Konec Jeremyho Corbyna a nové kolo zničujících sporů uvnitř Labour Party

EHRC ve čtvrtek dopoledne publikovala dlouho očekávanou zprávu o antisemitismu uvnitř britské Labour Party. Následné reakce bývalého a současného předsedy této strany rozpoutaly další kolo interní války.

Nezávislá komise pro rovnost a lidská práva (EHRC) ve čtvrtek ráno publikovala s napětím očekávanou zprávu o antisemitismu uvnitř britské Labour Party. Daleko větší pozdviženi než zpráva samotná ale vyvolalo aktuální vedení strany svým rozhodnutím pozastavit členství Jeremy Corbynovi. Toto rozhodnuti bylo učiněno v reakci na Corbynovy výroky o publikované zprávě bez konzultace širších orgánů strany. Přerušení členství bývalého předsedy může eskalovat vnitrostranické konflikty na úroveň, kterou strana nezná od dob Tonyho Blaira.

Komise pro rovnost a lidská práva podrobila Labour Party vyšetřování o údajném antisemitismu, z něhož byla strana obviněna před loňskými volbami. Výsledky samotné zprávy shledaly stranu prokazatelně vinnou z neochoty potírat antisemitismus pouze ve dvou případech. Známější z nich se týkala bývalého londýnského starosty Kena Livinsgtona, který byl za své antisemitské výroky ze strany před dvěma lety vyloučen. Závěry vyšetřování neshledaly stranu institucionálně antisemitskou, ale objevily nedostatky ve formálním procesu vyřizovaní diskriminačních stížností.

Corbyn vyjádřil souhlas s výsledky vyšetřování, ale upozornil na „zneužívaní a zveličovaní problému“ médii a oponenty. Aktuální předseda Keir Starmer jeho reakci označil za popíraní antisemitismu a pozastavil mu členství ve straně.

Celý stostránkový dokument se nesl ve vyváženém a smířlivém duchu. Zpráva se ale bohužel minula účinkem a místo konstruktivní reflexe spustila nové kolo vnitrostranických konfliktů, které jsou v poslední době s tématem antisemitismu neoddělitelně spojené. Zjištění publikovaná komisí poskytla příležitost pravicovému křídlu strany zaútočit na bývalého lídra Jeremyho Corbyna, během jehož předsednictví se strana stala terčem největšího počtu stížností týkajících se antisemitismu. Konstatovaní o „selhání minulého vedení“ byla doprovázena voláním bývalé poslankyně Luciany Berger po Corbynově vyloučení z poslaneckého klubu.

Den hanby z mnoha důvodů

V napjaté atmosféře ale i samotný Corbyn přilil olej do ohně. Ve své reakci na publikaci zprávy vyjádřil souhlas s výsledky vyšetřování, ale upozornil na „zneužívaní a zveličovaní tohoto problému“ médii a politickými oponenty. Tento výrok se setkal s rychlou reakcí aktuálního předsedy Keira Starmera. Ten Corbynovu reakci označil za popíraní antisemitismu a s okamžitou platnosti oznámil pozastavení Corbynova členství ve straně.

Z interních stranických diskusí je zřejmé, že Starmer byl na tento krok připraven. Před publikací závěrů vyšetřovaní pověřil členy stranické administrativy monitoringem sociálních sítí klíčových členů, kteří by mohli zpochybňovat jeho výklad výsledků zprávy. I přes tuto hrozbu stranické perzekuce se ale na Corbynovu obranu postavila řada poslanců, v čele s jeho dlouholetým spojencem Johnem McDonnellem. Rozhodnutí pozastavit členství bývalého favorita britské levice si ale vyžádalo nejdůraznější kritiku z řad organizací, na jejichž členy Starmerova kárná řízení nedosáhnou. Aktivistické hnutí Momentum začalo ihned svolávat své členy na sérii happeningů za obnovu Corbynova členství. Na jeho obranu také mobilizují odborové svazy, na jejichž financích je strana závislá. Starmerovo rozhodnutí ovšem podporuje většina centristických poslanců spolu s komentátory středolevicových médií, jako je The Guardian. Aktéři konfliktu jsou tedy opět stejní jako ve většině vnitrostranických sporů za posledních pět let. Situace, kdy je bývalému lídrovi strany vynuceně pozastaveno členství novým předsedou, je ale zcela nová. Deeskalace situace se ale v momentálně napjaté atmosféře nejeví příliš pravděpodobně.

Je mrzuté, že se spouštěčem celé aféry stalo vyšetřovaní, které mělo potenciál vest k velmi potřebné a upřímné vnitrostranické debatě o antisemitismu. Místo toho bylo toto důležité téma využito jako záminka pro další interní konflikt, který znemožňuje jakoukoliv diskusi o podstatě věci. Starmerovo označení včerejšího dne jako ‚dne hanby‘ pro britské labouristy je tak paradoxně jednou z mála věcí, na níž se musí shodnout všichni zúčastnění, přestože každý z diametrálně odlišných důvodů.

Přestože politický osud Jeremyho Corbyna zůstává otázkou, je obtížné si představit scénář, kdy by pozastavení jeho členství nevedlo k následnému vyloučení ze strany. Jedno je ale jisté, labouristy v následujících týdnech čeká chaos, jehož následky si strana sebou ponese ještě hodně dlouho.

Autor je člen Labour Party, žije v Londýně.

 

Čtěte dále