Základní škola třetího věku: kolik je na světě pohlaví?

V bojích o gender a identitu se šermuje selským rozumem, přirozeností i základní školou. Možná je na čase vzdělání základní školy trochu občerstvit.

V posledních letech sice vzrůstá popularita univerzit třetího věku, nicméně se zdá, že aktualizovat by bylo třeba spíše základní vzdělání. Byť se mnozí snaží jako o život, se zhruba dvěma pravdami o světě a šesti postřehy, kterým říkají životní zkušenost, se vystačit nedá. Vidět to lze na evergreenu posledních let, kterým jsou otázky týkající se genderu a genderových identit, kdy se ponejvíce šermuje znalostmi základní školy – pohlaví byla vždycky dvě! A samozřejmě selským či zdravým rozumem.

Nenechme se mást. Rozum nemáme od toho, aby nás pořád něčím sám od sebe překvapoval, ale od toho, aby nás uklidňoval a ukazoval svět tak, abychom se příliš nebáli a nějak to tady všechno přežili do doby, než umřeme. A to bez ohledu na to, jak je cokoli doopravdy. Takhle funguje „selský rozum“, skutečné opium lidstva.

Existuje jisté podezření, že se o pohlaví druhých zajímají ponejvíce ti, jejichž vlastní nikoho nezajímá. V bojích o identitu druhých se rádo šermuje přirozeností či tradicemi. Ale pokud bychom se jen na evropském kontinentu vrátili o dva tisíce let zpět a postavili vedle sebe všechny tehdejší podoby a identity, jichž nabývaly ženy i muži, napočítáme bez námahy stovky genderových identit nebo forem toho, co to znamená a znamenalo být mužem a ženou včetně přisouzených rolí, práv nebo povinností – v případě žen především povinností. Skoro to vypadá, jako by z lidské „přirozenosti“ nevyplývalo skoro nic.

Co se v posledních letech určitě změnilo, je možnost o věcech otevřeně hovořit, což svět vynucené povrchnosti znepokojuje. Může se zdát, že je svět složitější a že to tak kdysi nebývalo. Vstupuje do toho proměnlivá doba a také přehlížený fakt, že je dnes na planetě o zhruba sedm a půl miliardy více lidí, než jich bylo před pěti sty lety. A už jen z toho vyplývá rostoucí počet kombinací, variací a možností lidské existence. Přehledné kasty duchovních, šlechty a nevolníků jsou prostě pryč a s nimi i násilí, které vytyčovalo jasné hranice mezi všemi včetně všech dotčených pohlaví. Není proč plakat.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále