Po roce pandemie mají dvě třetiny samoživitelek problém vyjít s penězi

Výzkum STEM ukázal, že problémy spojené s pandemií koronaviru zasáhly velmi tvrdě samoživitelky a samoživitele. Situaci řeší zadlužováním i šetřením na jídle.

Dvě třetiny rodičů samoživitelů a samoživitelek podle výzkumu STEM v době koronavirové krize obtížně vycházejí se svými příjmy. Podíl na tom mají kromě samotné epidemie i některá opatření státu a nedokončené kompenzace chybějících příjmů. Někteří single rodiče nyní šetří na jídle, odkládají zdravotní péči nebo se zadlužují.

Několik dat z nejnovějšího výzkumu organizace STEM: více než třetina samoživitelů (35 procent) má nižší příjem než před rokem, celkově se finanční situace zhoršila u 42 procent z nich. Zdvojnásobil se také počet těch, kteří jsou na tom nejhůře – z osmi na sedmnáct procent se zvýšil podíl těch, kteří s penězi vycházejí velmi obtížně.

Nejvíce se podle výzkumu organizace STEM krize dotkla těch, kdo byli v obtížné situaci už před krizí.

Zavření škol se rodičů samoživitelů dotklo hůře než rodin, kde jsou na péči dva. Mnoho samoživitelek s malými dětmi navíc pracovalo před krizí na dohody nebo částečné úvazky, tedy typy práce, u kterých stát nenabídl náhradu příjmů nebo na ně myslel až v poslední řadě. Úřady nezvládaly vyřizovat žádosti o ošetřovné a někteří rodiče na to březnové čekali ještě v létě. Nejvíce se podle výzkumu organizace STEM krize dotkla těch, kdo byli v obtížné situaci už před krizí. Jsou i samoživitelky, které měly už před krizí nízké příjmy a problém s nimi vyjít. Bez rezervy se pak mohly už před krizí dostat do dluhů. Ještě více se zhoršila situace těch, kteří mají smůlu, že nemají oporu v širší rodině a záchrannou sociální síť.

Velké části žen samoživitelek v Česku už před krizí nechodilo výživné, které jim měl otec dítěte platit. A právě výživné, respektive výpadky v jeho vyplácení, měly velký vliv na zhoršení situace samoživitelů i během koronaviru. „V rodinách, kde nastaly problémy se splácením dluhů či výpadky v platbách výživného, je jasně vyšší podíl těch, kteří pociťují v minulém roce zhoršení své finanční situace,“ píše se ve zprávě k výzkumu, který STEM zpracoval ve spolupráci s Klubem svobodných matek.

Výzkum také upozorňuje na možná další rizika vyplývající ze současné situace některých rodičů samoživitelů. V některých případech jim nezbývá nic jiného než šetřit na jídle, na placené zdravotní péči nebo se zadlužit.

Čtěte dále