Babiš hraje se Zemanem vabank. Chce být totiž znovu premiér

Končí další ministr zdravotnictví. Prezident Zeman odvolal na žádost Babiše Jana Blatného, který byl od vypuknutí koronavirové pandemie už třetím ministrem na tomto resortu a na rozdíl od svých předchůdců odchází za nejasných okolností.

„Jsme sice z nejhoršího venku, ale pořád je to závažná situace, a proto ode mě neočekávejte žádné negativní komentáře směrem k vládě, premiérovi nebo prezidentovi,“ řekl ve středu dopoledne na tiskové konferenci Jan Blatný v reakci na otázku, jestli za jeho odvoláním není snaha rychle dojednat objednávku neschválených vakcín Sputnik V. Dodal také, že pozice ministra zdravotnictví je velkou politickou výzvou a že on sám rozhodně odchází s mnohými novými zkušenosti. Okolnosti svého odvolání však komentovat nechtěl. Blatný pouze lapidárně sdělil, že mu v úterý v pozdních hodinách zavolal premiér, požádal ho o schůzku a oznámil mu, že bude nahrazen. Víc nedodal a opakovaně vyzýval občany a občanky, aby důvěřovali vládě a dodržovali nařízení. Blatného vystřídá v čele zdravotnictví ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Vysoká hra 

Sotva se začala situace kolem koronavirové pandemie mírně zlepšovat, přichází další vládní rošáda. Počty lidí s pozitivními testy pomalu klesají a konečně se dostavují výsledky vládních opatření. Ještě však rozhodně není důvod slavit. Pořád máme přes pět tisíc nakažených denně, což by v jiné zemi vyvolávalo spíše paniku než debaty o rozvolňování. I proto, že se situace skutečně ubírá lepším směrem, nedává odvolání Blatného zdánlivě žádný smysl. Proč střídat tak klíčové ministerstvo, jako je zdravotnictví, právě v tuto chvíli?

Své kroky Andrej Babiš nijak nevysvětluje, je ale na první pohled jasné, že premiér se čím dál tím víc zavazuje Miloši Zemanovi a cílem tohoto utužování vztahů nemůže být nic jiného než si nachystat půdu na povolební vyjednávání.

Je nutné říct, že Jan Blatný nepůsobil sympatickým dojmem a zjevně Andreji Babišovi nepřinesl kýžené politické body. Navíc se v posledních týdnech začal od Babiše překvapivě emancipovat, což mohlo premiérovi vadit, jak aspoň naznačují premiérovy vytýkací dopisy, které Blatnému zasílal. Jak uvedl politolog Lukáš Jelínek v České televizi, neměl Blatný žádné politické zastání. A tak na rozdíl od ministra školství Roberta Plagy, na jehož podporu se opakovaně vyslovovali různí odborníci i zájmové skupiny, Blatný ve své funkci po řadě spekulací skončil.

Své kroky Andrej Babiš nijak nevysvětluje, je ale na první pohled jasné, že premiér se čím dál tím víc zavazuje Miloši Zemanovi a cílem tohoto utužování vztahů nemůže být nic jiného než si nachystat půdu na povolební vyjednávání. Už před časem český prezident deklaroval, že sestavením vlády po podzimních volbách pověří vítěznou stranu, nikoliv koalici. Co tím myslel bylo poměrně jasné. Jeho vyjádření byl bianco šek pro Andreje Babiše. Mezitím se premiérovo hnutí ANO začalo v předvolebních průzkumech propadat a Babiš viditelně ztratil půdu pod nohama. Nezvládnutá pandemie, totální chaos na vládě, vyostřené vztahy s koaličním partnerem, neustálá kritika ze strany médií i opozice, vědomí ubývající politické podpory, stále hysteričtější jednání… A tak se stejně jako už mnohokrát předtím rozhodl vsadit na jedinou kartu: podporu Hradu.

Utužování vztahů

O tom, co skutečně stálo za odvoláním Jana Blatného, můžeme samozřejmě jen spekulovat. Podezření, že se v pozadí odehrává geopolitická hra Zemana s Ruskem a Čínou, se ale Babiš nevyhne. Nejen proto, že se nově jmenovaný ministr Petr Arenberger nedávno v rozhovoru pro Právo vyjádřil o vakcíně Sputnik v tom smyslu, že na ni pacienti čekají a měla by se udělat studie na větším počtu pacientů, kdy „obě strany vědí, že jdou do experimentálního preparátu, kterému nějaké to razítko chybí, a vstupují do toho dobrovolně“. To, že Blatný blokoval vakcíny z Ruska a Číny, koneckonců řekl samotný Miloš Zeman a při jmenování nového ministra dodal, že se Arenberger nemá nechat otrávit ideologickou hysterií.

Stejně tak Babiše nemine nařčení z toho, že si utužováním vztahů se Zemanem snaží zajistit prezidentovu podporu pro povolební období. Jak volby dopadnou, nikdo neví; čeká nás pravděpodobně nejvyhrocenější kampaň za poslední dekádu, což se výrazně projevuje už nyní. Jejím rámováním bude boj o interpretaci pandemie a vzhledem ke koronavirové krizi se bude odehrávat převážně na půdě Sněmovny, nikoliv v ulicích, a půjde v ní o marketing ještě víc než dřív. Mít na pozici ministra zdravotnictví někoho manažersky schopného a možná i politicky ohebnějšího může být zásadní strategická výhoda. A Babiš i Zeman to moc dobře vědí.

Autorka je redaktorka Alarmu.

Čtěte dále