Poslední rozloučení se sociální demokracií

Sobotní tiskovka o sedm let starém výbuchu muničního skladu ve Vrběticích byla vyvrcholením asi nejhorších dvou týdnů v životě Jana Hamáčka. A sociální demokracie se z toho už zřejmě nevzpamatuje.

Pokud by volby dopadly tak, jak to dnes vypadá, nebude v příští Poslanecké sněmovně jediná levicová strana, a tedy nikdo, kdo by levicová a sociální témata buď sám nastoloval, nebo sloužil jako partner pro jejich prosazení v rámci koalic. Voliče ČSSD vyluxoval Babiš i s jejím program, ale to neznamená, že je to jeho program. Babiš má jediný program a tím je on sám. V posledních letech prostě sedí shodou okolností ve vládě se sociálními demokraty a krade jim jeden nápad za druhým a jejich návrhy vydává za své. Až vedle sebe nebude mít sociální demokraty, bude krást nápady, návrhy a reálnou politiku někomu jinému.

V tuto chvíli je nejpravděpodobnější variantou vláda ODS, ANO s podporou SPD, a jelikož sociální politika ODS je postavená na posílání chudých do pracovních táborů, budou tak vypadat i nápady, které jim ukradne Babiš. Pokud se dá dohromady středopravá koalice Pirátů a konglomerátu Spolu, nenajdou Piráti u pravice pro svých pár nápadů v oblasti citlivé sociální politiky – jinými slovy: pro svou úplně obyčejnou středovou evropskou politiku, kterou u nás mnozí považují za ultralevicovou – žádnou podporu, tak se prostě neuskuteční. A tohle jsou dva hlavní důvody, proč by vás mělo trápit, že ČSSD zemře.

 

Čtěte dále