Britští poslanci vyzývají vládu k zavedení nepodmíněného příjmu

Britští poslanci naléhají na vládu, aby zahájila zkušební verzi programu základního nepodmíněného příjmu.

Skupina poslanců napříč politickým spektrem sepsala dopis adresovaný ministru financí Rishi Sunakovi, v němž tlačí na vládu v otázce zavedení základního nepodmíněného příjmu. Dopis má přes pět set podpisů z řad poslanců a členů městských rad. Informoval o tom deník Guardian.

V důsledku různých opatření během pandemie koronaviru se objevuje problém masové nezaměstnanosti. Země se potýkají s ekonomickým propadem a dochází k propouštění „nadbytečných“ zaměstnanců. Velká Británie očekává, že se nezaměstnanost do konce roku ještě zdvojnásobí. Dle dopisu bylo z různých forem systémové podpory vyloučeno na tři miliony lidí, a proto je zavedení základního nepodmíněného příjmu zásadním krokem. Autoři dopisu navrhují příspěvek 48 liber týdně, což činí v přepočtu zhruba 1 450 korun českých.

Základní myšlenkou všeobecného příjmu je pravidelně vyplácený příspěvek všem dospělým občanům ve stejné výši a bez jakýchkoli podmínek. Dávka tedy není závislá na příjmu, sociální a rodinné situaci jedince ani na dalších parametrech. Garantovaný příjem by tak pomohl zajistit důstojný život všem bez rozdílu.

Se zkušební verzí základního nepodmíněného příjmu se experimentuje v mnoha zemích světa. Nejznámější jsou pilotní projekty Finska a Indie, na Aljašce již tento systém funguje. Po zavedení volají i další země Evropy. I v České republice se v září spustila kampaň evropské občanské iniciativy Zaveďme nepodmíněný základní příjem v celé EU, která bude probíhat do září příštího roku.

 

Čtěte dále