Začalo antifosilní jaro. Po celé Evropě studenti protestují proti nečinnosti vlád v oblasti klimatu

Vlna studentských protestů uzavřela školy a univerzity po celé Evropě v rámci nové kampaně namířené proti nečinnosti v otázce klimatické krize. Okupováno bylo zatím dvaadvacet škol a univerzit po celém kontinentu.

V Německu došlo ke studentské okupaci univerzit ve Wolfenbüttelu, Magdeburgu, Münsteru, Bielefeldu, Řezně, Brémách a Berlíně. Ve Španělsku organizovali studenti okupující Autonomní univerzitu v Barceloně pedagogické workshopy o změnách klimatu. V Belgii okupovalo 40 studentů univerzitu v Gentu. Ve Velké Británii probíhaly okupační stávky na univerzitách v Leedsu, Exeteru a Falmouthu.

Nejradikálnější akce se prozatím odehrály v portugalském Lisabonu, kde studenti okupovali sedm škol a dvě univerzity. Několik z nich se například uzavřelo v kanceláři děkana na lisabonské Fakultě humanitních věd. Na další škole učitelé zavolali na protestující studenty policii. Součástí okupací byly i podpůrné solidární přímé akce v ulicích, které blokovaly dopravu.

Stranou ale nezůstalo ani Česko, kde mladí aktivisté a aktivistky minulý týden od úterý do čtvrtka přespávali před ministerstvem průmyslu a obchodu. Hlavními požadavky jejich protestu nesoucím název Antifosilní jaro, je rychlý a spravedlivý konec těžby a spalování uhlí. Po vládě také žádají, aby v dohledné době představila „jasný a konkrétní harmonogram odklonu od fosilních paliv. Pakliže jejich požadavky nebudou naplněny, hodlají v protestech pokračovat.“

Akce, které organizovalo hnutí Univerzity za klima, se kromě Prahy konaly také v Brně a Olomouci. Současná vlna protestů je reakcí na nenaplnění požadavků z podzimu minulého roku. Jak zdůrazňuje jeden z členů Univerzit za klima Jan Kubišta: „Po podzimní stávce na 17 fakultách po celé republice jsme s vládou vyjednávali o našich požadavcích, ale tato jednání se velmi táhla. Zástupci vlády mlžili, byli nekonkrétní a tvrdili, že dělají, co mohou, i když víme, že je možné, a hlavně nutné dělat pro ochranu klimatu víc.“

Podařilo se jim nicméně sejít se s ministrem Síkelou, který se při jednáních odkázal na připravovanou Státní energetickou koncepci a studujícím přislíbil, že 40 procent energie, která se u nás v současnosti vyrábí spalováním uhlí, nahradí obnovitelnými zdroji. Studenti a studentky také po ministru Síkelovi požadovali vyjádření k připravované novele zákona o komunitní energetice. Vadilo jim omezení počtu členů energetické komunity na tisíc osob a nemožnost sdílení energie napříč okresy. Podle slov studentů se jim ale ani k tomu nedostalo jasného vyjádření.

Podle svých slov jsou studenti otevřeni dalším jednáním, ale zároveň jsou zklamáni z nedostatečné aktivity ministerstva průmyslu a obchodu i vlády v otázce klimatické krize a jsou přesvědčeni, že vláda si neuvědomuje její závažnost.

K okupaci ministerstva a dalším akcím dochází v kontextu celoevropské kampaně pod heslem „End Fossil: Occupy!“, jejímž cílem je navázat na hnutí mladých lidí stávkujících za klima, které dosáhlo svého vrcholu v roce 2019. V prohlášení kampaně se mimo jiné píše: „End Fossil: Occupy! radikalizuje klimatické hnutí mladých lidí v taktice a požadavcích. Okupace místo stávek. Konec fosilní ekonomiky místo ,naslouchání vědě‘. Konec fosiliím: Occupy! znovu rozdmýchává oheň klimatického hnutí mladých, který jsme naposledy viděli v roce 2019.“

Čtěte dále