Klimatičtí aktivisté a aktivistky vyzvali k ukončení financování firmy EPH Komerční bankou

Ve čtvrtek 20. dubna proběhla v Praze další valná hromada Komerční banky, na níž se rozhodovalo, zda bude Komerční banka dále financovat fosilní byznys Daniela Křetínského.

Komerční banka je jedním z největších podporovatelů Energetického a průmyslového holdingu (EPH) uhlobarona Daniela Křetínského a dlouhodobě mu poskytuje úvěry. Aktivisté a aktivistky chtěli akcí upozornit na to, že financovat v roce 2023, s hrozbou klimatické krize za dveřmi, jednu z největších evropských uhelných korporací, je nepřípustné. Zatímco uvnitř probíhala konference, na které mimo jiné promluvili i zástupci ochrany klimatu, venku před sídlem skandovali lidé s transparenty, rozdávaly se letáky s podrobnostmi o EPH a došlo i na představení roztleskávaček s maskami Daniela Křetínského na obličeji. Ještě před valnou hromadou kampaň Zastavme špinavé prachy zorganizovala dopisovou vlnu, do které se zapojilo více než 500 lidí, a požádali tak Komerční banku o ukončení spolupráce s EPH.

„Jen v emisích z uhlí má firma EPH Daniela Křetínského větší emise než celé Finsko. Navíc má největší plány na rozvoj plynu ze všech evropských energetických firem. Ačkoliv se EPH snaží vykreslit jako podporovatel ekologické transformace, ve skutečnosti přechod na čisté zdroje energie brzdí,“ říká Radek Kubala z platformy Re-set, který před akcionáři KB promluvil. „Víme, že veřejnost po bankách chce, aby se chovaly zodpovědně. V tomto případě to znamená ukončit podporu fosilního impéria miliardáře Daniela Křetínského,“ vysvětluje.

Na dopady činnosti EPH na naši společnost, i obecný problém financování fosilního průmyslu bankami a pojišťovnami, upozorňuje kampaň Zastavme špinavé prachy již delší dobu. Podle ní naše závislost na ruském fosilním plynu ohrožuje nejen klima, ale i naši energetickou bezpečnost. Byla to právě kolísající cena plynu v důsledku války na Ukrajině, která vyvolala růst cen energií. Zatímco se miliony Čechů a Češek loni ocitly v energetické chudobě, EPH vydělal o 60 procent více než rok předchozí. Banky a pojišťovny tak svou podporou dávají čím dál větší moc člověku, který vlastní i řadu českých médií, jež aktivně ovlivňují veřejnou debatu o klimatické krizi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále