Amazon omezuje prodeje knih generovaných umělou inteligencí

Internetový obchod se tak prý snaží chránit lidské autory a autorky, nemá ale dostatečné nástroje na to, aby texty psané algoritmem poznal.

Umělá inteligence patrně výrazně změní svět umění a první signály této transformace už jsou tady. Společnost Amazon se rozhodla ve své službě pro samovydávání digitálních knih zavést novou kategorii pro texty generované umělou inteligencí. Cílem je viditelné odlišení takových knih od těch, které psali lidští autoři. A podobné problémy týkající se generovaného obsahu už řeší i hudební streamovací služby. Spotify v srpnu odstranilo ze své knihovny tisíce skladeb, které byly uměle vygenerované.

Kindle Direct Publishing je služba, která umožňuje autorům vydávat si vlastní digitální knihy a distribuovat je pak přes Amazon. Platforma, která existuje od roku 2007, prošla podstatnou změnou. Každý, kdo přes KDP vydá novou knihu, musí zodpovědět na otázku, jestli text vznikl s pomocí umělé inteligence (AI-assisted), případně byl s pomocí této technologie vygenerován (AI-generated). Amazon tak bude chránit lidské autory.

Problémy týkající se generovaného obsahu řeší i hudební streamovací služby. Spotify v srpnu odstranilo ze své knihovny tisíce skladeb, které byly uměle vygenerované.

Ke změnám Amazon přistoupil poté, co před několika týdny odstranil ze své služby knihy, které imitovaly texty žijících autorů. Všechno odstartovala stížnost spisovatelky Jane Friedman, která zjistila, že Amazon prodává pod jejím jménem knihy vygenerované umělou inteligencí. „Byla bych radši, kdyby mé knihy vyšly pirátsky než tohle,“ postěžovala si Friedman na svém blogu. Amazon následně vyhověl její stížnosti a knihy z nabídky obchodu vymazal.

„Naše firma se snaží aktivně monitorovat rychlou evoluci generativní umělé inteligence a dopad, který má na čtení, psaní i publikování,“ vysvětluje Amazon změnu publikačních pravidel. Ačkoliv jde nepochybně o krok dobrým směrem, pořád vše závisí na tom, jestli se vydavatelé knih s generovaným obsahem ve formuláři sami přiznají, nebo ne. Amazon totiž dosud nemá nástroje, které by dokázaly odhalit knihy napsané strojovou inteligencí. I proto se dá předpokládat, že kauz, jako byla ta s Jane Friedman, bude přibývat.

Podobný problém aktuálně řeší i streamovací služba Spotify. Letos na jaře se rozhodla odstranit ze své knihovny čtrnáct milionů písní, které internetoví tvůrci vytvořili s pomocí portálu Boomy. Ten využívá umělou inteligenci na generování písní podle jednoduchých charakteristik zadaných uživatelem. V jeden okamžik tvořily písně z Boomy bezmála 14 procent obsahu na Spotify! Streamovací službě se ale nelíbilo ani to, že vygenerované písně následně poslouchali streamovací roboti a těm, kteří je na Spotify nahráli, tak chodily nemalé peníze za přehrání.

Spotify se nástupem generovaného obsahu bojuje dlouhodobě. Nedávno například stáhli údajnou novou píseň rappera Drakea a zpěváka The Weeknda, která se ukázala být podvrhem umělé inteligence. Hlasy obou interpretů byly vytvořené strojově, ale zněly velmi věrohodně. Než Spotify píseň odstranilo, nasbírala přes 600 tisíc přehrání.

Důležitým momentem pro budoucnost lidmi vytvářeného obsahu byl verdikt amerického federálního soudce Beryla A. Howella, který v polovině srpna rozhodl, že americké zákony na ochranu autorského práva nezahrnují díla vytvořená umělou inteligencí. Předmětem sporu byla žádost výtvarníka Stephena Thalera, který žádal udělení copyrightu na své obrazy vygenerované s pomocí softwaru Creativity Machine. Klíčovým kritériem je lidské autorství, které je na rozdíl od toho strojového chráněné copyrightem.

Čtěte dále