Aténská policie se chystá vyklidit squaty s uprchlíky v „anarchistické čtvrti“ Exarchia

Nová řecká vláda slíbila obnovit právo a pořádek. Začala s vyklízením nejslavnější antiautoritářské čtvrti v Evropě. Tisíce uprchlíků mohou ztratit bydlení. 

Středopravá strana Nová demokracie, která zvítězila v červencových volbách i s heslem „obnovit právo a pořádek“, se pustila do boje s anarchistickou čtvrtí Exarchia. Osmého srpna vyhlásila plán zbavit se 23 anarchistických squatů v antiautoritářské čtvrti Exarchia. Informoval o tom deník Guardian. Exarchia je sídlem ultralevicové, anarchistické scény už od osmdesátých let. Anarchismus má v Řecku silnou tradici už z dob ultrapravicové vojenské diktatury, která v zemi vládla koncem šedesátých a začátkem sedmdesátých let.

Pokud by současný plán na likvidaci squatů vyšel, znamenalo by to konec experimentální autonomní sebeorganizace v jedné části města a především konec solidární, zdola organizované sítě uprchlíků, která dnes poskytuje bydlení zhruba tisíci lidem.

Pomoc anarchistů z Exarchie uprchlíkům začala v létě 2015, kdy do země začaly přes středozemní moře proudit tisíce lidí. Vládní opatření na pomoc uprchlíkům se zdála anarchistům nedostatečná, a tak nabídli řadě z nich bydlení v obsazených prázdných domech v Exarchii. Současné Řecko má navíc velký problém s rasistickým násilím vůči cizincům jak od členů a přívrženců neonacistické, ještě nedávno parlamentní strany Zlatý úsvit, tak i ze strany policie. V Exarchii našli uprchlíci relativní bezpečí.

Přestože většina squatů má politiku „no drugs/no alcohol“, rétorika vládní Nové demokracie o „vyčištění Exarchie“ míchá dohromady migranty, anarchisty, kriminálníky a drogové dealery. Tažení proti squatům obývaných uprchlíky začalo ale už za minulé vlády levicového premiéra Alexise Tsiprase z hnutí Syriza. Početné policejní oddíly už takto vystěhovaly okolo tří set lidí.

Řecká vláda přitom migrační vlnu nezvládá. Podmínky v táborech a detenčních centrech jsou mizerné. „V táboře se necítíte jako uprchlík, ale jako vězeň – v přeplněném vězení. Squat je pro mě důležitý, protože se tady cítím víc jako doma, víc jako člověk,“ popsal pro Guardian Saif, jednatřicetiletý uprchlík z Gazy žijící v jednom ze squatů, který uprchlický tábor navštívil jako dobrovolník.

 

Čtěte dále