„Vláda neví, jak se lidem žije,“ fotoreportáž z odborářské demonstrace v Praze

Tisíce lidí demonstrovaly v Praze proti vládě, lidé se scházeli i v jiných městech. Ministři se vykrucovali.

Foto Alarm/Petr Zewlakk Vrabec

„Vědí politici, jak se žije obyčejným lidem?“ ptá se sugestivně řečník na přeplněném Malostranském náměstí. „Neee!“ odpovídá dav. Za chvíli řečník není vůbec slyšet. Trubky, řehtačky a skandování už poněkolikáté přehlušují úplně všechno. „Demisi, demisi!!!“ sjednocuje se nakonec dav na jediném požadavku, teprve za chvíli mohl řečník pokračovat.

Několikatisícová pražská demonstrace, která se vydala po dvanácté hodině z náměstí Jana Palacha přes ministerstvo školství na Malostranské náměstí, k níž se další účastníci připojili z Letné, nebyla v Česku zdaleka jedinou odborářskou akcí dne. Demonstrace se konala i v dalších městech, celková účast na stávce pak byla ještě větší. Školy, jejichž odbory měly nejhlasitější a nejrozsáhlejší stávku, hlásily až sedmdesát procent stávkujících škol.

Odborářský šéf Josef Středula také připomněl, že dnešní akci odborů neformálně podpořili i zaměstnavatelé a manažeři. Což je naprosto ojedinělá situace, která svědčí o opravdu mizerných vládních výsledcích. Samotná vláda reagovala na stávku podrážděně a agresivně. Podle ministra školství Mikuláše Beka si odbory berou děti jako rukojmí. Premiér Fiala zase zpochybňoval samotné odboráře, které obviňoval z politických ambic.

Rozkol následně vyvolalo vystoupení blogera Vidláka, tedy Daniela Sterzika, který pravidelně vystupuje na akcích Jindřicha Reichla. S tím se sice nedávno politicky rozešel přesto bloger zůstává součástí české dezinformační scény. Naštvání učitelů je logické, naopak je poměrně nepochopitelné, proč byl Sterzik vůbec pozvaný.

Každopádně se odborům podařilo upozornit na extrémně nízké mzdy v některých odvětvích zejména ve školních kuchyních, kde jsou běžné platy okolo dvaceti tisíc korun hrubého. Pro vládu se jedná o politický problém. Odboráři slibují stupňující se nátlak, pokud jim vláda neustoupí. Právě příští odborářské akce budou klíčové pro případný úspěch či neúspěch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále