K čemu jsou ekoaktivisté na světě? Přečtěte si, co už ovlivnilo hnutí Extinction Rebellion v Británii

Extinction Rebellion, hnutí vzniklé ve stejném městečku jako například organizace Stop Ecocide, je mnohými považováno za showmany. Ve Velké Británii však má výsledky.

Několik z dnes celosvětově známých skupin ekologických aktivistů pochází ze západoanglického městečka Stroud. Své kořeny tam má nejen Extinction Rebellion, ale také například hnutí Stop Ecocide a žila tam i známá právnička zabývající se ekologií Polly Higgins, která předčasně zemřela loni na jaře.

Aktivisté ve Stroudu se vzájemně inspirují, a městečko tak funguje jako inkubátor myšlenek, které se sice mohou na začátku zdát jako příliš smělé, ale když se jednou vysloví a postupně se díky aktivistům dostávají do povědomí veřejnosti, časem mění diskurs celého uvažování o ekologických tématech a posouvají i politický mainstream k větší rozhodnosti. Upozorňuje na to evropská odnož serveru Politico a rekapituluje, jak své rodné město, potažmo celou zemi stihlo ovlivnit hnutí Extiction Rebellion.

Když hnutí v roce 2019 začalo přetavovat své myšlenky vzniklé u stolků hipsterských kaváren městečka Stroud do akcí typu blokád silnic, letišť a elektráren, mnoho lidí na ně pohlíželo jako na šílené ekoaktivisty a jejich požadavek na to, aby Spojené království usilovalo o uhlíkovou neutralitu do roku 2025, považovali za naprosto nepředstavitelný. Následovaly dny a týdny demonstrací, přilepování se ke dveřím, performancí hromadného umírání v ulicích Anglie, na pár minut zastavená doprava v Londýně, zatýkání – a už o jejich akcích referovala média, která čte celý svět. Když se o pár měsíců později stala Velká Británie první zemí ze skupiny G7, která si stanovila za cíl dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050, už se ani rok 2025 nezdál jako cíl z jiné planety.

Podobně je na tom také požadavek zavést pojem ekocida jako právní termín a zahrnout ji mezi mezinárodní zločiny. Poprvé s ním přišla zmíněná ekoaktivistka Polly Higgins. Má jít o kriminální aktivitu, která porušuje principy environmentální spravedlnosti, způsobuje rozsáhlé škody ničením ekosystémů a poškozuje zdraví přírodních druhů včetně člověka.

„Změna většinou přichází z okraje, nikoli z mainstreamu,“ řekla deníku Politico aktivistka organizace Stop Ecocide pocházející z městečka Stroud a blízká spolupracovnice zesnulé právničky Jojo Mehta. Higgins se věnovala léta života tomu, aby byla ekocida kvalifikována jako zločin. Sice se toho nedožila, ale její myšlenky se šíří dál, inspirují a ovlivňují další aktivisty i politiky. Například letos v červenci zviditelnila myšlenku ekocidy známá aktivistka Greta Thunberg, když ocenila organizaci Stop Ecocide a věnovala jí sto tisíc euro. V červnu koncept podpořil dokonce i francouzský prezident Emmanuel Macron.

 

Čtěte dále