Přes pět set Pražanů podepsalo petici proti přeměně parku Folimanka

Projekt na přestavbu parku Folimanka ve volnočasový areál narazil na odpor části místních obyvatel. Nechtějí mít z parku betonový plácek za 25 milionů.

Park Folimanka má být přestavěn z přírodního travnatého prostoru ve volnočasový areál, tvořený jednotlivými, betonem ohraničenými areály sloužícími k různým účelům. Vzniknout zde má například kluziště, cvičební plocha na jógu, betonový plácek ke grilování nebo hřiště na pétanque. Obyvatelům Prahy 2 se ale chystaná přestavba nelíbí. Kritizují mimo jiné, že materiály jsou neekologické a nebude na nich – zvlášť v teplém počasí – dobře ani lidem. Upozorňují také, že 25 milionů, které chce radnice za přestavbu zaplatit, by se dalo využít lépe.

Občané společně s odborníky upozorňují na to, že ve městě, které se v létě potýká s nepříjemným horkem, se lidem lépe relaxuje na travnatých plochách.

Projekt, který má být realizován ve druhé polovině roku 2022, prosazuje vládnoucí koalice ODS, TOP 09 a ANO, konkrétně například místostarostka Alexandra Udženija (ODS) nebo místostarosta Václav Vondrášek (ODS). V plánu přestavby radnice Prahy 2 píše, že jde o dosud nevyužitý prostor pod Nuselským mostem. Autoři petice i zástupci opozice ale upozorňují, že se v parku pravidelně koná řada aktivit, a místo dávno využívá mnoho lidí. „Pravidelně tam probíhají například výcviky šermu, lekce bubnování, atletika, míčové hry, tréninky RC modelů nebo dechová cvičení starších občanů,“ říká Kamila Šmídová za organizátory petice.

Součástí projektu má být například U-rampa se sochou skateboardisty. Odpůrci ale upozorňují na to, že skatepark sice na Praze 2 opravdu chybí, ale měl by být větší než jedna U-rampa, a že na rampě jezdí jen malá část skateboardistů. Občané společně s odborníky dále upozorňují na to, že ve městě, které se už tak v létě potýká s nepříjemným horkem, se lidem lépe relaxuje na travnatých plochách. „Zastavění posledního volného prostranství parku betonem přispěje k rozpálení povrchu, zamezí vsaku i výparu, a zapříčiní tak další ohřívaní městského mikroklimatu,“ vysvětluje vodohospodář Martin Štich.

„Beton jako materiál je pro město v 21. století už trvale nevhodný. Kde to lze, měl by být nahrazován modernějšími materiály, které odpovídají současným environmentálním nárokům. A nikde jinde než v parku není jeho náhrada jednodušší,“ napsala jedna z podepsaných Ela Komi ve skupině Praha 2 bez cenzury. „Dřevěné a kovové plochy mohou být kombinovány s plochami z kamenů a živých rostlin, stavby mohou být zbudovány z klasických cihel s hliněnými omítkami,“ navrhuje Komi.

Čtěte dále