FC Roma v Ďolíčku nechceme?

Zrušení projekce filmu FC Roma v Ďolíčku předcházela rasistická debata na webu fanouškovského družstva.

Dnešní zrušená premiéra filmu FC Roma není ani tak ostudou vedení fotbalového klubu Bohemians nebo jeho příznivců, jako spíš trpkou zprávou o žalostném konci kdysi tak sympatického Družstva fanoušků Bohemians. Pryč je spontaneita z doby před více než deseti lety, kdy stovky fanoušků založily družstvo, aby zachránily svůj krachující klub. Když se to podařilo, řada lidí přestala projektu věnovat svůj čas. Tehdy by snad bývalo bylo lepší družstvo zrušit. V současnosti družstvo už jen vybírá peníze od členů, provozuje internetové stránky s diskusním fórem plným nenávisti a teď už i zabraňuje vedení klubu v pronajímání stadionu k nefotbalovým komunitním aktivitám.

Zdánlivou bezpečnostní hrozbu vytvořilo pár menšinových xenofobů z tribuny.

Jak se to mohlo stát? Docela snadno – stačilo si zvolit za předsedu podnikatele, který si funkci umně propojil se svým byznysem. Už to byla rána pro družstevnický étos. Předseda se navíc rád prezentuje jako anticiganista, a to jak při veřejných vystoupeních, tak na internetu. Naneštěstí na internetu stačí patnáct jeho stejně – nebo ještě víc – zapšklých kamarádů a z diskusního fóra na stránkách klubu se stane toxické prostředí plné rasismu a antisemitismu, občas kořeněné nějakou tou neonacistickou skrývačkou. A jak to pak vypadá v akci?

Nechutný film o zlodějích železa

V sobotu večer první hater komentoval pozvánku na filmovou premiéru v Ďolíčku a ostatní se vzápětí rozkejhali. Do půlhodiny reagoval sám předseda: „Vidím celkem dobré řešení. Zítra před fotbalem si to řekneme na náměstíčku ;)“ a přihodil krátkou zmínku o „tom nechutném filmu“ a – asi pro odlehčení – fotku zlodějů železa. V neděli si to na náměstíčku asi řekli důkladně, soudě podle agresivity, s níž se pak na tribuně sesypali na nešťastného PR manažera klubu. A už ten večer se předseda na fóru pochlubil tím, že „úterní premiéra toho filmu byla stažena na žádost Družstva fanoušků Bohemians“.

Když si v pondělí nezasvěcený čtenář přečetl články obsahující vyjádření klubu – akce prý byla zrušena kvůli bezpečnostní hrozbě –, nezní to až tak zle. Pokud ale ví, že zdánlivou bezpečnostní hrozbu vytvořilo pár menšinových xenofobů z tribuny (identitu řady z nich klub zná), je to horší. A jestliže navíc předseda prohlásí, že s promítáním filmu nesouhlasí celé Družstvo fanoušků Bohemians, je to i manipulace.

Nevím, jestli ti, kteří jednají jménem největšího českého družstva, představují bezpečnostní hrozbu. Každopádně jejich chování je neskutečná ostuda.

Autor je družstevník.

 

Čtěte dále