Další ženy promluvily o traumatizujících zážitcích s Dominikem Ferim. Problémy měla i nezletilá

Redaktorům Deníku N a Alarmu se ozvaly další ženy, které se rozhodly promluvit o svých traumatizujících zkušenostech s Dominikem Ferim. Jejich výpovědi doplňují další díly do mozaiky celého příběhu.

Grafika Deník N s využitím instagramu Dominika Feriho

Svědectví žen o nevhodném chování tehdejšího poslance Dominika Feriho, která Deník N a Alarm přinesly koncem května, vyvolala celou řadu změn: Feri se po několika hodinách od vydání textu vzdal poslaneckého mandátu a později vystoupil z TOP 09, výpověďmi se začala zabývat policie, poslanci začali řešit sexuálně motivované činy, rozproudila se veřejná debata.

Zároveň se v reakci na článek redaktorům ozvaly další ženy, které podle svých slov dlouho uvažovaly o tom, že se o své traumatizující zážitky s někým podělí, ale bránily jim v tom obavy z reakce okolí či postavení politika, o němž chtěly hovořit.

Některé z nich nyní zvažují spolupráci s policií.

„Šokoval mě rozsah prvního textu a množství žen, které s ním měly podobnou zkušenost. Byl to pro mě najednou signál, proč otevřít i svůj příběh – zvlášť pokud by to měla být šance, jak takovým situacím u dalších žen předejít,“ řekla reportérům Julie, jedna z těchto žen.

„Mockrát jsem si říkala, že to nahlásím. Ale měla jsem strach a bála jsem se to udělat sama,“ doplňuje Monika s tím, že po přečtení textu se svědectvími jiných žen získala odvahu promluvit – podle jejích slov i proto, že by si nyní už vyčítala, že nepromluvila, když ostatní to zvládly.

Deník N a Alarm se rozhodly některá z těchto svědectví zveřejnit.

Stejně jako v předchozích případech se redaktoři s ženami osobně setkali či s nimi promluvili přes videohovor, pokud se nacházely v zahraničí. Jejich identitu znají, kvůli jejich ochraně jsou ale některá jména v textu změněná. Zajímali se nejen o samotná svědectví, ale i o to, proč se rozhodly promluvit právě nyní. Jejich výpovědi pomohli doověřit další svědci či textové zprávy, které si s Ferim psaly. Ani tentokrát o sobě ženy nevědí a nemají vazby na žádnou politickou stranu. Události popsané v obou textech se odehrály v rozmezí několika let.

Ty seš hrozná puberťačka

Monika se reportérům ozvala v reakci na první zveřejněný text. Jak říká, už několik let uvažovala o tom, že by svůj zážitek chtěla s někým sdílet. Bála se však podle svých slov toho, že si o ní lidé budou myslet něco špatného. Říká, že za situaci, kterou zažila, vinila sama sebe.

Ve své výpovědi popisuje, že se s Dominikem Ferim seznámila ještě jako nezletilá. „Dominik Feri, kterému v té době bylo 19, si mě našel na facebooku, zkontaktoval mě a nejdřív jsme si psali. On mě chtěl poznat, z čehož jsem byla úplně nadšená – bylo mi šestnáct, on byl známý člověk a všichni kolem mě o něm mluvili,“ vysvětluje Monika. Dodává, že mladého politika obdivovala ona i všichni její spolužáci.

„Chtěl mě poznat a chtěl, abych za ním přijela do Prahy a šla k němu domů. Už tehdy jsem říkala, že tohle úplně nechci, že ho klidně ráda poznám, ale že u něj nechci spát.“

Monika dodává, že v konverzaci na ni Dominik Feri tlačil a asi desetkrát navrhoval, ať u něj přespí.

Jak dokládají screenshoty konverzace, které mají redakce Alarmu a Deníku N k dispozici, Dominik Feri ji žádal třeba o to, aby si vzala minisukni. „Na to jsem odpověděla, že si naopak vezmu maxisukni, a snažila jsem se to obrátit ve vtip. Zpětně se za ty konverzace stydím, ale bylo mi šestnáct, byla jsem úplně naivní a v té době jsem neměla zkušenosti se vztahy. Beru to trochu jako svou chybu, že jsem se s ním vůbec setkala – když to čtu po těch pár letech, jsou jeho motivace úplně očividné,“ popisuje Monika.

