Papalášství je slabé slovo. České elity solidaritu nehodlají ani předstírat

Výmluvy privilegovaných účastníků čtvrtečního fotbalového zápasu ukazují, že přítomní vůbec nechápou, proč by do VIP salonků neměli v časech krize chodit.

Jako všude na světě i v Česku se elity rády setkávají ve VIP saloncích fotbalových velkoklubů. Je z nich dobrý výhled, potkáte tu kamarády a zápas si můžete vychutnat bez rizika setkání s obyčejnými lidmi. Politici a pracháči na celém světě se rádi předvádějí v roli upřímných fanoušků, ale přitom jsou od ostatních upřímných fanoušků bezpečně odděleni. Při zápasu Evropské ligy mezi Slavií a Leicesterem, na který se mohli dostat jen vyvolení, se ukázalo, že všeobecná tolerance takového chování má své limity. Rozdíl mezi elitami, které si zašly na zápas, a obyčejnými lidmi, kteří museli zůstat doma, byl totiž v tomto případě příliš markantní. Z reakcí přítomných privilegovaných fanoušků pak bylo zjevné, že VIP vůbec nechápou, v čem je problém.

Pavel Novotný měl jako jediný odvahu říct, že ho osudy jiných lidí, tedy těch, kteří nemají takové bohatství a známosti jako on, jednoduše nezajímají.

„To mám být doma?“ ptal se multimilionář a poradce premiéra v oblasti zdravotnictví Roman Prymula, který je už jako vysoký státní úředník naočkovaný proti covidu a který podle svých slov už dlouho nebyl na zahraniční dovolené. Andrej Babiš si postěžoval na jeho nízkou sociální inteligenci a ukončil s ním spolupráci. Sám premiér ale na zahraniční dovolené nedávno byl, když si loni uprostřed pandemie zaletěl s rodinou na Krétu. Výtky za tento výlet interpretoval jako nenávistnou smršť od „hejtrů“. Tentokrát je kontext přece jen trošku odlišný: vláda v uplynulém týdnu apelovala na individuální odpovědnost každého občana a zároveň se rétoricky vzdala zavádění dalších restrikcí s tím, že stejně nefungují a je to „na každém z nás“.

Ředitel České televize Petr Dvořák a málem odvolaný ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Jan Marounek zase přispěchali s výmluvami. Prý přišli na fotbal jen proto, aby se ujistili, že vše – v případě Dvořáka televizní přenos a v případě Marounka dodržování hygienických opatření – probíhá v pořádku. V podstatě byli oba ve VIP sekci stadionu pracovně. Zjevně ale ani Petru Dvořákovi nedošlo, že dělá něco špatně, když se chová jako někdo, koho se omezení netýkají. „Jestli je to vnímáno jako morální selhání, omlouvám se. Doposud jsem na to tak nenahlížel,“ uvedl Dvořák  Jeho omluva celkem dobře vystihuje zásadní neporozumění problému. Lidé, kteří mají i za normálních okolností nepředstavitelně vyšší životní standard než takřka naprostá většina občanů a jsou chráněni před riziky jako nezaměstnanost nebo pád do chudoby, se svého životního stylu zkrátka nehodlají vzdát ani v čase krize.

Ostatní nás nezajímají

Nahou pravdu o incidentu vyslovil bývalý bulvární novinář a současný starosta v Praze-Řeporyjích Pavel Novotný, který se ke svému papalášství a účasti na akci hrdě přihlásil. „Nikdo se ničím neprovinil, můžou nás moralizovat, ale nic jsem neprovedl. Mě nezajímá, že tam jiní nemohli, já jsem slávista, jsem šťastný, že jsem byl ten vyvolený a na stadion se dostal, byl to zážitek,“ napsal mimo jiné Novotný. Jako jediný měl odvahu říct, že ho osudy jiných lidí, tedy těch, kteří nemají takové bohatství a známosti jako on, jednoduše nezajímají. Pavel Novotný v roli pravicového klauna nepřistoupil na dobové pokrytectví, protože přece všichni víme, že pravidla platí jen pro někoho. Novotného klaunství tak sice demaskuje pokrytectví falešné rovnosti, problém je podle Novotného ale pouze v tom, že se předstírá, že je to jinak. Na samotném dvojím metru nic špatného není. On sám je s tímto stavem světa spokojen a nehodlá se za nic omlouvat ani stydět. Málokdo si vzal ideologii ODS tak k srdci jako právě řeporyjský starosta. Aspoň má odvahu se k tomu přihlásit a nechovat se licoměrně jako jeho stranický kolega, europoslanec Alexandr Vondra, který svou návštěvu zápasu označil za chybu a navrhl, aby klub příště pozval zdravotníky, kteří jsou podle něj současnými VIP (zatímco za normálních okolností je to on).

Covidová pandemie vyvolala v Česku krizí celé politické elity – ukazuje se, že není schopna adekvátně a zodpovědně reagovat. Po nátlaku opozice vláda rezignovala na prosazování plošných opatření, a to v nejméně vhodné době. Česká elita vystavující se ve VIP sekci na fotbalovém stadionu manifestuje asymetrii mezi privilegovanými, kteří se mohou bavit i během krize, a zbytkem, jemuž není dovoleno téměř nic.

Pro Romana Prymulu nakonec ani odvolání z pozice premiérova poradce nic hrozného neznamená, milionů má i tak dost. Není to stejné jako přijít o práci v hospodě. A vysoký ministerský úředník Marounek dokonce ani odvolán nebude, chybí k tomu totiž opora v zákoně. Jak vidno, nikomu se nic nestane, všechno bylo v pořádku. Sobecký individualismus sice proti pandemii nefunguje, přesto byl však prohlášen za dominantní českou strategii. Elity tak všem ukazují, jak na to.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále