Ruská aplikace FaceApp o nás prý ví všechno. Stejně už to dávno ví celý internet

Aplikace FaceApp rozpoutala na sociálních sítích slušný shitstorm. Vyhrocené emoce doprovází i spousta informačního šumu: zkusme proto situaci stručně shrnout a okomentovat.

Zaprvé, povolení, o která FaceApp při stažení do chytrého telefonu žádá, jsou poměrně skromná. V dobách, kdy i aplikace typu baterky požaduje přístup ke kontaktům a posledním hovorům, je to, o co si říká aplikace sloužící k proměně tváře, poměrně odůvodnitelné: FaceApp chce přístup k paměti, foťáku… a ničemu dalšímu.

Zadruhé: licence. Ano, licence vyžaduje, abychom firmě udělili věčné, neodvolatelné, přenosné (a tak dále) právo na fotografie, které jí poskytneme. Může je prodávat, upravovat, používat v reklamě a podobně. Obsah i charakter licence může podle své potřeby upravovat. Strašné? Proč? Podobné podmínky má přece i Google, Instagram a Facebook.

Zatřetí: Rusové. Ano, aplikaci vyvinula ruská firma. Stejně jako řadu jiných skvělých aplikací a služeb: třeba program, který mění grafiku v text (FineReader od ABBYY), sociální síť VKontakte, vyhledávač Yandex, algoritmus komprese a aplikace 7-Zip, službu Chatroulette a mnoho dalších softwarových produktů. Je to země s kvalitními univerzitami a v důsledku toho má mnoho dobrých informatiků, kteří dokážou vyrábět skvělé produkty mimo jiné z oblasti umělé inteligence – takové jako FaceApp. V Rusku působí také řada vývojových center mnoha světových programátorských firem. Je dost možné, že při čtení tohoto textu používáte nějaké zařízení nebo kód vytvořený Rusy.

Začtvrté: tajné služby. Ano, to je skutečný problém. V ruském státě jsou vláda a právo de facto pobočkou a prodlouženou rukou tajných služeb a každá firma jim musí poskytnout jakoukoliv informaci, o niž mají zájem. Podle ruských zákonů je každý telefonní operátor povinen instalovat speciální špiónské zařízení, které přesměrovává celé dění do center FSB (specifikace SORM-3). Právo na anonymitu neexistuje: ve všech hotspotech WiFi se člověk musí přihlašovat jménem a příjmením, na sociálních sítích nelze zakládat anonymní konta, aplikace určené k soukromé komunikaci (Telegram, Signal) byly zakázány, stejně tak šifrující programy (VPN). Údaje o ruských občanech smí být schraňovány pouze v Rusku.

Mnohé služby na to přistoupily (mimo jiné i LindkedIn), ale Facebook a Twitter stále odolávají, ač riskují, že přijdou o ruské uživatele nebo že dostanou gigantické pokuty.

A nakonec: ano, pokud jste poskytli svoje fotografie aplikaci FaceApp, pravděpodobně už je má FSB – společně s vaším telefonním číslem, IP adresou, ze které jste je odeslaly, a několika dalšími informacemi. Autory aplikace nikdo o souhlas neprosil, protože nemusel.

A teď se prosím pozastavte nad tím, jestli už jste někdy předtím všechny tyto informace někomu jinému na internetu neposkytli. Protože pokud ano, není, o čem se bavit. Vaše údaje byly a jsou veřejně přístupné a FaceApp na tom nic nezmění.

Mnohem víc je potřeba se trápit tím, co dělají tzv. cookies ve vyhledávačích nebo samotný Facebook, který skrze kódy nacházející se přímo ve vašich fotkách sleduje naše sociální interakce. Anebo když skrze hashtag #tenyearchallenge trénoval vlastní algoritmy v rozpoznávání tváří při procesu stárnutí. Autor tohoto pokračování shitstormu kolem FaceApp se omlouvá, ale každý by si zkrátka měl třikrát rozmyslet, než někde vyvěsí vlastní fotografii s osobními údaji. V ruské či jakékoliv jiné aplikaci. Krmení digitálního draka se nám všem může jednou ošklivě vymstít.

Autor je informatik a publicista.

Z polského originálu Rosyjski FaceApp wie o nas wszystko? I tak wiedział już cały internet!, publikovaného na stránkách Krytyky Polityczny, přeložila Marie Iljašenko.

Čtěte dále