Dívka vypověděla, že plánovaný sraz několikrát zrušila a že ji Feri v konverzaci několikrát označil za puberťačku. „Když je vám šestnáct a někdo vám tohle pořád opakuje, úplně se stydíte. Ještě když to je známý člověk.“

V konverzaci Feri Monice píše, že se chce „hlavně vyvarovat jejím pubertálním řečem“ – například že Feriho nezná, a nechce proto k němu jít přespat, a že ho nebaví lehkovážné přísliby. Monika mu odpovídá, že jí naopak její přístup připadá jako opak pubertálního chování, ať Feri brzdí a že je podle ní rozumné chovat se zdrženlivě. Z toho si politik dál dělá legraci.

Měla bys být vděčná

Žena popisuje, že si sraz nakonec domluvili a šli do vinárny, kde podle její výpovědi Dominik Feri trochu pil. Nedokáže si přesně vzpomenout, jestli si dala skleničku vody, nebo vína, klade ale důraz na to, že nijak nepopíjeli, ona byla střízlivá a měla svůj stav pod kontrolou.

Po jedné skleničce, jak dívka uvedla, jí Feri nabídl, aby šli spolu domů. „Řekla jsem, že na chvíli klidně půjdu, ale že se rozhodnu, co dál, teprve až budu v bytě. Říkala jsem, že mám domluvené spaní u kamarádky a že u něj opravdu spát nechci.“

V bytě podle jejích slov šli rovnou k Ferimu do pokoje. „Chvíli jsme si povídali, potom mě Dominik zkusil obejmout a dát mi pusu. Já od něj odešla a řekla, že nic takového nechci. Že nechci, aby to šlo takhle. On začal být naštvaný. Říkal, že se chovám úplně tak, jak očekával – jako puberťačka, že mohl dnes na bytě být s kýmkoliv, s kým by chtěl. Se staršími ženami, že se o něj zajímají ženy, kterým je 25, ale že on si vybral mě a já bych mu měla být vděčná. Začal mnou psychicky manipulovat. Trvalo to asi hodinu, kdy do mě ryl.“

Feri jí údajně opakoval, že je mladá, naivní a měla by si s ním připadat speciální. „Říkal, že jeho zná každý a že se rozhodl být se mnou a strávit celý večer jen se mnou. Snažil se mě u toho dotýkat a já mu říkala, že nechci, že chci jít domů.“

„To jsem vážně řekla několikrát za sebou, tím jsem si jistá. Když jsem zopakovala, že opravdu chci odejít, povolil a sdělil mi, že mě teda nechá. Sám se mě zeptal, jestli před odchodem nechci napít. Byla jsem žíznivá, tak jsem řekla, že jo.“ Monika dále popisuje, že Dominik Feri donesl pití – mělo jít o velkou lahev fanty. „Vypila jsem určitě dost a pak nastal ten problém. Tohle je totiž to poslední, co si pamatuju, pak už mám jen útržky vzpomínek.

Najednou jsem se probudila nahá

Dívka vypráví, že od té chvíle bylo všechno jako v mlze. „Vybavuji si už jen střípky: jak najednou sedíme na posteli a on do mě ryje, seděl blízko a opakoval, že můžeme alespoň něco dělat, že nemusíme mít sex. Já říkala, že ne. Další moment, který si pamatuju, je, jak jsem se vzbudila a byla jsem nahá, on na mě sahal. Já nevím, proč si pamatuju tak málo, mám mezeru mezi chvílí, kdy jsem byla nachystaná odejít, a potom jsme najednou zase seděli na posteli. Ale pak jsem ležela, nic jsem neříkala, byla jsem ztuhlá a strašně jsem se bála. V hlavě jsem měla myšlenky na to, že to aspoň bude rychle za mnou. Nedokázala jsem ale ovládnout tělo, jen jsem se lepila na studenou zeď, abych od něj byla co nejdál, ale on mě držel a osahával. Ani nevím, jestli jsme měli sex. Rozhodně vím, že mi do intimních míst strkal prsty, že na mě sahal, sahal na mě několikrát za tu noc.“

Dál Monika popisuje, že se ráno vzbudila s bolestí břicha, odešla z bytu a jela domů.

