„Tak takhle ne!“ Starostka Prahy 1 požaduje od Hnutí Pro život náhradu za poničený trávník

Starostka Prahy 1 upozorňuje na poničený trávník na Klárově. Vedle rekordně nízké účasti a zároveň největšího odporu jde o další selhání organizátorů pochodu pro život.

Letošní ročník Národního pochodu pro život byl pro organizátory hned několikanásobným zklamáním. Ačkoli v oficiálních dokumentech odhadovali účast na deset tisíc lidí, dorazilo jich nakonec přibližně patnáct set. Pochod se zároveň na Václavském náměstí střetl s bezprecedentním odporem aktivistů a aktivistek za reprodukční práva žen. Na konci dne se navíc starostka Prahy 1 veřejně vymezila proti postupu organizátorů. Ti totiž využili mezery v zákoně a místo žádosti o zábor (kterou by Praha 1 musela schválit), pouze oznámili shromáždění. Následně však na Klárov najeli auty, postavili pódium, stoly i stánky a tím údajně poničili nově zrekonstruovaný trávník se zavlažovacím zařízením.

„Stovky lidí podupaly trávník, na plochu najela auta a bylo umístěno pódium. Okamžitě jsem zjistila organizátora, jehož vzápětí přišel podpořit i kardinál Duka, a ostře jsem se vymezila proti tomuto konání. Pan Ucháč, organizátor, mě ubezpečil, že Hnutí Pro život je připraveno případnou škodu nahradit. Ujišťuji vás, že vznikla-li škoda na trávníku či zavlažovacím zařízení, budeme ji vymáhat v plném rozsahu,“ uvedla Terezie Radoměřská (TOP 09) ve svém příspěvku. „Nikdo nemá právo ničit majetek naší městské části, kašlat na pravidla a myslet si, že je nepostižitelný.“ Starostka má nyní v plánu oslovit Odbor životního prostředí MČ P1, aby pečlivě zkontroloval škody, i odbor dopravy, aby prověřil, zda nedošlo k neoprávněnému užití.

Hnutí Pro život ráno před pochodem sdílelo na svých sítích informaci, že má „záštitu hlavního města Prahy“. Tu měl poskytnou hnutí Jan Wolf z KDU-ČSL, předseda Výboru pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví a podporu cestovního ruchu ZHMP. Samotná formulace záštity může být nepřesná. Záštitu totiž poskytuje vždy konkrétní člověk (nejčastěji primátor nebo radní, v tomto případě zastupitel). Mluvit tedy o záštitě celého města může být zavádějící, protože na ní nepanuje konsensus napříč magistrátem.

Wolf, který nad pochodem převzal záštitu, na otázky Alarmu odpověděl, že „pokud došlo k nějaké újmě na veřejném majetku, tedy v tomto případě na poškození trávníku, respektive zavlažovacím zařízení, tak je samozřejmě na pořadatelích, aby případnou škodu nahradili či odstranili.“ Dále pak dodává, že by „byla škoda, aby myšlenka pomoci ženám ve složité životní situaci byla poškozena jistě nechtěným poškozením veřejného prostranství. Stejně tak jako odpůrci pochodu stáli Českou republiku velké množství finančních prostředků při nasazení zásahových jednotek Policie ČR při narušení veřejného pořádku během poklidného pochodu dětí, rodin a dalších podporovatelů tohoto velmi důležitého Národního pochodu pro život.“

Samotné Hnutí Pro život na otázky Alarmu odpovědělo, že ačkoli děkuje za možnost komunikovat s veřejností, tak ji „nehodlá využít vzhledem k nízké míře objektivity redakce.“ Organizace Hnutí Pro život s naší redakcí momentálně vede soudní spor. Žaluje Alarm kvůli tomu, že ji komentář zveřejněný na našich stránkách označil za „protiženské“ a „fundamentalistické“ hnutí.

Předseda organizace Radim Ucháč minulý rok napadl fotografa Alarmu Petra Zewlakka Vrabce. Při potyčce s předsedou organizace Hnutí Pro život byl mimo jiné poškozen fotografův objektiv, Vrabec okamžitě podal trestní oznámení.

Čtěte dále