Nikdo není dokonalý. Ani Krampol sympatizující s neonacisty

Jiří Krampol se na televizních obrazovkách objevil v neonacistickém triku. Získal ho v obchodu, kam rád chodí za fotbalovými ultras.

Z toho momentu sálá domácí pohoda. V pořadu Prostřeno televize Prima si známý bavič a herec Jiří Krampol vychutnává klidu domova při četbě knížky. Pro tuto příležitost si oblékl triko s nacistickou symbolikou – to ale televize Prima následně v záznamu raději skryla.

Krampol pro server Lidovky.cz jakoukoli vědomou propagaci nacismu rázně odmítl. „Vůbec jsem to nevěděl, nejsem žádný propagátor nacistů,“ řekl. Deník dokonce získal vyjádření autora trička, který pod iniciály M. K. tvrdil, že se triko herci líbilo, a tak mu jej daroval. Obrázek na triku odkazuje na nacistickou olympiádu v Berlíně z roku 1936. Symbol říšské orlice doprovází nápis „Die Einzig Richtige Olympia“, v překladu „Jediná skutečná olympiáda“. V popředí celé kompozice je vyobrazena Eva Braunová jako veslařka a za ní zlatá medaile z berlínských her. Nápis je navíc gramaticky špatně. I proto označil autor své triko za vtip.

Obdivovatelé Sparty a Mussoliniho

I když se Krampol snaží veřejnost přesvědčit, že kauza s trikem je výsledkem nešťastné náhody, jde mu to podobně špatně jako jeho mnohaletá snaha přesvědčit diváky, že má smysl pro humor. Jenže nemá. Spíš to vypadá, že jeho vztah k neonacistické scéně je vřelý. Nejde přitom o Krampolovy krkolomné názory na uprchlíky, kterým vyčítá, že dělají bordel a pomáhá se jim na úkor zbytku společnosti. Baviče usvědčuje snímek, na němž vesele pózuje s nálepkou „Proti islámu“ v obchodě Right Store na pražské Letné. Jeho soukmenovci čile mávají i nálepkou „Good Night Left Side“ s motivem vraha z Majora Zemana. Přesně takový výjev má zadní strana trika, které má Krampol zrovna na sobě, zatímco z přední části jsou vidět prostřední písmena ze zkratky G.N.L.S. Veselou společnost, s níž se Krampol očividně náramně baví, tvoří kromě archiváře Sparty Praha i členové Veteranos Pirates, spolku tvořeného vysloužilými ultras letenského klubu.

Krampolův oblíbený obchod flirtuje se spojením neonacistické scény a fotbalových ultras pražské Sparty.

Pro dokreslení kontextu si připomeňme, že řada členů starší generace tvrdého jádra sparťanský hooligans si libuje v agresivním projevu, nadměrném pití alkoholu a v neposlední řadě flirtuje s vyznáváním nacistické ideologie. Například na videu zachycujícím jejich výjezd na ostravský stadion Bazaly se hrdě (v čase 1:42) hlásí k italskému fašistickému vůdci Benitu Mussolinimu. A třeba takový Ondra Krtoch, který se vřele přátelí s Krampolem, se sám hlásí k fanklubu „vtipného“ trika. Známý herec přitom není jedinou osobností, která se s Krtochem ocitla společně na jedné fotografii a která se veřejně vyznává z obdivu k nacistické olympiádě z třicátých let. Na facebookových stránkách příznivců radikálního trika rowdies.cz se v objetí s Krtochem vesele usmívá i Lukáš Hartig. Fotbalové znalce přítomnost fotbalisty, který zářil svého času ve sparťanském dresu i na trávníku slavné Ligy mistrů, příliš nepřekvapí. Vždyť už v prestižní evropské soutěži nastupoval s přelepeným předloktím, na kterém se mu skvělo tetování s ultrapravicovou symbolikou.

krampol-1
Baviče usvědčuje snímek, na němž vesele pózuje v obchodě Right Store na pražské Letné

Módní neonacistická kolekce

Krampolova přítomnost ve zmíněném obchodě jeho verzi o nešťastné náhodě při výběru trika příliš neprospívá. Těžko věřit, že nemá k prodejcům a designérům neonacistických vtípků blízko. Krampolův oblíbený obchod přitom flirtuje se spojením neonacistické scény a fotbalových ultras pražské Sparty. Kromě jeho polohy jen kousek od stadionu to dokládá i otevírací doba, která se flexibilně přizpůsobuje začátkům zápasů na Letné.

Nabízený sortiment jistě uspokojí i ty nejnáročnější fanoušky Sparty či neonacismu. Kromě radikálních trik rowdies nabízí i zavedené značky vycházející z nacistické symboliky jako například Thor Steinar. Na utkání v zimních měsících se fanouškům mohou hodit praktické rukavice, které sice prsty nezahřejí, zato se ale hodí pro boj zblízka. V neposlední řadě obchod fanouškům dobrého fotbalu nabízí i nezbytné nože. Jestli pan Krampol také nějaký vlastní, nevíme. Určitě by v tom byl ale zase jen nějaký ten vtípek.

Osoby zmíněné v textu nesouhlasí se spojením s neonacistickou ideologií.

Autor je sociolog a fotbalový expert.

 

Čtěte dále