Čistý plyn je špinavá lež, burcují aktivisté

Letáková akce kolektivu Stop fosilnímu plynu upozornila na korporátní greenwashing neboli lakování ekologicky škodlivého chování na zeleno.

V noci z neděle na pondělí vyměnila skupina aktivistů z kolektivu Stop fosilnímu plynu na několika místech v Brně a Praze reklamní poutače za parodie, které mají upozornit na to, že české banky své úsilí o čisté klima jen předstírají. Místo klasických reklamních hesel tak mohli chodci na brněnských a pražských ulicích najít například nápisy Fosilní plyn je špinavé palivo stejně jako uhlí“ nebo Čistý plyn je špinavá lež.

Foto iniciativa Stop fosilnímu plynu

Akce byla podle jejich slov inspirována textem Damiana Carringtona v britském deníku Guardian, který upozorňuje na to, že popírání příčin klimatické změny uhelnými korporacemi a jejich spojenci začíná být ve velkém nahrazováno tzv. greenwashingem, tedy předstíráním plnění klimatických cílů. Akce mířila konkrétně na české pojišťovny Generali Česká pojišťovna, AllianzKooperativa, které dosud nemají žádnou politiku omezující rozvoj nové plynové infrastruktury. Cílem akce byly také Komerční bankaUniCredit Banka, které se podle aktivistů tváří jako zelené banky, ačkoli letos v dubnu poskytly obří mnohamiliardovou půjčku firmě EPH uhlobarona Daniela Křetínského. Tato korporace se podle kolektivu Stop fosilnímu plynu snaží podobně jako Sev.en Energy Pavla Tykače nebo ČEZ nahradit spalování uhlí plynem. „Za tím účelem vedou také propagační kampaň, která se snaží fosilní plyn představit jako čisté přechodové palivo k čisté energii. Plyn však není o moc čistší palivo než uhlí. Při spalování má sice o polovinu nižší emise skleníkových plynů, avšak při jeho těžbě a transportu uniká metan, který rozdíly v emisích takřka smazává,“ píše kolektiv ve svém prohlášení.

Podle aktivistů není nahrazení uhelných zdrojů plynem řešením, naopak bychom měli jeho výrobu a spotřebu postupně snižovat a investovat především do obnovitelných zdrojů. Odkazují například k textu platformy Re-set s názvem Fosilní plyn: most klimatického kolapsu, který připomíná, že zpráva OSN požaduje každý rok snížit produkci a spalování plynu o tři procenta na celém světě, pokud se má zamezit nejhorším dopadům klimatické krize. Plynové zdroje, které mají v České republice zajišťovat stabilitu sítě, by podle autorů textu měly zůstat pod veřejnou kontrolou. Především by však česká energetika a teplárenství měly co nejrychleji přejít na obnovitelné zdroje, vlastněné obcemi, družstvy či komunitami.

Čtěte dále