Co s vršovickým kulturním domem Eden? Nejspíš půjde k zemi

Praha 10 vybrala vítěze architektonické soutěže na proměnu okolí kulturního domu Eden. Vítězný projekt s jeho budovou nepočítá. Z Vršovic se má stát nová žádaná lokalita.

Urbanisticko-architektonickou soutěž na proměnu území kolem kulturního domu Eden v pražských Vršovicích vyhrálo studio Ohboi a projekční společnost JIKA-CZ, které v minulosti spolupracovaly například na objektu nového depozitáře Národní galerie v Praze. Takzvaný Nový Eden se má proměnit v žádanou městskou lokalitu, kde vyrostou nové městské nájemní domy, komunitní centrum, obchody, kulturní sál a oživí se veřejný prostor. Z celkové užitné plochy by mělo bydlení pokrývat zhruba polovinu. Byty by měla ve spolupráci s družstvem či jiným subjektem pronajímat sama městská část. Investici Praha 10 předběžně odhadla na 650 milionů korun. Druhé místo v soutěži obsadilo španělské studio architektů Manuela Martineze, Franca Morera a Nahuela Recabarrena, které se zaměřilo na zachování původního objektu KD Eden.

Kvůli dlouhodobému nezájmu o pronájem a zanedbání péče ze strany městské části je objekt ve špatném stavu.

Městská část si ještě před vyhlášením soutěže nechala vypracovat posudek za zhruba 430 tisíc korun, dle kterého je statika objektu v pořádku a není nutné jej bourat. Avšak kvůli dlouhodobému nezájmu o pronájem a zanedbání péče ze strany městské části je objekt ve špatném stavu. Budova je uzavřena od roku 2006. V letech 2000 až 2006 byla v pronájmu mezinárodního rozhodčího boxu Blažeje Láncoše, se kterým však úřad vedl několik let spor pro neplacení nájmu. Budova pak připadla do rukou městské části, která ji ovšem neopravovala. Od jejího uzavření do současnosti stála radnici péče o objekt zhruba 26 milionů korun. Prováděla se jen základní údržba, většina peněz šla na ostrahu. „Provoz je však ekonomicky neudržitelný, proto jsme se rozhodli vyhlásit architektonickou soutěž, která definitivně rozhodne, co se s bývalým kulturním domem stane,“ řekl místostarosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS).

Do budovy zatéká, a jelikož objekt pochází z osmdesátých let, neodpovídá již současným standardům a legislativním normám. Nesplňuje požární a hygienické předpisy ani požadavky na bezbariérovost. Pokud by radnice chtěla budovu zachovat a zrekonstruovat, vyšlo by ji to podle odhadů až na půl miliardy. Praha 10 nejspíš tolik peněz na opravu Edenu ve svém rozpočtu nemá, projekt by však mohl být financován budoucím provozovatelem, který by pak získal výraznou slevu z nájmu. Několik subjektů už údajně projevilo zájem.

Kdyby se Praha 10 rozhodla pro rekonstrukci, musela by také vyřešit problém s parkováním. Pražské stavební předpisy určují minimální počet parkovacích stání na plochu a případné obnovení kulturních akcí by znamenalo minimálně 28 dalších parkovacích míst, která by „zřejmě bylo možné najít jen na úkor stávající zeleně“, jak aspoň tvrdí městská část. Další zvažovanou možností je Eden zbourat. Architektonická soutěž měla definitivně rozhodnout o budoucnosti objektu. A vítězný návrh s budovou kulturního domu nepočítá. Nyní záleží na tom, jak se k tomu městská část postaví.

Čtěte dále