Kohout zabil svého majitele během nelegálního kohoutího zápasu v Indii

Kohoutí zápasy jsou v Indii sice zakázané, přesto se však tajně pořádají, přitahují davy diváků a ročně v nich zahynou tisíce kohoutů. Někdy se však situace obrátí. Nejen hinduista by mohl říct: karma.

Ve vesnici Lothunúr ve středoindickém státě Telangána totiž kohout, kterému jeho majitel přivázal k pařátu nůž, pobodal svého majitele. Vyzbrojování kohoutů noži či břitvami má při této krvavé zábavě sloužit k tomu, aby bylo zranění zvířat co nejbrutálnější. Po organizátorech tohoto souboje už pátrá policie. 

Indický majitel kohouta Thangulla Satiš utrpěl vážné bodné rány v oblasti třísel. Policie oznámila, že smrt nastala v důsledku masivní ztráty krve, ještě než byl Satiš převezen do nemocnice. 

Také vražedný kohout byl dočasně držen na policejní stanici, než ho příslušníci poslali na místní drůbeží farmu. Strážník B. Džívan médiím řekl, že kohout možná ještě bude předveden u soudu. Fotografie kohouta přivázaného provazem a zobajícího zrní na policejní stanici se staly hitem indického internetu a byly hojně sdíleny na sociálních sítích. 

Zabitý Thangulla Satiš byl podle policie jedním z šestnácti lidí, kteří kohoutí souboje ve vesnici Lothunúr organizovali. „Pátráme po dalších patnácti lidech zapletených do organizace ilegálních soubojů,“ doplnil strážník Džívan.

V souvislosti s tímto incidentem mohou být obviněni ze zabití, ilegálního sázení a organizace kohoutího zápasu. Ty jsou sice zakázány, přesto jsou však ve venkovských oblastech v Indii velmi oblíbené, obzvlášť v období hinduistického festivalu Sankrántí. 

Kohouti využívaní k zápasům mívají k nohám připevněny i sedmicentimetrové čepele. Sázky se uzavírají na vítězství, které nastane, když jeden z kohoutů buď zemře, nebo uteče z boje. V Indii se už mnoho let snaží organizace za práva zvířat proti této kruté tradici bojovat. 

Nešťastné příběhy, jako je tento, pomáhají na nelidskost kohoutích zápasů upozornit. Minulý rok byl například jiný muž ve státě Ándhrapradéš zabit, když mu čepel připevněná k noze jeho kohouta zasáhla krk. 

 

Čtěte dále