Mix měsíce: Slagwerk

Jaké je to dělat progresivní taneční parties na belgickém maloměstě a jak vypadá hudební scéna v Bruselu? Odpovídá kolektiv Slagwerk.

Nový Mix měsíce mají tentokrát na svědomí členové belgického kolektivu Slagwerk. Klubové akce začali na belgickém maloměstě pořádat, když jim ještě nebylo ani osmnáct. Od té doby se jejich kolektiv rozrostl a nyní pravidelně pořádají parties i v Bruselu. Zahrál si na nich třeba postgrimeový producent DarkO, Celestial Trax (který už mix pro náš web připravil) nebo Sully. Před rokem začal Slagwerk fungovat i jako label – zatím vydává singly různým hudebně spřízněným producentům, ale v blízké budoucnosti plánuje vydat i vlastní EP. Kolektiv jsme zastihli po vystoupení na hudebním festivalu Creepy Teepee. Pokud vás minul livestream na našem Facebooku, můžete si jejich set, během nějž se za pultem postupně vystřídali DJové Otis, HunidQuintano, pustit znovu v našem videu. Mix je volně dostupný k poslechu i ke stažení na naší soundcloudové stránce. Přečtěte si také rozhovor se zakladatelem kolektivu Otisem, v němž se dozvíte, jak vypadá belgická klubová scéna, jaké producenty sledovat i jaké to bylo na letošním festivalu Creepy Teepee.

Kdy jste dali dohromady platformu Slagwerk? Měli jste předtím nějaké jiné hudební projekty?

Žádný hudební projekt jsme předtím neměli. Já a náš grafik Miel Audenaert jsme ale měli podobný hudební vkus a myslím, že nám bylo jen kolem patnácti, když se konala první Slagwerk party. Začalo to jako malá akce v malém městě, kde se do té doby nic moc nedělo. Po pár letech jsme začali dělat akce v Bruselu. Za ty roky se k nám přidali další kámoši, ať už jako DJové, nebo producenti. Před rokem jsme rozjeli i label.

Nedávno zazářila belgická producentka Sky H1. Jaká je vlastně klubová scéna v Belgii?

Pokud se bavíme vyloženě o klubové scéně, tak velmi malá. V Bruselu funguje ale klubová platforma He4rtbroken, která pořádá pravidelné akce s velmi zajímavými jmény, a objevují se i další kolektivy. Ale pořád narážíme na problém s nedostatkem vhodných míst, kde by se akce mohly pořádat. Je složité organizovat klubové akce, když nemáte dost vhodných prostorů s dobrým soundsystemem. Lidi, které by to zajímalo, tu jsou, ale chybí zázemí.

Koho ze scény byste doporučili?

Těžko se definuje, kdo je belgický producent nebo DJ a kdo už není, ale určitě stojí za zmínku Ssaliva, Hiele, Milan w., Obsequies, Hantrax, SKY H1, Bulma, Sagat, Golin, Nkisi, Buga, 0comeups, Wim Dehaen, Kurama a spousta dalších. V Belgii je hodně populární experimentálně ambientní scéna, kde se toho děje fakt hodně.

Funguje Slagwerk jako platforma, která spojuje lidi s podobným hudebním a vizuálním stylem?

Naší snahou primárně není spojovat podobné umělce a spolupracovat s nimi na různých projektech, ale je pravda, že Slagwerk v podstatě takhle nějak spontánně vznikl, stejně jako projekt našich blízkých kamarádů z Perron Zes.

Na jaké bázi vlastně funguje váš label? Všiml jsem si, že vydáváte pouze singly. Proč?

Začali jsme vydávat singly z několika důvodů. Když jsme rozjížděli label, neměli jsme žádné renomé, které by nám zaručovalo, že u nás producenti budou chtít vydávat své nahrávky. Věděli jsme, že hodně lidí odradí, že jsme teprve začínající label, a nebudou proto nakloněni nápadu vydat u nás hned celé album. Nahrát single není zas tak časově náročné a umožňuje nám to v krátké době představit víc umělců. Další důvod je, že jsme jako první regulérní album chtěli vydat vlastní věc. Nahrávka se připravuje už delší dobu a vypadá to, že vyjde už tento podzim. Podílí se na ní pouze lidi ze Slagwerku. Potom už budeme vydávat EP, kompilace a alba častěji.

Říkali jste, že jste byli nedávno na festivalu Creepy Teepee v Kutné Hoře. Jak se vám tam líbilo?

Naprosto jednoznačně nejlepší hudební festival, na kterém jsme kdy byli! Je to správně myšlenkově a hodnotově nastavená akce, což spoustě současných festivalů chybí. Navíc každý den bezkonkurenční hudební program. Je až neuvěřitelné, kolik nových lidí na tom místě můžete poznat.

Co plánujete v nejbližší době? Kde vás můžeme vidět hrát?

Teď nás čekají tři akce, kde budeme vystupovat. Během září a října také budeme pořádat své první shows v Gentu. Line-up ještě není hotový, ale už máme potvrzenou účast od Aïsha Devi, Gazelle TwinAbyss X.

Můžete nám říct něco o setu, který jste si pro náš web připravili?

Žádný konkrétní nápad, co bychom chtěli hrát, jsme na začátku neměli. Myslím, že je to hodně všestranný set, ostatně jako vždycky. První část, než ji přerušil výpadek na Facebooku, byla o něco klidnější než ta druhá. Když hrajeme ve třech nebo ve čtyřech, nikdy si dopředu své sety nepřipravujeme. Možná bych ještě zmínil, že na konci setu hrajeme single od japonského producenta Cemetery, který u nás brzy vyjde.

 

Čtěte dále