Ale já ti taky řekla „ne“

V době, kdy se Dominik Feri přihlásil ke kampani MeToo, mu Monika podle svých slov poslala dotaz, jestli je to pravda. Dominik Feri odpověděl, že ano a že také proto podpořil kampaň proti sexuálnímu násilí finančně. Dívka mu odpověděla: „Ale já ti taky řekla ne.“

Feri jí v konverzaci, kterou si reportéři mohli přečíst, odpověděl, že si nevzpomíná, co spolu prožili, a že se omlouvá, jestli z toho neměla dobrý pocit. Monika také popsala, že později kontaktovala i současnou Feriho přítelkyni a napsala jí, ať na sebe dává pozor a drží se od něj dál. A že o své zkušenosti také řekla blízké kamarádce.

Monika vysvětluje, že naposledy byli s Ferim v kontaktu koncem roku 2020. „Napsala jsem mu, že se už několik let snažím vypořádat s tím, co jsem zažila a co mi udělal. On chtěl obratem mé telefonní číslo. Volali jsme si a on se snažil omluvit. Tvrdil mi, že ho to, co se mezi námi stalo, roky tíží. Pak jsem si ho zablokovala.“

Moničina kamarádka potvrzuje, že Feriho během dospívání obdivovaly jako mladého politika a občas si přeposílaly jeho příspěvky na sociálních sítích. Když kvůli několika komentářům pod svým příspěvkem Moniku kontaktoval, obě dívky to detailně probraly. Monika své kamarádce Adéle konverzace přeposílala a radila se s ní. „Zval ji do Prahy, že u něj může přespat. Probírali jsme to spolu celé týdny. Monika mu říkala, že jí to rodiče nedovolí, ale nakonec se domluvili na setkání v pražské vinárně. Monika mi psala, že u něj přespí, a já jsem reagovala, aby byla opatrná,“ vzpomíná Adéla, která je s Monikou dodnes v kontaktu.

Hned další den po schůzce s politikem Monika své kamarádce zavolala a o večeru jí vyprávěla.

Průběh událostí ve Feriho bytě Adéla popsala shodně jako její kamarádka.

Z Moničina vyprávění pochopila, že se ji Feri snažil opít, i když byla nezletilá. „Myslím, že ve vinárně pili víno, ale nemyslím si, že Monika byla tehdy opilá. Když přišli na byt, určitě jí něco nabízel. Určitě nějaký alkohol a Monice potom nebylo dobře. Říkala, že si ne vše z té noci dobře pamatuje,“ popisuje Adéla a dodává, že se jí Monika svěřila i s obavou, že pití, které na bytě dostala, nemusel být pouze alkohol.

„Podle mě je dost reálné, že tam něco bylo. Když mi vyprávěla, jak jí bylo špatně. Popisovala, že se cítila celá bezvládná, těžká a chvílemi o sobě nevěděla a střídavě se probouzela. Třeba ve chvíli, kdy na ní praktikoval orální sex a další praktiky, aniž by mu to odsouhlasila či byla v té chvíli při vědomí. Když se probudila a viděla to, řekla mu, že nechce, a on na ni naléhal, že to bude fajn.“

Adéla vzpomíná, že pro její kamarádku to byl traumatizující zážitek. „Psala mi, že se hrozně bála, a i když od něj odešla, dostala panickou ataku, když si vybavila jeho obličej. Vyčítala si to. Myslela, že si za to může sama, že byla neopatrná a že to neměla dělat. Záchvat měla i při sexu se svým následným přítelem. On byl překvapený, protože nevěděl, že má tohle za sebou, a museli to řešit. Bála se, že jí nikdo neuvěří, protože je Feri oblíbený, anebo řeknou, že si za to může sama. Dodalo jí odvahu, že o tom začalo mluvit víc žen,“ vysvětluje Adéla.

