Skončil soud s Hnutím pro život. Organizace stáhla žalobu na redakci Alarmu

V Praze ve středu dopoledne proběhl soud s Hnutím pro život. Organizace po hodině v soudní síni stáhla svou žalobu na redakci Alarmu.

Před dvěma lety podalo Hnutí pro život (HPŽ) žalobu na deník Alarm za to, že bylo v komentáři označeno mimo jiné za „protiženské hnutí”. Hnutí tehdy v žalobě psalo, že „právě naopak. Předmětem činnosti žalobce je: pomoc nečekaně těhotným ženám, úsilí o obnovu společenského respektu k nenarozeným dětem, snaha o předcházení potratům a pomoc ženám, které se cítí být k potratům nuceny a těm, které mají po potratu psychické potíže,“ a požadovalo odstranění článku, omluvu a odškodnění sto tisíc korun.

Dopoledne, 6. září 2023 jsme se setkali s ředitelem hnutí Radimem Ucháčem a právníkem Hnutí pro život Tomášem Hromkem v soudní síni na Praze 2. Dorazil také konzultant oblasti veřejných politik HPŽ Marek Kuchta, který zasedl na jednu ze židlí pro veřejnost. Několik zbylých míst jsme obsadili my a naši podporovatelé a podporovatelky.

Hned na začátku řízení soudce sdělil, že podle rozhodnutí Nejvyššího soudu nemá Hnutí pro život nárok na odškodnění, ani omluvu. Byli jsme následně vyzváni ke smírnému řešení, protože odročení a další jednání by jen zvyšovalo náklady. Případ se navíc zdál víceméně vyřešený, byla jen otázka, jak se obě strany domluví. První možností bylo smírné řešení, tedy kompromis, druhou pak stažení žaloby Hnutím pro život.

Právník HPŽ nejprve navrhl, že by pro něj bylo přijatelné, kdyby Alarm zveřejnil omluvu za poškození pověsti, smazal článek a zároveň zveřejnil reklamu na služby Hnutí pro život na svém webu po dobu tří měsíců. Tento návrh byl s ohledem na to, co bylo předtím řečeno, poněkud zarážející a pochopitelně zcela nepřijatelný. Vzhledem k tomu, že hned na začátku sezení bylo jasně řečeno, že HPŽ nemá podle rozhodnutí Nejvyššího soudu právo na odškodnění, trvali jsme na tom, aby organizace žalobu stáhla. Právník HPŽ nicméně daný judikát nečetl a žádal soudce, zda by si ho od něj mohl půjčit, aby si ho mohl nastudovat. Soudce odmítl s tím, že má v dokumentu vlastní poznámky. Po poněkud trapné hodině v soudní síni se Radim Ucháč s právníkem a Markem Kuchtou nakonec domluvili, že žalobu stáhnou.

Ukázalo se tak, že psát o konzervativních spolcích nebo o komkoli, kdo se snaží potlačovat naše práva, má smysl. Ačkoli antigenderové organizace často vyhrožují žalobami, nenecháme se zastrašit. I proto bude na podzim pokračovat naše série Mezi Bohem a ultrapravicí.

Čtěte dále