Stovky zaměstnanců Googlu vstupují do nových odborů. Vedení firmy je v šoku

Vznik odborů je oblasti IT firem v USA raritou. Zaměstnanci Googlu však o lepší pracovní podmínky a řešení etických problémů usilují už mnoho let.

Do odborů vstoupilo více než 225 programátorů a dalších zaměstnanců Googlu. Ve firmě už delší dobu rostla nespokojenost nejen s platovými nerovnostmi, ale hlavně se způsobem, jak firma řeší případy obtěžování, diskriminace a bossingu, nebo s tím, že se zpronevěřuje svým etickým standardům. Spory vedly loni až k vyplácení odškodnění různým zaměstnancům ve výši 310 milionů dolarů a ke změnám ve firemních pravidlech. Napětí mezi zaměstnanci a vedením ale pravděpodobně bude ještě eskalovat.

Nové odbory jsou známkou toho, jak hluboce zaměstnanecký aktivismus v posledních několika letech zakořenil v technologickém centru USA – v Silicon Valley.

Odvětví informačních a počítačových technologických firem je přitom v USA pověstné tím, že v něm doposud k úspěšným pokusům organizovat kolektivní vyjednávání nedocházelo, pravděpodobně i kvůli k tomu, že většinu zaměstnanců tvoří takzvané bílé límečky, které k odborům měly tradičně negativní vztah – nejspíše i kvůli tomu, že odbory jsou vnímány primárně jako nástroj k vyjednávání vyšších platů, což obvykle v tomto odvětví nebývá hlavní problém.

Google není firma, pro kterou chceme pracovat

Odbory vydaly prohlášení nazvané To my jsme vybudovali Google, ale už to není firma, pro kterou chceme pracovat. Podle zaměstnanců se technologický gigant zpronevěřil svému heslu „nedělej zlo“ a zaměstnanci proto požadují návrat k původním ideám Googlu. Nová odborová organizace, která nese název Odbory pracovníků Alphabetu (Alphabet je mateřská společnost Googlu), se rok připravovala v tajnosti a teprve minulý měsíc si zaměstnanci zvolili její vedení. Organizace je přidružena k odborům Komunikačních pracovníků Ameriky, které zastupují zaměstnance v telekomunikacích a médiích v celých Spojených státech a také v Kanadě.

„Naše cíle jdou daleko za obvyklé problémy pracovního prostředí, jako je otázka platu. Naše problémy jsou totiž mnohem širší,“ řekl médiím Chewy Shaw, programátor Googlu v oblasti Sanfranciského zálivu a viceprezident nových odborů. Příkladem takových problémů je čerstvý případ Timnit Gebru, která se věnuje výzkumu umělé inteligence. V prosinci jí dali v Googlu výpověď poté, co kritizovala předsudky zakořeněné v systémech umělé inteligence vyvíjené Googlem. Její výpověď spustila vlnu kritiky ohledně toho, jak Google zachází se svými pracovníky z řad minorit – nesouhlas vyjádřily stovky zaměstnanců, ale i vědců z akademického prostředí. Nejde přitom o první protest v Googlu. V roce 2018 více než dvacet tisíc zaměstnanců demonstrovalo proti tomu, že firma zametala pod koberec případy sexuálního obtěžování. Jiným zaměstnancům vadí eticky sporná rozhodnutí firmy, jako například vyvíjení umělé inteligence pro americkou armádu.

Důležitý experiment

Nové odbory jsou známkou toho, jak hluboce zaměstnanecký aktivismus v posledních několika letech zakořenil v technologickém centru USA – v Silicon Valley. I když se programátoři a další pracovníci v IT dlouhá léta ohledně problémů ve svých firmách příliš neozývali, situace se mění a také zaměstnanci Amazonu, Salesforce, Pinterestu a dalších společnostech stále hlasitěji kritizují své firmy ohledně platové diskriminace, sexuálního obtěžování a diverzity. Odbory Googlu pravděpodobně inspirují pracovníky i dalších firem. Zaměstnanci v alabamské pobočce Amazonu budou o založení odborů jednat v příštích měsících.

Profesorka práva na Kalifornské universitě Veena Dubal tvrdí, že odbory Googlu jsou důležitým experimentem: „Pokud porostou, čemuž se Google bude snažit za každou cenu zabránit, může to mít obrovský dopad nejen na zaměstnance, ale na situaci týkající se moci a síly technologických firem v naší společnosti.“ Tato snaha ale nemusí být úspěšná. „Firmy jsou alergické na jakoukoli, byť sebemenší skupinu lidí, která má názor odlišný od vedení,“ varuje Nelson Lichtenstein, ředitel Centra pro studium práce a demokracie na Kalifornské universitě. Podle něj se Google pokusí odbory zdecimovat.

Na rozdíl od tradičních odborů, které vyžadují, aby s nimi zaměstnavatel zasedl za jednací stůl a uzavřel smlouvu, jsou Odbory pracovníků Alphabetu takzvanými menšinovými odbory. To znamená, že reprezentují pouze zlomek z více než 260 tisíc zaměstnanců a externistů ve firmě. Odboráři tvrdí, že jim jde hlavně o vytvoření stabilní struktury pro zaměstnanecký aktivismus v Googlu. Menšinové odbory také chtějí zahrnout externí pracovníky Googlu, kterých je daleko více než zaměstnanců na plný úvazek a kteří by byli jinak z činnosti v tradiční odborové organizaci vyloučeni.

Čtěte dále