Na otázku, jestli někdy přemýšlela, že vše nahlásí na policii, Monika odpovídá: „Mockrát jsem si říkala, že to nahlásím. Ale měla jsem strach a bála jsem se to udělat sama. Stejně tak nemám moc vysoké mínění o policii, zvlášť když se jedná o něco tak citlivého. Bála jsem se i Feriho autority a toho, že mi nikdo nebude věřit.“ Podobně jako další ženy i Monika přiznává, že po přečtení textu se svědectvími jiných žen získala odvahu promluvit – podle svých slov i proto, že by si nyní už vyčítala, že nepromluvila, když ostatní to zvládly. „Myslím, že pro mě ale bylo jednodušší a méně děsivé mluvit o tom nejdříve s redaktory,“ uzavírá.

Začalo to dobrovolně

Bára se redaktorům Alarmu a Deníku N ozvala přímo v den vydání prvního textu, chvíli před jeho zveřejněním. Sdělila, že má s Dominikem Ferim také velmi nepříjemný zážitek.

První kontakt s politikem podle svých slov navázala sama. „Psát jsem mu začala já. Zdál se mi zábavný, měl vtipné postřehy. Už tehdy, i když ještě nebyl poslanec, měl hodně sledujících a byl dost oblíbený, takže jsem ani nečekala, že mi odpoví. On mi ale odepsal a začali jsme si sem tam povídat přes facebook. Nebyl v tom nátlak, všechno jsem dělala svobodně, podle toho, jak jsem chtěla. Posílali jsme si neerotické fotky, povídali si, jak se máme.“

Dívka popisuje, že po nějakém čase – pár týdnech – měla přijet do Prahy a domluvili si s Dominikem Ferim schůzku. Podle jejích slov jí tehdy nabídl přespání na bytě, kde s kamarády bydlel. „Z naší konverzace jsem nenabyla dojmu, že bych se měla cítit jakkoliv ohroženě, kdybych u něj spala. Potkali jsme se, šli jsme se projít, byli jsme venku pouze chvíli a on hned chtěl jít na byt. Já jsem souhlasila. Asi by mělo zaznít, že nepiji alkohol – ze zdravotních důvodů nemůžu – a Dominik ten večer taky nic nepil.“

Útěk v pyžamu

Barbora uvádí, že v bytě si povídali a ona asi mluvila poměrně nahlas. „Dominik se smál, protože jeden z jeho spolubydlících mu psal zprávy z vedlejšího pokoje. Ukázal mi je a byly plné urážek: ta kráva řve, co to je za blbku. Dominik se tomu strašně smál, ale mně to přišlo fakt urážející a ohradila jsem se. Povídali jsme si, ale už se blížila noc a mně se nechtělo v konverzaci tolik pokračovat, proto jsem řekla, že chci jít spát. Dominik mi nenabídl možnost spát někde na gauči, tak jsem si řekla, že teda budu spát vedle něj. Oblékla jsem se do pyžama, měla jsem s sebou tepláky a tričko s dlouhým rukávem. Nebylo to poprvé, kdy jsem přespala vedle nějakého muže na posteli, aniž by se něco stalo. To považuju za úplně normální věc. Přijde mi uhozené, že si někdo myslí, že lehnout si vedle někoho automaticky znamená mít s tím člověkem sex.“

Žena popisuje, že na ni Feri v posteli začal sahat. „Řekla jsem mu, že se na to fakt necítím, že je to pár měsíců od chvíle, kdy jsem skončila poměrně vážný vztah, a že s ním teď nic mít nedokážu. Feri začal být hrozně neodbytný a začal se ptát, proč jsem za ním jezdila.“ Dívka na to podle svých slov reagovala tím, že se pár měsíců bavili, ale nebrala to tak, že se s ním musí vyspat.

„Dominik si střídavě lehal vedle a zase ke mně a říkal něco takovým hrubým stylem – mluvil v tom smyslu, že jsem s ním přece flirtovala, že nemá rád, když něco očekává, a pak to není, že jsem působila tak, že s ním chci něco mít. Taky řekl, že si s tím přítelem určitě vymýšlím a že to není ten důvod, proč s ním teď nechci spát. Pak mě najednou chytil za zápěstí fakt velkou silou, říkala jsem, že mě to bolí a aby přestal. Jeho to vůbec nezajímalo. Jednou rukou mi držel zápěstí a druhou mě najednou chytil pod krkem. To už jsem se hystericky rozbrečela.“

Dívka dodává, že to vnímala tak, že ji chce Feri donutit, aby s ním „něco měla“, násilím. „V tom, jak mě chytnul, bylo naštvání, že mu nejsem po vůli, pod krkem mě držel pár sekund.“ Chycení pod krkem podle ní bylo nepříjemné, ale nešlo vyloženě o škrcení.

Bára vysvětluje, že proti Ferimu také použila sílu, vyvinula odpor, ale věděla, že by ho nepřeprala. Feriho údajně prosila, ať ji pustí a nechá být. On to udělal. „Já jsem se sebrala, sbalila si všechny věci, které jsem tam měla, a jen v tom pyžamu utekla z jeho bytu, běžela hned na Florenc a nasedla na první autobus domů.“

Jak Barbora doložila záznamem konverzace s Ferim, krátce po incidentu mu napsala, že má problém s jeho přístupem a jeho humorem a nechce se s ním už bavit, nechce s ním být v kontaktu, ať se na ni nezlobí. Screenshoty, které mají redaktoři k dispozici, dokládají, že politik tuto informaci přijal, ale hned druhý den se Báry zeptal, kdy prvotní znechucení odezní. „Pak už jsme spolu do kontaktu nepřicházeli.“

Barbora dodává, že po této zkušenosti se její pohled na Dominika Feriho hodně změnil – dřív jí připadal inspirativní, uznávala to, čeho dosáhl, a zdál se jí vyspělý.

„Po tom zážitku se z něj stal člověk, se kterým se už nikdy v životě nechci bavit. Já chápu, že každý máme hranice někde jinde. Ale každý člověk, pokud není nějak nemocný, nemá narušený zdravý úsudek a má bazální empatii, pochopí, že já jsem dala několikrát jasně najevo, že ne, že nechci, že nesouhlasím nejen se sexem, ale ani s dotýkáním,“ podotýká.

S tímto zážitkem se svěřila svým blízkým. „Kromě sestry jsem to řekla svému partnerovi, se kterým jsem půl roku po incidentu začala chodit. Po pár letech jsem to řekla lidem, kterým jsem věřila a kteří se třeba o Dominiku Ferim sami bavili. Až později jsem se dozvěděla od kamarádky o tom, že s podobnou zkušeností nejsem jediná.“

Kamarádka Klára, kterou redaktoři kontaktovali, vypověděla, že se jí Bára svěřila před rokem – vyprávěla prý, že se k ní Feri choval násilnicky, byl hrubý, že musela z bytu utéct v pyžamu, že byla vyděšená, vystrašená a že při útěku strachem plakala. Klára se podle svých slov Báry zeptala, jestli to nějak nechce řešit, ale kamarádka prý odpověděla, že by s tím stejně nic nezmohla.

Bývalý přítel Ivan potvrdil, že se Bára s Ferim v minulosti setkala. „Určitě tam na ni měli nějaké narážky, ale jestli tam došlo k něčemu dalšímu, to už si nepamatuji. Je to strašně dlouho,“ řekl reportérům.

