Fotoreportáž: Tisíce křížů za oběti koronaviru na Staroměstském náměstí

Milion chvilek pro demokracii napsal otevřený dopis premiérovi a po celé republice zorganizoval happeningy upozorňující na „vládu zmařených životů". Na Staroměstském náměstí se na zemi objevilo čtyřiadvacet tisíc křížů.

Foto Petr Zewlakk Vrabec

V pondělí brzy ráno zaplnily Staroměstské náměstí kříže nakreslené na zem křídovým smývatelným sprejem. Happeningem nazvaným „Vláda zmařených životů“ chce Milion chvilek pro demokracii uctít památku zemřelých. Zároveň se chce spolek důrazně ohradit vůči přešlapům vlády a jejích představitelů a „poukázat na všechny, na něž dopadly negativní důsledky nezvládnuté pandemie. Na zkrachovalé živnostníky, rodiče samoživitele, studenty, děti, všechny potřebné a osamělé,“ uvádí spolek v prohlášení. Vláda v čele s Andrejem Babišem má na této krizové situaci, která trvá už rok, podle Milionu chvilek obrovský podíl.

Zbytečně ztracené životy

Do dnešního dne zemřelo v České republice více než 24 tisíc lidí. „Zbytečně ztracených životů našich blízkých ale nemuselo být tolik, pokud by vláda neupřednostňovala své zájmy nad zájmy občanů. Proto dnes pokryly Staroměstské náměstí v Praze, ale i jiná místa po republice, tisíce nasprejovaných křížů připomínajících více než 24 tisíc zemřelých,“ uvádí Milion chvilek. Kříže budou k vidění do 15 hodin, potom je chtějí autoři odstranit. Jejich cílem je v den výročí prvního úmrtí pacienta s covidem poukázat na to, kam nás jako společnost rok trvající chaotická rozhodnutí představitelů země přivedla.

O happeningu informovaly na svém twitterovém účtu i Magistrát hlavního města Prahy a Policie ČR, podle které se nejedná o protiprávní jednání, protože akce byla nahlášena a autoři kříže sami odstraní. Na sociálních sítích se objevily příspěvky, které žádaly o prodloužení přítomnosti křížů. „Jeden z těch křížů jsem znal. 45 let… nechal bych je tam déle než jeden den,“ psal jeden z uživatelů. Další uživatel se připojil s prosbou: „Prosím ponechte tam ty kříže po dobu lockdownu. Přidal bych rád i svíčku a kytku.“ Jiný pisatel záměr kříže odstranit komentoval slovy: „Já bych je tam rozhodně nechal, příroda a čas si s nimi poradí, jako s námi.“

Amatérismus Babišovy vlády

Součástí protestního happeningu Milionu chvilek pro demokracii je i zveřejnění otevřeného dopisu adresovaného Andreji Babišovi a jeho vládě, který se chystá na Úřad vlády ČR osobně doručit předseda spolku Benjamin Roll. V dopise jsou formulované výtky vůči nekoncepčnímu postupu při řešení pandemické krize a vůči nedostatečné prioritizaci občanů, jejich zájmů, zdraví a zejména životů. „Žijeme v zemi, jejíž vláda upřednostňuje upevňování moci a vlastní kšefty nad lidskými životy. Pocit bezmoci při pohledu na aroganci a neschopnost našeho premiéra už přesahuje únosnou mez. Navíc se téměř zdá, že jsme se ocitli v časové smyčce. Dnes je 22. března 2021. Rok s covidem je za námi. A jako by se nic nezměnilo,“ vysvětlil hlavní teze dopisu a důvody pořádání akce předseda spolku Benjamin Roll. „Před rokem se Andrej Babiš přihlásil k plné politické odpovědnosti a nemůže ji jen tak svalit na ostatní. Právě, on ‚krizový manažer‘, nese odpovědnost za totální amatérismus, s jakým se situace zvládá. Čeká nás ještě hodně dlouhý půlrok, ale pojďme v něm udělat vše pro to, aby tato vláda po říjnových volbách definitivně skončila,“ dodal Roll.

Kříže a minuta ticha

K akci se v pondělí připojila i další dvacítka měst, ve kterých působí místní skupiny Milionu chvilek pro demokracii. V Brně, Děčíně nebo Žďáru nad Sázavou vykreslili na svá náměstí bílé křížky. Jinde přidali pietní místo, plakáty s hesly „Za Covid vláda nemůže, za zbytečně zmařené životy ANO!“ nebo informační panely „Rok s covidem“, které upozorňují na vládní kauzy za uplynulý rok.

V pravé poledne se dnes spolek Milion chvilek přidal k události Minuta ticha za oběti pandemie a večer od 18 do 20 hodin akci zakončí laserovou projekcí hesla „vláda zmařených životů“, křížků s počtem zemřelých a odpočtu času, který zbývá do voleb, pod Kramářovu vilu.

Čtěte dále