Vražda uprostřed odborářské stávky: hru Disco Elysium je potřeba prožít

Začátek fenomenální hry na hrdiny Disco Elysium patří k nejpamátnějším herním momentům dekády. Vhodná chvíle vydat se do temné čtvrti fiktivního města Revachol je právě teď.

Probudíte se po nejtěžším flámu v životě, ve zničeném hotelovém pokoji, s pamětí dokonale vymazanou. Limbický systém se překřikuje s vrčením plazího mozku. Někdo vám řekne, že jste prý detektiv a na dvorku za okny visí ze stromu oběšenec. A na vás je vraždu spáchanou uprostřed masivní odborářské stávky vyřešit. Aspoň jedna věc je pozitivní se ztrátou paměti přichází možnost svoje já postavit nanovo. A pokusit se minulosti utéct. Finální edice hry Disco Elysium dobrousila podmanivý svět nezávislého studia ZA/UM k dokonalosti. Vznikla temná detektivka odehrávající se mezi ruinami revoluce.

Špinavou realitou Revacholu se proplétá historické trauma válka mezi komunistickými revolucionáři, konzervativci věrnými monarchii a mezinárodní koalicí, pod jejímž dohledem dnes nad Revacholem vládne technokratická vláda. Konec občanského konfliktu možná přinesl stabilitu, ale pár desetiletí na zahlazení děr po kulkách, záchranu rozpadajícího se sociálního systému nebo zotavení po takhle hluboké ráně nestačí.

Husí kůže před monitorem

V Discu se navíc nebojuje ani nehraje na postřeh. Veškerá herní rozhodnutí se dějí v dialogovém okně a prostřednictvím házení virtuálních kostek. Běžné názvy vlastností vaší postavy tu nenajdete. Jména jako Inland Empire, Half Light nebo Savoir Fairé představují různé aspekty vaší osobnosti. Právě volnost, kterou vám Disco Elysium nechává v prožívání herního světa, je i na poměry světa RPG neskutečná. Nejde jen o výběr politického přesvědčení, ale taky nejniternější nastavení vlastního já. Mumlající prorok apokalypsy, nechutně fit superstar nebo na drogách závislý intelektuál? Není problém.

Cest k vyřešení vraždy je pod blikajícími zářivkami pouličních lamp mnoho. Vedou přes rozhovory se skvěle napsanými postavami válečnými veterány, dealery, kryptozoology, umělci, byrokraty, to vše za doprovodu vašeho policejního kolegy plukovníka Kima.

Disco Elysium má atmosféru i svobodu volby jako málokterá hra a zároveň nabízí silný literární i estetický zážitek. Final Cut do jejího světa přidává nejen nové questy, ale taky kompletní dabing s herci, jejichž hlasy způsobí, že když se vám ve hře zapne vlastnost Shivers, husí kůže vám naskočí i před monitorem. Cítíte to? Temné srdce Revacholu už čeká.

Autor je kulturní a herní publicista.

Čtěte dále