Barbora podle svých slov několikrát uvažovala o tom, že by tuto svou zkušenost sdílela, bránily jí v tom ale úvahy, co by mohlo následovat. Říká, že se rozhodla ve chvíli, kdy se k ní dostala informace, že se tématem reportéři zabývají. „Když jsem zjistila, čím se zabýváte, začala jsem přemýšlet o tom, co on by mi mohl udělat. Nevím, jestli by na mě chtěl někdo vyvíjet nějaký nátlak – asi jsem si řekla, že teď už mi snad nemůže nic udělat.“

Měla prý také dojem, že její výpověď by mohla pomoci ostatním – i proto, že ona ani Feri nepili a že k nevhodnému chování, které popisuje, nedošlo na nějakém večírku. „Aby se to bralo vážně, ne jen jako Dominikův ‚negentlemanský přístup‘ v opilosti.“

On si mě vyhlídl

„Já jsem Dominika neznala, to on si mě vyhlídl,“ začíná vyprávět Julie. Ozvala se redaktorům v návaznosti na první text, dříve se podle svých slov obávala, že ji nikdo nebude brát vážně a že bude proti slavnému politikovi osamocená. Dodává, že se už v minulosti stala obětí predátora a tato zkušenost ji velmi poznamenala. „Pokud mám mluvit o samotném Dominiku Ferim, šokoval mě rozsah prvního textu a množství žen, které s ním měly podobnou zkušenost. Byl to pro mě najednou signál, proč otevřít i svůj příběh – zvlášť pokud by to měla být šance, jak takovým situacím u dalších žen předejít. To, co se stalo mně a mnohým dalším ženám, by neměl zažít nikdo.“ Dodává, že vzhledem k řadě předchozích negativních zkušeností mimo jiné s různými institucemi necítí velkou důvěru v systém. „Ti, kteří mě v minulosti měli chránit, mě neochránili,“ uzavírá.

V době, kdy Feriho potkala, pracovala dle svých slov v oblasti kultury. „Dominik mě požádal o přátelství na facebooku, ale já si cizí lidi nepřidávám, takže jsem to neodsouhlasila. Po chvíli přišla žádost i na instagram, kde jsem bohužel v té době měla otevřený profil, a tak mě mohl začít sledovat. Paradoxní je, že po tom, co se mezi námi stalo, požádal o přístup i na instagramový profil mého přítele, jako by si z nás dělal srandu.“

Julie popisuje, že později je jejich společný kamarád pozval na narozeninovou oslavu. Tehdy v kultuře začínala a vnímala to dle svých slov i jako příležitost seznámit se s dalšími umělci. „Znala jsem jen toho našeho společného přítele, ale tohle prostředí zlaté mládeže mi nikdy příjemné nebylo. Nepiju alkohol, neberu drogy. Seznámila jsem se tam s nějakýma holkama a bavily jsme se. Když ale odešly, přišel za mnou Dominik. Ze začátku mi připadalo, že může být slušný kluk – já k němu měla předtím averzi, protože jeho vystupování na sítích mi rozhodně nebylo příjemné. Arogantní typy lidí moc ráda nemám.“

Podle dívčiny výpovědi k ní Feri přišel, oslovil ji jménem a řekl, že se s ní chce už dlouho seznámit a že „bude asi trapnej“. „Potom to začalo nabírat na obrátkách. Říkal mi, že jsem hot jak prase, mám dobrý prsa, že jsem odvážná, že mám na sobě s takovýma prsama šaty, že ho to vyzývá. Odpověděla jsem mu, jestli mu přijde normální takhle mluvit s úplně cizím člověkem. Odkázala jsem ho do patřičných mezí. Ale jeho to přitahovalo. Jemu se líbilo, že jsem sarkastická, že ho odmítám a nebojím se ho poslat do háje.“

Proč se mu nepodvolíš?

Julie dál popisuje, že jí Feri začal říkat, že má „šikovné prstíky“, že by jí to mohl předvést a má s ním jít na byt. „To jsem odmítla, řekla jsem, jestli mu to přijde normální. On přešel k tomu, že jsem asi frigidní. Působilo to na mě tak, jako by chtěl hodit vinu na mě za to, že na něj nereaguju.“

Julie podle svých slov chtěla odejít, ale do místnosti přišla jedna z Feriho kamarádek a prý na ni začala naléhat. „Velice agresivně se mě ptala, jestli se Dominikovi podvolím. Byla jsem v šoku, kde jsem se to ocitla, nechápala jsem, že to tam všem přijde normální. Odpověděla jsem jí, že mám přítele a o čem je pořád řeč. Ona na mě tlačila, že se mu líbím, pořád o mně mluví. Během toho se Feri do místnosti vrátil a všechno se ještě zhoršilo.“

