Pražské Spolu předvádí v hlavním městě frašku v přímém přenosu. Trvá už měsíce

Poslední vývoj v kauze koalice na pražském magistrátu překvapil i ty největší cyniky. Neschopnost koalice Spolu je jen těžko popsatelná. Hraje se o hodně.

Na fotce sedí sedmička zástupců pražské koalice Spolu a proti nim jejich „nadřízení“. Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka si na kobereček pozvali sedm hlavních vyjednavačů stále nerealizované pražské povolební koalice. Zatímco navrhovaný primátor Bohuslav Svoboda si na fotce zakrývá ústa a tváří se mírně nepřítomně, Zdeněk Zajíček, šedá eminence pražského Spolu a hlavní stratég koalice, něco vysvětluje premiéru Petru Fialovi. Není těžké odhadnout, jakou má v této skupině Zajíček roli. Spolu s Markem Bendou jsou stěžejními postavami povolebního jednání. To, co zatím předvedli, se však nedá nazvat ničím jiným než fraškou.

Alespoň toho primátora

Ačkoliv se Spolu dlouhodobě snaží tvářit, že veškerou odpovědnost za krach povolebního vyjednávání nesou na bedrech Piráti, jmenovitě pak „arogantní“ Zdeněk Hřib, opak je pravdou. Je to právě Spolu, které od vyhlášení volebních výsledků prokazuje takřka nulovou snahu přiblížit se půdorysu celorepublikové vládní koalice a dává opakovaně najevo, že nejpohodlnější by pro Spolu bylo, kdyby mohli vládnout s ANO. To bylo jasné už během předvolební kampaně, kdy k sobě obě strany měly až podezřele blízko.

Spolu a ANO k sobě našly cestu v řadě velkých měst. V Praze se nějakou dobu zdráhaly, nakonec se však rozhodly – prý z nouze a proto, aby Praha konečně měla alespoň nějakou tu vládu.

Jenže realizace jejich plánovaného (a v lecčem logického) spojení nebyla tak jednoduchá: na státní úrovni dává ODS i další strany koalice Babiše na billboardu klidně k Putinovi a v Praze si zatím Patrik Nacher se Svobodu i Zajíčkem už pár měsíců notují. Spolu a ANO k sobě našly cestu i v řadě dalších velkých měst. V Praze se nějakou dobu zdánlivě zdráhaly, nakonec se však rozhodly – prý z nouze a proto, aby Praha konečně měla alespoň nějakou tu vládu. Všichni asi čekali, že to nebude zas tak složité. Nyní jsou asi dost překvapení.

Vyjednavači boje o pražský magistrát ze Spolu se totiž stále tvářili, že mají vše pod kontrolou. Údajně by stačilo jen to, aby Piráti přestali pořád klást nějaké požadavky. Třeba na odstranění stíhaných politiků z rady hlavního města nebo na rovnoměrnější zastoupení v celé koalici, které je i další možnou stranu koalice, pražský STAN, stavělo do velmi nevýhodné pozice. Pravda je ale jinde: Spolu vykazuje nebývalou míru politického diletantství. A Svoboda jim dělá pouhou stafáž. Snaha učinit ho primátorem a zároveň nezvolit samotnou radu hlavního města to dokazuje celkem jasně. Jenže i v tomto úkolu, který je sám o sobě sice úplně bizarní, ale neměl být tolik komplikovaný, Spolu pohořelo. Na posledním zastupitelstvu se Svoboda primátorem nestal. Dost možná jen proto, že se v Haně Kordové Marvanové probudily poslední záchvěvy principiálního přístupu k politice a rozhodla se Bendovi se Zajíčkem vzepřít.

Jedna fotka a jedna reputace

Stačila jedna jediná fotka, na níž se Kordová Marvanová baví s Radmilou Kleslovou, aby byla vzorem korupčního přístupu k politice. Fotka Deníku N, která obě ženy zastihla v nestřeženém okamžiku přátelského rozhovoru, rozpoutala nečekané změny. Marvanová do této chvíle neřešila, že i její hlas de facto legitimizuje politiku ANO v hlavním městě, kde je obskurních postav hned celá řada. Jako by jí to bylo jedno. Teprve ve chvíli, kdy se její tvář spojila s osobou Kleslové, začala Marvanová couvat. Výsledkem bylo, že se rozhodla Svobodu nepodpořit, protože odmítá být spojována s ANO. Je prapodivné, že jí to „došlo“ až nyní, ale o svou reputaci má Kordová Marvanová nejspíš opravdu strach. Po jejím vetu nastal pražské politice absolutní zmatek.

Je jen těžko uvěřitelné, že se zkušení vyjednavači a zákulisní hráči Spolu vůbec na Kordovou Marvanovou a její loajalitu rozhodli kdy sázet. Dramatická historie Hany Kordové Marvanové v české politice je nevyzpytatelných rozhodnutí plná. Teď se na poslední chvíli a nejspíš hlavně z obavy ze ztráty svého postavení rozhodla pro další takový krok. Navzdory siláckým řečem tak Praha stále nemá ani nového primátora a o nějaké radě hlavního města nemůže být ani řeč. Vše podstatné se zase odsouvá – tentokrát na únor.

Zajíček, Benda a Wolf asi doufají, že se jim za tu dobu podaří Hanu Kordovou Marvanovou zlomit a přinutit k podpoře koalice s ANO. O to, jak to dopadne, už teď ani tolik nejde. Spolu svým bezskrupulózním jednáním ukazuje, jak moc o pražský návrat k moci stojí – nejspíš víc, než si kdokoliv umí představit. A z jejich posledních kroků je jasné, že je pro něj tato koalice schopná udělat prakticky cokoliv.

Rukojmí neschopnosti

Rukojmím jejich neschopnosti se ale mezitím stali všichni obyvatelé a obyvatelky hlavního města, kteří nejspíš jen s velkým údivem zírají, jak se koalice Spolu už několik měsíců plácá prakticky na tom stejném místě, a ještě si není ochotná odpustit silácké řeči nebo naopak ublížené fňukání – podle toho, co se zrovna víc hodí. Jak se zatím bez výsledků, zato s čím dál viditelnějšími přešlapy, dere k politickým postům a penězům, o něž jde v Praze samozřejmě především. Ale nedaří se to a status mistrů politických šachů, do kterého se hlavní zástupci Spolu sami nanominovali, mezitím získal úplně nový rozměr. Zkušení politici jsou nyní především symbolem naprostého diletantství.

Těžko říct, co si Spolu od dalších týdnů slibuje. Je dost možné, že se opravdu pokusí vymámit z Kordové Marvanové podporu. Je také možné, že se znovu pokusí jednat s Piráty. Ti jsou však teď v mnohem výhodnější pozici, i proto, že před čtyřmi lety sami zvládli koaliční vyjednávání v řádu dnů, a je poměrně jasné, že pouhé přitakání podmínkám, které Spolu nastolilo, by je velmi oslabilo. Piráti po posledním debaklu kolem volby primátora nemají tolik co ztratit. Zároveň si skrz neúspěchy, kombinované s agresivitou a urputností koalice Spolu můžeme jasně uvědomit, o co se v Praze hraje. Skutečně o hodně. I proto se dá očekávat, že magistrátní boj o moc jen tak neutichne. Naopak: získá na větší intenzitě. Kam až bude koalice Spolu ochotná zajít, se teprve uvidí. Už nyní ale prokázala, že politické hranice prakticky nemá. Schopnosti prosadit si svou ale také ne. Zatím se dá říct: naštěstí.

Autorka je redaktorka Alarmu.

Čtěte dále