Limity liberální naděje v politice

Danuše Nerudová ochotně naskočila na trik titulkářů iDNESu. Nikdo v Česku nesmí ani naznačit sebemenší přívětivost k migrantům.

„Naděje na lepší časy“, bylo jedno z hesel prezidentské kandidatury Danuše Nerudové. Nyní, respektive příští rok, se tato naděje přesune do Evropského parlamentu. Nerudová, opět plná optimismu povede jako spolulídryně s poslancem Janem Farským kandidátku STANu, kterému dala přednost před TOP 09. Můžeme čekat další optimistickou kampaň s další nadějí na změnu k lepšímu a tak dále. Hned na začátek Nerudová prozradila pointu všech těchto nadějí. Nic zásadního měnit nehodlá, „změna“ bude opět ke stávajícímu. Žádný Green Deal, žádná migrace, to se musí říct, v tomto případě škrtnout.

https://twitter.com/danusenerudova/status/1695022508548788676?fbclid=IwAR1VlruCcKWi3HzGokRRlaJJmEEk4IgVnellDe48hjkzKIXrOXPD_ca46kY

Kauza titulek na iDNES primárně předvedla, jak v médiích přitáhnout pozornost titulkem na základě těch nejštěpnějších témat. A jak skvěle to funguje. Green Deal i migrace v jediné větě? Skvělé! „Green Deal není hrozba. I migrace je pro nás příležitostí“, nadepsal iDNES rozhovor s bývalou prezidentskou a budoucí europarlamentní kandidátkou. V Česku politická poprava. Jen bláznivý hipík zkouřený opiem by o něco takového mohl usilovat. A to Nerudová není. Podporu Green Dealu i migrace škrtla a umístila na Twitter s tím, že toto tedy ne. Tvůrci titulků dostali přesně to, co chtěli.

Proevropský liberalismus zůstává poslední – aspoň trošku – optimistickou politickou ideologií. Odvaha, vzdělání, integrace, konkurenceschopnost a tak podobně. Mezitím krajní pravice získává několik posledních dekád popularitu, díky líčení dekadence a úpadku celého Západu. A pochopitelně horuje proti všem narušitelům, migrantům, sexuálním menšinám a nově taky proti environmentálně uvědomělé levici. Ta je v česku zatím tak slabá, že funguje médiím a politikům především jako fackovací panák, ale to neznamená, že se proti ní nemusí vymezovat také liberálové a liberálky jako Nerudová.

Proč by zrovna středový liberální politický proud měl generovat odvážné političky? Žádný speciální důvod k tomu není.

Proti všem váhajícím v otázkách Green Dealu a migrace tato dvě témata fungují jako bič. „Vítač uprchlíků“ je jedna z politicky nejsmrtelnějších nálepek českého veřejného prostoru. A je úplně jedno, kolik jsme v posledním roce a půl přijali uprchlíků z Ukrajiny. Migrace a jakákoliv debata o ní zůstává tabu, Ukrajina hraje roli výjimky potvrzující pravidlo. Všichni politici a političky raději poslušně potvrdí, že se v tomto neodchylují, že jsou taky „proti migraci“. Stejně to udělala Nerudová. Pirátům to chvíli trvalo, ale nakonec taky potvrdili, že muslimská Evropa ne.

V samotném rozhovoru na iDNES se Nerudová snažila v otázkách migrace hledat a pojmenovat střední cestu, což udělala vyzvednutím potřeb pracovního trhu a firem, které v Česku působí. I tento dost cynický a ekonomicky racionalizační přístup byl pro titulkáře z iDNES příliš otevřený, a tak Nerudové napálili, že je „pro migraci“. Nerudová musela podle pravidel české politiky přeškrtnutím titulku potvrdit, že je „proti migraci“ a samozřejmě taky „proti Green Dealu“. Proč by zrovna středový liberální politický proud měl generovat odvážné političky? Žádný speciální důvod k tomu není.

Proevropská liberálka tak zůstane v bezpečných českých mantinelech. V tuto chvíli ještě není jasné, zda ODS bude kandidovat v koalici SPOLU, která by pravděpodobně akcentovala více proevropská a prozápadní témata, nebo samostatně jako tradičně dost euroskeptická konzervativní pravicová strana. Pokud by šla ODS sama, jasná proevropská pozice Nerudové bude o poznání silnější. Politický přínos, který sama slibuje a který má opět spočívat zejména v tom, že bude v Evropě „slyšet český hlas“, by opět znamenal skepsi ke klimatické politice a represi k migrantům.

Autor je redaktor Alarmu.     

Čtěte dále