvrdil, že je neobvyklé zaznamenat takové množství extrémních srážek na tolika místech najednou.

O tom, že se situace v posledních letech zhoršuje, mluví i zpráva o stavu klimatu australského vládního Úřadu pro meteorologii publikovaná v roce 2020: podle ní intenzita dešťů v Austrálii v posledních letech stoupla. Zpráva také přímo upozorňuje na to, že větší oteplování povede v budoucnu k ještě intenzivnějším záplavám. Z další vědecké studie vyplynulo, že oteplení o dva stupně Celsia může zvýšit množství srážek během denních lijáků o jedenáct až třicet procent.

Spalování fosilních paliv a odlesňování způsobilo, že od průmyslové revoluce vzrostla koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře o padesát procent. Profesor Steve Sherwood z Centra pro studium klimatické změny při Univerzitě v Novém Jižním Walesu upozorňuje, že teplejší atmosféra může zadržovat více vlhkosti. I kdyby tedy klimatická změna nebyla primární příčinou záplav, přinejmenším k nim přispívá. „Víme, že pět až deset procent objemu těchto dešťů je důsledek změny klimatu,“ řekl Sherwood britskému Guardianu. „Globální oteplování tento problém prohlubuje, a tím, jak se v atmosféře hromadí další emise, se situace dále zhoršuje,“ dodává.

Na to, že změna klimatu přinese extrémní výkyvy a rychlejší střídání zimy a léta v naší geografické poloze, upozorňují již léta i čeští meteorologové. O obdobích sucha střídaných intenzivními přívalovými dešti mluvil například Jan Pretl už v roce 2012.

 

Čtěte dále