Julie popisuje, že se na ni Feri začal „lepit“ a ona se ho snažila odstrčit. „Mám špatné životní zkušenosti a ve chvíli, kdy někdo vejde do mé intimní zóny, mi tělo vypoví službu. Byť jsem se snažila ho odstrčit, už jsem neměla dostatek síly, a navíc je Dominik velkej.“ Dívka vysvětluje, že ji politik nejdřív velmi pevně držel kolem ramen, šeptal jí do ucha, že jí „udělá malé černoušky“, a lákal ji k sobě na byt.

Věděla jsem, že to bude jen horší

„Pochopila jsem, že už nemá smysl říkat ne, přišlo mi, že jeho to snad ještě víc vábilo. Přestala jsem mluvit a on si mě tam nosil v podpaží, lítal se mnou po akci a lidem vyprávěl, jak jsem jeho a jak budeme mít ty černoušky. A potom začalo i osahávání v intimních zónách. Na akci jsem nikoho neznala, ale jeden Feriho kamarád spolu s Dominikem do mě násilím začali lít alkohol. Napoprvé se jim to povedlo, ale napodruhé jsem je zvládla odstrčit.“

Podle Juliiny výpovědi Feri opakoval urážky na její adresu. Jeho stisk prý byl velice pevný. „Jak mě držel, druhou volnou rukou mě osahával. V jeden moment sjel po mém těle, nejdřív mi sahal na zadek a pak se mi snažil dostat mezi nohy. Měla jsem z toho na stehně modřinu, protože v ten moment jsem se snažila vzpírat a vzpouzet. Všichni, kteří tam byli s námi, se smáli a přišlo jim to úplně v pohodě.“

Julie dál popisuje, že v jeden moment, když někdo z přítomných donesl dar právě pro Dominika, se rozhodla z podniku okamžitě utéct. „Věděla jsem, že to bude jenom horší. Tam neměl nikdo žádné zábrany. Nikdo mu neřekl, ať se uklidní, nikdo. Jak jsem utíkala, ještě jsem zvládla napsat příteli zprávu.“ Ve zprávě, kterou redaktoři viděli, stojí, že dívka utíká co nejdál od Feriho.

„Psala mi už v průběhu večera,“ říká Juliin přítel Pavel. „Já jsem ale už spal, takže jsem si to přečetl ráno. Ve zprávách píše nejdřív o tom, že se na ni Dominik Feri lepí a nerespektuje její přání, aby ji nechal. Někdy v jednu ráno mi napsala, že utíká, a pak mi ještě ve zprávách stručně popsala, co se tam dělo. Jak jí říkal, že je hot jako prase a další věci, a taky to, že ji pak držel, vláčel po podniku, snažili se do ní lít vodku. Když jsme se ráno potkali, ukázala mi modřinu na noze.“

VIP host

Další svědectví o chování Dominika Feriho, které se redaktorům Alarmu a Deníku N podařilo získat, jsou různého charakteru. Znovu se v nich objevuje urážení, ponižování, obtěžování nebo nátlak na sex. Dívky mluví o oplzlých návrzích, neodbytnosti a nerespektování „ne“.

Pavlína říká, že se s mladým politikem potkala na hudebním festivalu, kde pracovala. Feri podle ní těží z toho, že je chytrý a charismatický. „Večer, když jsme z festivalu pokračovali do baru, na mě pod stolem začal sahat, měl dost oplzlé návrhy a nechtěl mě nechat odejít domů, takže jsem se prostě honem vypařila, když si šel odskočit,“ popisuje Pavlína. Dodává, že další den, když na Feriho narazila, s ní střídavě flirtoval a střídavě ji urážel, a když se celá skupinka vypravila na jednu turistickou atrakci, zatlačil ji do kouta a ona se mu musela prosmýknout pod rukou a ze setkání s přáteli utekla.

