„V budoucnu už nebudeme přerozdělovat růst, ale ztráty,“ tvrdí expremiér Špidla

S bývalým premiérem Vladimírem Špidlou o porevoluční obnově české sociální demokracie, zlomových politických událostech posledních 30 let a kondici české levicové politiky.

V nakladatelství Prostor právě teď vychází kniha s názvem Špidla aneb Zdroje jsou…, v níž někdejšího premiéra, ministra, eurokomisaře a nynějšího ředitele Masarykovy demokratické akademie Vladimíra Špidlu zpovídá novinář Luboš Beniak. V tomto knižním rozhovoru Špidla rekapituluje a reflektuje svou politickou kariéru a přináší detailnější vhledy do svého politického myšlení i rozhodování. Podobným směrem se vine i rozhovor Vladimíra Špidly s moderátory našeho podcastu Kolaps. Došlo na nesrovnalosti s Milošem Zemanem, válku v Iráku i úpadek sociální demokracie.

Jaký je váš vztah k hlášce „zdroje jsou“, kterou jste zvolili i do názvu samotné knihy. Předpokládáme, že jste si kvůli ní dost vytrpěl…

Nějaký obratný píárista z toho udělal něco, co bylo vytrženo z kontextu. Ale jádro toho výroku je pravdivé, a proto jsem ho rád využíval v polemice. Jádrem toho výroku je, že zdroje vždycky jsou a jde jen o to, k čemu je využijeme nebo k čemu máme odvahu je využít.

V devadesátých letech byli levicoví politici v dost nepříjemné pozici. Jaká byla tehdejší atmosféra?

Atmosféra devadesátých let vycházela z revoluce, která porazila reálný socialismus. Komunismus si čtyřicet let monopolizoval postavení levicové síly – a my jsme byli v situaci, kdy levice byla historicky poražena. Výsledkem bylo, že jakýkoliv levicový a sociálnědemokratický politik, který chtěl použít nejběžnější metody či nástroje levicové a sociálnědemokratické politiky, tak měl problém. Byl okamžitě osočován a byl ukazován jako někdo, kdo je spojený s temnou minulostí.

Vy jste se přitom angažoval v Občanském fóru i během sametové revoluce, přesto vám to nepomohlo.

Samozřejmě že nepomohlo, protože jsem byl od začátku sociálním demokratem. V Občanském fóru jsem dospěl k závěru, že Fórum nemůže jako politická forma existovat, a spontánně mi byla nejbližší sociální demokracie. V roce 1989 na různých místech vznikaly samy od sebe organizace sociální demokracie a Jižní Čechy byly jedním z těch míst.

Celý rozhovor s Vladimírem Špidlou si můžete pustit zde:

Pokud jste dnes podcast Kolaps neslyšeli poprvé a posloucháte ho pravidelně, podpořte nás a celý Alarm v aktuální crowdfundingové kampani na portálu Darujme.cz. Všechny díly Kolapsu jsou dostupné zdarma a pro všechny, ale samozřejmě jakýkoliv příspěvek na výrobu nových dílů je pro nás naprosto klíčový a pomůže nám tento pořad zlepšovat a posouvat dál.

Čtěte dále