Svérázný boj solidně vypadajícího muže s policií

Šedesátiletý historik Martin Friedrich Bühler se stal nečekanou hvězdou hamburských protestů proti zasedání summitu zemí G20.

Během protestů v ulicích Hamburku byla k vidění spousta zajímavých úkazů. Jedním z nejchytlavějších byl bezesporu postarší muž v promočené bílé košili ležérně vodící své kolo poblíž hořících barikád, vodních projektilů mířených na demonstranty, vykračující si po boku black bloc aktivistů vrhajících láhve a kameny na policajty a courající se kolem vyzbrojených policejních kordonů. Redaktoři deníku de Volkskrant muže telefonicky zkontaktovali a zjistili, že jde o šedesátiletého historika Martina Friedricha Bühlera, který má dlouholetou aktivistickou minulost. Bühler prý dříve poslal už stovky dopisů německé vládě, aby důrazněji zakročila proti institucionálnímu násilí a zneužívání policejní autority.

Proto využil příležitosti a vydal se do města, aby během dvoudenního summitu G20 zabránil násilným střetům mezi oběma tábory nebo je alespoň zmírnil. Šlo mu konkrétně o zabránění policejním útokům. Jeho strategie byla jednoduchá: využíval své solidně působící vizáže, aby překazil policejní útoky na demonstrující. Byl si vědom toho, že ho lidé fotí a natáčí, a policie si tak nedovolí brutálně napadat protestující, aby ho jako „náhodného chodce“ nezranila. Protestující pak měli šanci se stáhnout nebo přesunout. „Tak tomuhle říkám dobrá praxis,“ chválí Bühlerovu odvahu uživatelé na Facebooku. Jiní poukazují na správné využití privilegia dobře situovaného bílého muže, u něhož je menší šance, že bude policií za své chování zpacifikován. „Neobvyklý druh hrdiny. Doufám, že se jeho styl chytne a rozšíří jako lesní požár,“ přeje si jedna z uživatelek a jiný zase dodává: „Ne všichni hrdinové nosí pláště. Někteří se oblékají jako mormoni!“

Čtěte dále