Londýnské čtvrti uzavírají přes den silnice u škol, aby snížily automobilovou dopravu

Doprava dětí do škol tvoří asi jednu čtvrtinu dopravy během pracovních dní. Iniciativa School Streets to chce změnit. 

Iniciativa School Streets chce v některých londýnských čtvrtích omezit automobilovou dopravu a přimět rodiče vozící své děti do školy a po vyučování zase domů k chůzi či používání bicyklů. Ulice před základními a středními školami se mění na pěší zóny a dostupné jsou i pro cyklisty.

Především ráno a odpoledne, kdy je nejrušnější doprava, jsou ulice uzavřeny pomocí různých bariér. Přístup je umožněn pouze rezidentům, školním autobusům a v nutných případech. Cílem je nejen vytvořit bezpečnější prostředí kolem škol, ale i zlepšit ovzduší. Iniciativa tak upozorňuje na potřebu přeměnit fungování dopravy a to, jak k ní přistupujeme.

Více než polovina dětí školního věku je do škol dopravována autem, většina přitom bydlí do jednoho kilometru od školy. Dopravování dětí do škol a ze škol domů tvoří asi jednu čtvrtinu celkové dopravy během pracovních dní, uvádí studie instituce Transport for London.

V souvislosti s tím je však třeba dbát především na to, aby ulice byly bezpečnější a rodiče se nemuseli bát své děti pouštět domů pěšky nebo na kole. Iniciativa proto pomáhá i se zvyšováním bezpečnosti v ulicích a hledáním dopravních alternativ.

Nápad vznikl dávno před pandemií. Původní idea pochází z Itálie, kde koncem osmdesátých let začali uzavírat silnice pro zvýšení bezpečnosti dětí. K prvnímu pokusu došlo v Británii v roce 2017, ve Skotsku již o dva roky dříve.

 

Čtěte dále