Povinné testování a jasnější kompenzace. Členové NERVu píší vládě 

Jan Švejnar, Štěpán Jurajda a Daniel Prokop sestavili seznam opatření, která by měla zachránit životy a pomoci ekonomice. 

Výroky ministrů z posledních dní, ze kterých vyplynulo, že vláda de facto rezignuje na restrikce a dodržování protiepidemických pravidel a místo toho neurčitě oznamuje, že to „bude na nás na všech“, vyvolaly celou řadu reakcí. Jedna z nich přišla od tří členů Národní ekonomické rady vlády (NERV), ekonomů Jana Švejnara a Štěpána Jurajdy a sociologa Daniela Prokopa. Ve svém otevřeném dopise premiérovi trojice vědců apeluje zejména na to, aby vláda nerezignovala na protikoronavirová opatření a nevyvolávala u veřejnosti mylný dojem, že vůbec nefungují. Podle sociologických dat přitom redukují počet kontaktů o čtyřicet procent.

Autoři dopisu také připomínají, že jako členové NERVu patřili k těm, kteří „od začátku podzimu vyzývali ke včasným a dostatečným opatřením včetně zavedení motivací (sebeizolace, home office, testování) a kteří na začátku tohoto roku upozorňovali na blížící se rozšíření nových mutací koronaviru a potřebu dodatečného masivního testování“.

V tuto chvíli ale ponoukají vládu k podniknutí konkrétnějších kroků, například k uplatňování finanční motivace k sebeizolaci, kontrole dodržování karantén, zavedení povinného testování na pracovištích, odstranění finančních bariér v PCR testování, přenesení odpovědnosti za dodržování opatření ze zákazníků na provozovny, urychlené přípravě systému, v němž bude využívání některých služeb podmíněno negativním testem, zavedení motivací firem k využívání home office, schválení jasnějších náhrad pro restaurace, včasnějšímu uzavírání okresů s vysokým lokálním šířením epidemie nebo přehodnocení využití zahraniční pomoci.

V závěru dopisu autoři upozorňují, že vymáhání opatření musí jít ruku v ruce s kompenzacemi a smysluplnou komunikací.

Celý text dopisu si přečtěte zde.

 

Čtěte dále