Italské odbory odmítly naložit loď do Saúdské Arábie. Protestují proti válce v Jemenu

Podle mluvčího janovských dokařů chtějí dělníci vyslat italské vládě zprávu, aby uzavřela přístavy válkám a otevřela je uprchlíkům.

Saúdskoarabská loď Bahri Jazan odplula minulý čtvrtek z italského Janova bez nákladu zbraní, pro nějž si přijela. Naložit ho už podruhé v krátkém čase odmítly italské odbory. Učinily tak i přes varování guvernéra kraje Ligurie Giovanniho Totiho, že by akce mohla poškodit místní ekonomiku a snížit počet zaměstnanců přístavu.

Italské vládě tímto vysíláme zprávu, aby uzavřela přístavy válkám a otevřela je uprchlíkům.

Odboráři z Italské všeobecné konfederace práce (CGIL) však oponovali tím, že odsuzují „obchod se zbraněmi se Saúdskou Arábií, státem, který provádí trest smrti bez spravedlivého procesu, v němž je mučení a útisk náboženských a politických menšin samozřejmostí a který v posledních čtyřech letech vede vojenskou agresi proti jemenskému obyvatelstvu“.

Už 20. května odmítli odboráři v Janově naložit na saúdskoarabskou loď Bahri Yanbu elektrické generátory s tím, že jsou určeny pro saúdskoarabskou armádu. Deset dní předtím bylo zablokováno naložení stejné lodi ve francouzském přístavu Le Havre. 28. května zase odmítli odboráři v Marseille naložit náklad kanadských zbraní na saúdskoarabskou loď Bahrin Tabuk.

Mluvčí dokařů Giacomo Marchetti řekl pro britský deník Morning Star, že toto vítězství je „důležitým krokem v delším boji“. Upozornil také na to, že „USA tlačí na novou válku proti Íránu“, a zdůraznil, že podobné akce dělníků mohou zarazit války v samotných počátcích. „Musíme o tom, co se děje, diskutovat na mezinárodní úrovni. Italské vládě tímto vysíláme zprávu, aby uzavřela přístavy válkám a otevřela je uprchlíkům,“ prohlásil Marchetti.

 

Čtěte dále