Potkali se v Budapešti: Jordan Peterson hovořil s Viktorem Orbánem

Po Slavoji Žižkovi diskutoval kanadský konzervativní psycholog o politice i filosofii se vstřícnějším partnerem – maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Minulý týden navštívil kanadský psycholog a politolog Jordan Peterson Budapešť. Kromě vystoupení na „festivalu budoucnosti“ Brain Bar, kde uvedl, že „maďarská přestavba a průlom svobody ve 21. století je skvělá zpráva a úžasný úspěch“, se v karmelitánském klášteře setkal i s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Konzervativní myslitel se s Orbánem shodl, že nelegální migrace je „zbytečná a nebezpečná“. Hovořili také o politické korektnosti, kvůli níž jsou podle nich „rozumné veřejné diskuze nemožné“, a oba ji označili za „vynález malé, ideologicky řízené skupiny“. Uvedl to Orbánův tiskový mluvčí, Bertalan Havasi. Orbán i Peterson se také shodli, že se v současnosti prosazuje tendence „minimalizovat dopad zločinů spáchaných v komunistických režimech“. Při té příležitosti odsoudili projev předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, ve kterém podle nich „bránil Karla Marxe“.

Festival Brain Bar proběhl poprvé v roce 2015 jako platforma pro „diskuzi o budoucnosti jednotlivců, komunit a lidstva jako celku“. Minulý rok ho podle oficiálních údajů mělo navštívit deset tisíc lidí. Živé vysílání přednášek na internetu pak sledovalo 38 tisíc diváků.

Peterson na něm letos mimo jiné prohlásil, že každý má „božskou odpovědnost“. Proto když člověk neudělá, „co má být vykonáno“, bude ho trápit svědomí a nebude schopen žít v harmonii. Lidé by se podle něj neměli starat o to, co o nich říkají ostatní, ale naopak tomu hrdě čelit, převzít odpovědnost a „učinit svět lepším místem“.

Peterson dále označil město Budapešť za oslnivé, maďarskou kulturu za pozoruhodnou a maďarskou populaci za kvalifikovanou.

 

Čtěte dále