Záporák nového komiksu mluví o „deseti pravidlech pro život“. Jordan Peterson je v šoku

Hlavní padouch nového pokračování marvelovského komiksu Kapitán Amerika mluví mimo jiné o boji s feminismem a chaosem. Psychologa Jordana Petersona tato analogie pobouřila.

Rozruch způsobilo nové pokračování komiksu Kapitán Amerika, jehož scénář píše oceňovaný spisovatel a novinář Ta-Nehisi Coates. Odvěký hrdinův oponent a padouch Red Skull se totiž hlásí k pravidlům okatě připomínajícím knihy kontroverzního kanadského psychologa Jordana Petersona.

Petersonova nejslavnější kniha se jmenuje 12 pravidel pro život a stala se biblí zastánců „normálního“ světa a bojovníků proti „progresivistům“. Kniha je totiž určena pro mladé muže, kteří se cítí být ohroženi „ženským chaosem“ a hledají „mužský řád“. Padouch Red Skull se zase v komiksu hlásí k „deseti pravidlům pro život“ a hovoří o „feministické pasti“ a boji „pořádku proti chaosu“. Jeho cílem je radikalizovat muže tím, že jim bude říkat „to, co vždycky chtěli slyšet“. Tedy že je celý svět proti nim a že pokud jsou opravdoví muži, měli by se bránit i za cenu smrti.

V komiksu padouch plánuje vyhnat do ulic muže, které se mu podařilo radikalizovat. „Kapitán Amerika mluví ke svým krajanům o snech. Nerozumí tomu, že nejde o sny, které muže motivují k nejodvážnějším akcím, ale o noční můry,“ říká například Red Skull v jedné scéně, kde jsou zároveň záběry nepokojů po celých Spojených státech vyvolané muži, kteří se označují červenou lebkou a mávají u toho americkými vlajkami.

Na tuto skutečnost upozornil sám Peterson, který ukázku z komiksu publikoval na Twitteru s poznámkou „Co to má bejt?“ Zanedlouho pak sdílel i další ukázky parafrázující jeho zásady. Sebezpytně pak sérii tweetů uzavřel řečnickou otázkou: „Skutečně žiji ve vesmíru, kde Ta-Nehisi Coates napsal komiks Kapitán Amerika, který představuje parodii mých ideálů jako součást filosofie archetypálního padoucha Red Skull?“

Autor komiksu Ta-Nehisi Coates se proslavil jako novinář časopisu The Atlantic a píše také literaturu faktu. Za knihu Between the World and Me (Mezi mnou a tímto světem), která ve formě dopisu dospívajícímu synovi vypovídá o pocitech Afroameričana žijícího v USA, získal v roce 2015 prestižní National Book Award. Kromě toho píše komiksové scénáře pro Marvel. Připravuje i scénář pro chystaný nový film o Supermanovi.

Čtěte dále