„Radnice o tom s lidmi měla mluvit.“ Praha 2 protestuje proti vybetonování části parku Folimanka

V pražském parku Folimanka včera diskutovali zástupci radnice s desítkami lidí protestujícími proti záměru vybudovat pod Nuselským mostem volnočasový areál.

Foto: Alarm / Petr Zewlakk Vrabec

Vedení pražské dvojky (ODS, TOP 09, ANO) před několika měsíci oznámilo, že v pražském parku Folimanka pod Nuselským mostem má vzniknout areál, který by zabral dnešní volný prostor v blízkosti mostních pilířů. Jeho dominantou má být modrá betonová víceúčelová plocha, která by se v zimě měnila na kluziště. Kromě toho má vzniknout kiosk s toaletou, cvičební plocha pro jógu s umělou trávou a další prvky. Celý projekt má vyjít na nejméně 25 milionů. Proti záměru betonovat plácek, na kterém se v současnosti cvičí, trénuje, schází, popíjí i bez mnohamilionové investice rychle vznikla iniciativa Za Folimanku, která připravila petici podepsanou momentálně téměř tisícovkou lidí. Tato iniciativa včera zorganizovala na dotyčném místě demonstraci. Několik desítek lidí prošlo s transparenty z pražského Náměstí míru přímo pod Nuselský most, kde byl připraven kulturní program a diskuse se zástupci radnice. Pozvaná starostka Jana Černochová ani místostarostka Alexandra Udženija (obě ODS) na místo nedorazily a poslaly za sebe zástupce, Jaroslava Šolce (ODS) a Michala Zunu (TOP 09).

V diskusi, kterou si můžete pustit na facebookovém profilu Za Folimanku, zaznívá, že pro vedení Prahy 2 je živý plácek pod Nuselským mostem zanedbaným místem, které „si zaslouží investice“, jak uvedl Zuna. Podle něj je „jakákoli revitalizace jakéhokoli území vždycky správným krokem k lepšímu vnímání území a zajištění bezpečnosti“. Proti záměru na místě vystoupila naopak Strana zelených, jejíž zástupkyně Monika Horáková upozornila i na kritizovaný projekt lávky nad schody v nedaleké Bělehradské, s kterým nesouhlasí řada místních ani Národní památkový úřad. Jaroslav Němec z Pirátů upozornil na to, že díky odporu obyvatel se už povedlo mírně zmenšit betonovou plochu v návrhu projektu, podle názorů Pirátů by však v parku neměl přibýt žádný nový beton ani umělý povrch. Jaroslav Šolc přirovnal stavbu areálu ke stavbě Nuselského mostu – proti každému novému projektu se podle něj vždy zvedá odpor, on sám se na něj těší a příznivce si prý snadno najde.

Hlavním účelem diskuse organizované občanským spolkem bylo upozornit na to, že projekt volnočasového areálu nevznikl na základě participačního procesu s obyvateli, pro park Folimanka nebyla pořízena územní studie ani vyhlášena architektonická soutěž. „To, co má běžně probíhat, se tu nestalo. Navzdory tomu, že Institut pro plánování a rozvoj vydal mnohastránkový Manuál participace, městská část podle něj nepostupuje a občané neměli možnost do projektu promluvit,“ uvedl Matouš Turek ze spolku Za Folimanku. Z reakcí členů vedení městské části však nevyplynulo, že by si byli vědomi jakéhokoli pochybení.

Čtěte dále