Lidé chtějí, aby se v Praze dalo znovu dýchat

Iniciativa Ženy 23. února svolává na čtvrtek ráno demonstraci proti neúnosně znečištěnému ovzduší nejen v Praze.

Stejně jako většina České republiky i Praha se od počátku roku potýká se smogem. Už třikrát zde za poslední dobu nastala smogová situace, v některých regionech republiky je však stav ovzduší ještě horší. Například Ostravu smog dusí už od půlky ledna a i tam lidé ve čtvrtek vyjdou do ulic za lepší vzduch pod heslem Ticho smog nevyřeší.

Skupina pražských žen se rozhodla nemlčet. „Pro nás je Praha městem, ve kterém opravdu žijeme. Bydlíme tady, vychováme tady naše děti, chodíme zde do práce. Zajímá nás, jak dobře se nám ve městě žije,“ říká Apolena Rychlíková. „Město je totiž sdílený prostor nás všech, nejsou to jen domy a ulice, ale také vzduch, který dýcháme. Jenže co můžeme dělat, když se nyní vzduch dýchat nedá?“ dodává Rychlíková. Iniciativa proto požaduje regulační plán, který by podle ní měli zastupitelé a zastupitelky předložit nejpozději na podzim tohoto roku.

Řada z nás si nemůže dovolit odjet někam na ozdravný pobyt, daleko od města, nemáme chatu nebo chalupu, místo, kam bychom se mohli jet alespoň na pár dní pořádně nadechnout.

Špatný stav ovzduší v Praze podle členek iniciativy ukazuje, jak to dopadá, když veřejné statky zprivatizujeme. „Máme s dětmi zůstávat zavřené doma a nevycházet? Nemáme ani otevírat okna a prostě jen pasivně čekat, až to zase přejde? A co když už to pořádně nikdy nepřejde? Máme žít ve strachu z toho, že špatné ovzduší se stane naší životní normou?“ ptá se Martina Poliaková. Od magistrátu chtějí pravidelné informace o stavu ovzduší na zastávkách hromadné dopravy a veřejných místech v Praze, stejně tak žádají informování o smogu na světelných tabulích u silnic a dálnic do Prahy.

Smogem jsou nejvíce ohroženy malé děti, senioři a seniorky. Právě tito lidé, společně se sociálně slabými nebo lidmi bez domova, mají i omezené možnosti, jak se smogem bojovat. „Řada z nás si nemůže dovolit odjet někam na ozdravný pobyt, daleko od města, nemáme chatu nebo chalupu, místo, kam bychom se mohli jet alespoň na pár dní pořádně nadechnout,“ připomíná Michaela Trtíková Vojtková. Podle dokumentace Ministerstva životního prostředí z loňského května je doprava v Praze zdrojem 92 procent pevných prachových částic v ovzduší, pořadatelky tedy požadují bezplatnou MHD a bezplatné parkování na „park and ride“ parkovištích v blízkosti městské hromadné dopravy.

Smog také způsobuje zvýšenou nemocnost. Od ní se odvíjí následná dlouhodobá a nákladná péče o nemocné, zejména o děti a starší lidi s dýchacími potížemi. „Tato péče pak samozřejmě neúměrně více dopadá na ženy, neboť ty jsou stále přednostně pečovatelkami,” říká Lucia Zachariášová. Ženy totiž prý více jezdí MHD, často se pohybují v ulicích se svými dětmi. A dodává: „Pro ně, pro jejich děti, ale i pro nás pro všechny chceme čistší vzduch v Praze. Chceme vzduch, který se dá dýchat!“

Demonstrace za zlepšení stavu ovzduší v Česku Chceme dýchat! začíná tento čtvrtek v 8:30 na pražském Mariánském náměstí. Akci podporují organizace Greenpeace, Auto*Mat, Pražské matky, Limity jsme my, Jako doma a Síť pro rodinu.

 

Čtěte dále