Vzniká jednorázový freeshop pro rodiny, které mají problém zaplatit dětem pomůcky do školy

Studentka FAMU organizuje v rámci své absolventské bakalářské práce freeshop školních pomůcek pro rodiny, pro něž nástup dětí do školy představuje finanční zátěž. 

V Praze vzniká projekt Školní freeshop, který by měl pomoci rodinám, pro něž je nástup dětí do školy citelným zářezem do rozpočtu. Jeho organizátorka Hannah Saleh, třicetiletá studentka oboru audiovizuální studia na FAMU, si ho navíc zvolila jako téma své bakalářské práce a vytvoří o něm audiovizuální dílo.

Tento nápad se zrodil po přečtení článku Nástup do školy: další skvělá příležitost zadlužit se, který vyšel na Alarmu loni v září. „Uvědomila jsem si, že je tu celá řada rodin, které mají s nástupem svých dětí do školy problém, a zároveň že lidé hodně věcí, někdy i nepoužitých, vyhazují,“ vzpomíná Hannah Saleh na okamžik, kdy se rozhodla zaměřit svou bakalářskou práci tímto směrem.

Důležité je podle ní spojení sociálního a ekologického aspektu. „Sbíráme školní potřeby, nové i z druhé ruky, protože děti zároveň vedeme k ekologii a přemýšlení o udržitelné spotřebě. Vzhledem ke klimatické krizi a plýtvání zdroji je použití věcí, které by jinak skončily často v ještě velmi dobrém stavu v popelnici, určitě žádoucí,“ popisuje svůj záměr. Školní freeshop by měl být podle Saleh pilotní akcí. Video by totiž v ideálním případě mělo fungovat jako inspirace pro činorodé lidi z dalších měst, kde by podobné projekty mohly být realizovány v příštích letech. „Přála bych si vytvořit funkční manuál, který dopodrobna ukáže, jak takovou sbírku uspořádat, zároveň to ale zatím nevím ani já sama. Není už příliš mnoho času, ale akce by více času na organizaci než dva týdny ani zabrat neměla, pokud se jí mají zabývat lidé čistě na dobrovolnické bázi. Video by mělo reflektovat vše, co funguje, stejně jako to, co nefunguje,“ vysvětluje studentka. Na projektu spolupracuje s grafickou designérkou Rozálií Vašíčkovou a střihačkou Sabinou Mladenovou, se kterými společně tvoří obsah pro svou nezávislou videoaktivistickou platformu Adequate stuff.

Letos chce Hannah Saleh zaměřit svůj freeshop zejména na matky samoživitelky, které jsou velmi ohroženou skupinou. Samotná akce, během níž si rodiče ze sociálně slabých skupin budou moci přijít vybrat pomůcky do školy, proběhne ve dnech 19.–23. srpna v Holešovicích, nebude ovšem otevřena široké veřejnosti – pozvánku bude studentka šířit přes platformy, které sdružují samoživitelky v nouzi. Součástí programu budou i workshopy, zaměřené například na výrobu pytlíků na přezůvky.

V tuto chvíli shání i dobrovolníky a dárce. „Pokud by se někdo chtěl zapojit jako dobrovolník či má možnost věnovat větší obnos věcí, například firma nebo organizace, ať se ozve skrze naši facebookovou stránku,“ uzavírá Saleh.

Sbírka bude probíhat 3.–17. srpna na několika sběrných místech, například: ve dvou pobočkách charitativního obchodu Přestupní stanice (Opatovická 7, Praha 1 a Chelčického 17, Praha 3), v „kreativním epicentru“ Vzletná (Milady Horákové 56, Praha 7) a v kavárně Kampusu Hybernská (Hybernská 4, Praha 1).

 

 

Čtěte dále