Lesní plocha zničená požáry se za posledních dvacet let zdvojnásobila

Rok 2021 byl, co se týče požárů, rekordní. Globálně se však má v příštích letech počet požárů ještě zvyšovat.

Letošní požár v Českém Švýcarsku, proti němuž hasiči bojovali celkem dvacet dní, byl největší podobnou katastrofou na území České republiky. S více než tisíci zasaženými hektary několikanásobně překonal dosud největší český požár, který v roce 2012 na Hodonínsku postihl skoro dvě stě hektarů lesa. Zničeno bylo celkem patnáct procent Národního parku České Švýcarsko.

Podle vědeckých studií se riziko požárů do roku 2050 zvětší o polovinu.

České lesy tak dostihl globální trend lesních požárů, které rok od roku zasahují čím dál rozsáhlejší lesní plochy. Britská BBC informovala o studii think tanku Global Forest Watch, podle níž v roce 2021 na světě celkově shořela plocha o rozloze Portugalska. „Je to zhruba dvakrát víc než před pouhými dvaceti lety. Je udivující, za jak krátkou dobu se požáry takto rozšířily,“ řekl pro BBC James MacCarthy, analytik institutu Global Forest Watch. Největší ztráty mají lesy v severně položených regionech, zvláště v Kanadě a Rusku. I když jsou v těchto oblastech požáry přirozenou součástí fungování lesů, rozsah škod zaznamenaný v roce 2021 je nebývalý. Skoro polovina shořelých lesních ploch se přitom nachází právě v Rusku.

„Nejvíce znepokojivé je, že požáry jsou stále častější, závažnější a navíc mají potenciál uvolnit spousty oxidu uhličitého uloženého v půdě,“ řekl James MacCarthy. Oxid uhličitý je hlavním skleníkovým plynem, jehož zvyšující se koncentrace v atmosféře je příčinou klimatické krize. Množství oxidu uhličitého uvolněného do atmosféry v důsledku s lesními požáry přitom překonává historické rekordy. Loni se tak do atmosféry následkem požárů dostalo 1,75 miliardy tun oxidu uhličitého, což je pro srovnání dvakrát více než emise Německa za stejnou dobu.

Klimatická krize je zároveň jedním z klíčových faktorů, kvůli kterým požárů přibývá a jsou stále ničivější. „Změna klimatu zvyšuje riziko rychlejších a větších požárů,“ uvedl Doug Morton, šéf Biospheric Sciences Laboratory v NASA. „A nikde to není patrnější než v lesích, kde je spousta paliva.“ Vědci očekávají, že požárů bude do budoucna ještě přibývat. Podle vědeckých studií se riziko požárů do roku 2050 zvětší o polovinu.

Čtěte dále