Evropský parlament přijal usnesení, podle kterého je přístup k interrupcím lidským právem

Celkem 378 europoslanců a poslankyň se vyslovilo pro dokument iniciovaný chorvatským politikem Predragem Fredem Matićem a apelují na dekriminalizaci potratů a kvalitní reprodukční péči.

Evropský parlament přijal minulý týden Rezoluci o stavu sexuálního a reprodukčního zdraví a práv v EU v rámci zdraví žen, podle které je bezpečný přístup k interrupcím lidským právem. Na přijetí obsáhlého a podle mnohých historického dokumentu, hlasovalo v Evropském parlamentu 378 poslanců a poslankyň. Usnesení je prvním dokumentem tohoto typu, který se za posledních deset let objevil v oblasti sexuálních a reproduktivních práv. Jeho obsah zahrnuje řadu doporučení pro členské státy Evropské unie, přičemž na ně především apeluje, aby dekriminalizovaly interrupce a zajistily ženám kvalitnější přístup k reproduktivní zdravotní péči.

Řada zemí přístup k bezpečným interrupcím a reproduktivní péči omezuje.

Dokument, jehož iniciátorem byl chorvatský europoslanec Predrag Fred Matić, přichází v momentě, kdy reproduktivní práva žen v Evropské unii nejsou brána jako samozřejmost a ultrakonzervativní hnutí a jedinci investují vysoké sumy peněz do boje proti rovnosti. Kromě Malty, na které jsou interrupce zcela zakázané, restriktivní zákony platí i v Polsku, jež minulý rok přístup k interrupcím výrazně omezilo. Řada zemí přístup k bezpečným interrupcím a reproduktivní péči omezuje i jinými způsoby, jako je uplatňování námitky svědomí nebo ekonomické překážky. Během covidu podle zprávy dochází i k úplnému zákazu interrupcí pod záminkou, že se jedná o službu s nízkou prioritou. Usnesení vyzývá členské země k odstraňování těchto bariér.

Ostatní části usnesení kladou důraz na zavedení vědecky podložené sexuální výchovy do škol, zajišťování dostupné antikoncepce nebo poradenství v oblasti plánování rodiny. Nechybí ani doporučení členským státům, podle kterého by občanům měli zajistit přístup k vakcíně proti HPV. Dále se kritizuje tzv. tamponová daň s doporučením, aby se na menstruační potřeby uplatnilo osvobození od DPH nebo nulová sazba DPH. Lidem v reproduktivním věku by státy měly zabezpečit přístup k léčbě neplodnosti bez ohledu na jejich socioekonomicky stav, rodinný stav a genderovou nebo sexuální orientaci. V neposlední řadě usnesení vyzývá k okamžitému odstranění škodlivých praktik, jako je mrzačení pohlavních orgánů nebo nucené dětské sňatky.

I když je pro členské státy EU toto usnesení nezávazné, Evropský parlament nepřekvapivě rozdělilo. Konzervativní tábory Evropského parlamentu na poslední chvíli sepsaly vlastní, alternativní rezoluce, které však nebyly úspěšné. Iniciátor původní rezoluce Predrag Fred Matić zprávu vnímá jako první skutečný odpor vůči regresivní agendě, která léta pošlapává práva žen v Evropě. Během týdnů před hlasováním čelil množství útoků, do jeho kanceláře mimo jiné došly modely nenarozených plodů, a vznikla petice s názvem „Zastavte Matićovu zprávu“, kterou v Polsku iniciovala fundamentalistická organizace Ordo Iuris.

Čtěte dále