Videoherní průmysl nereflektuje queer hráče a hráčky. Je jich 17 procent

Firmy se bojí, že by queer postavy nebo dějové linie odrazovaly ostatní hráče, výzkum společnosti GLAAD ale ukázal, že tomu tak není.

Počítačové hry jsou obor zatížený četnými stereotypy. Jeden z nich teď vyvrátil průzkum neziskové organizace GLAAD, která se dlouhodobě zabývá obrazem queer osob v médiích. Z něho vyplývá, že 17 procent hráčů a hráček počítačových her se identifikuje jako LGBTQ+. Ve věkové skupině pod 35 let je to dokonce čtvrtina. Když podobný průzkum provedla před čtyřmi lety organizace Nielsen Study, k LGBTQ+ se hlásilo deset procent hráčů.

Zpráva organizace GLAAD ale zároveň dodává, že konzolových her, které mají nějaký obsah spojený s touto komunitou, jsou zhruba jen dvě procenta. Na službě Steam je to 2,5 procenta, a pokud vynecháme hry s erotickým obsahem, pak je to jen 1,7 procenta. „Společnosti zabývající se vývojem počítačových her často neberou v úvahu, že by v nich měli reprezentovat i LGBTQ+ lidi, a už vůbec nás nevidí jako důležitou část svého herního publika,“ dočteme se ve zprávě GLAAD. Exkluze je ale často vědomou volbou. „Společnosti se bojí, že by si mohly odlákat podstatnou část konzumentů, o nichž jsou přesvědčení, že jsou nepřátelští vůči obsahu s LGBTQ tematikou,“ konstatuje zpráva.

Stereotypy nicméně ovlivňují obě skupiny. Podle výzkumu by „70 procent LGBTQ+ hráčů a 46 procent ne-LGBTQ+ hráčů nekoupilo nebo nehrálo hru, která obsahuje škodlivé stereotypy týkající se LGBTQ+ komunity“. U hráčů, kteří pravidelně hrají nebo kupují hry, a tvoří proto páteř konzumentů videoherního průmyslu je to dokonce 51 procent. Výzkum zjistil, že 68 procent LGBTQ+ hráčů by si přálo víc her, které by obsahovaly queer dějové zápletky. Přeje si to ale i 21 procent ne-LGBTQ+ hráčů. Organizace GLAAD zkoumala také celkové postavení queer hráčů ve videoherní komunitě a zjistila, že více než polovina z nich zažila při hraní obtěžování související s jejich orientací.

Organizace GLAAD doporučuje videohernímu průmyslu, aby více myslel na LGBTQ+ hráče a jejich vyšší reprezentací v hrách budoval inkluzivitu. Jednou z cest je zvýšit počet LGBTQ+ lidí v řídících pozicích. „Věříme tomu, že větší inkluze LGBTQ+ lidí by prospěla jak průmyslu, tak i komunitě. Náš průzkum ukazuje, že větší přítomnost LGBTQ+ postav nebo dějových linek neodrazuje ne-LGBTQ+ lidi od nakupování nebo hraní her, ale pro LGBTQ+ hráče je velmi důležitá,“ prohlásil Blair Durkee, který se v GLAAD zabývá oborem videoher. „Přes nepopiratelný pokrok, který vidíme za poslední roky, co se týče reprezentace, zaostává hraní her za dalšími formami zábavných médií,“ dodal. Celá zpráva je dostupná na webu organizace GLAAD.

Čtěte dále