Pavlína dodává, že i pro ni bylo těžké o Feriho chování mluvit. „Většina konverzací o něm začíná: ‚Panebože, tebe sleduje Feri na instagramu?‘ Měla jsem pocit, že by mi nikdo neuvěřil, že mi jeho chování přišlo nechutné, a tu situaci by znevažovali tím, že to byl přece festival a on je zvyklý, že na něj holky letí.“

Podobný zážitek popisuje i Lucie, která měla s Dominikem Ferim několik společných přátel. Politika do té doby znala z médií a podle svých slov k němu neměla nijak výjimečný vztah. „Potkali jsme se v baru a Dominik za mnou přišel. Začal se mnou komunikovat a sahal mi na hlavu. Něco takového mi bylo nepříjemné, a tak jsem ho zarazila. On ale s provokativním úsměvem pokračoval. Vysvětlila jsem mu, že to nemám ráda, a obzvláště když je mi nesympatický. Na to odvětil, že jsem mu také nesympatická, a odešel,“ vzpomíná na setkání.

„Všechny ženy nazýval kun***kama. Bylo to pro něj normální,“ popisuje Lucie, jak se Feri ten večer ve společnosti choval. „Později jsme se všichni domluvili, že si dáme ještě pivo u nich (ve Feriho bytě). Tam mě ale začal přesvědčovat, ať mám s jeho kamarádem sex ve třech. Tak jsem na něj koukala. Nechápala jsem to, protože jsme si před pár hodinami řekli, že jsme si nesympatický a nebudeme spolu nijak interagovat. Řekla jsem, že je mi to nepříjemné, a odešla jsem z pokoje, kde byl,“ popsala svou reakci.

Dopady Feriho kauzy

V prvním textu, který se snažil vykreslit plastický obrázek o Feriho chování k ženám, některé dívky vypověděly, že po nich politik vytrvale žádal erotické fotky. Měl podle nich i sexistické narážky. Feri se přitom v roce 2017 připojil k podpoře kampaně MeToo, která kritizuje sexuální násilí a nedůstojné chování vůči ženám.

Tento případ v Česku vyvolal i diskusi o tom, jak jsou oběti sexuálního násilí chráněny zákonem a jak se společnost na problematiku dívá.

Několik hodin po zveřejnění textu Feri rezignoval na poslanecký mandát a ohradil se proti údajné lživé a mediální kampani s tím, že nechce poškozovat svou stranu před volbami. Pár dní poté na výzvu strany ukončil členství v TOP 09 a zmizel i z kampaně, která měla nalákat mladé lidi k volební účasti. Předvolební stránka kampaně www.mamhlas.cz dnes už neexistuje a odkaz uživatele přesměruje na stránky koalice SPOLU.

Svědectvími žen se začala zabývat policie, případ bude dozorovat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. „Kriminalisté začali případ prověřovat a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání některého z trestných činů proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti,“ uvedl mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

„Žádáme další případné poškozené, které se zatím policii nepřihlásily, aby tak učinily na linku 158 nebo přímo vyšetřovatelce na číslo 731 195 066,“ upřesnil Daněk.

Jelikož studentští senátoři Právnické fakulty Univerzity Karlovy vypověděli, že se na ně obraceli jejich spolužáci s informacemi o nevhodném chování Dominika Feriho vůči ženám, začala se případem zabývat i fakulta. Feri ji studoval a byl jedním ze zakladatelů studentského spolku Kappa Omega. Děkan Jan Kuklík v prohlášení slíbil „posílit systémové nástroje, které mají podobným problémům předcházet,“ a oznámil také rychlejší zřízení pozice fakultního ombudsmana.

Vedení fakulty se také rozhodlo pro interní audit všech spolků, včetně Kappa Omega, který před lety Dominik Feri zakládal. Kuklík v rozhovoru s Deníkem N tvrdí, že o žádné stížnosti nevěděl. Když se minulý týden sešel s tehdejším vedením Kappy Omegy, dozvěděl se, že stížnostmi na nevhodné chování se spolek v roce 2019 zabýval a vyřešil je interně.

Poslanci se také v reakci na Feriho kauzu začali zabývat možnou změnou legislativy, která by měla oběti sexuálního násilí více chránit.

Redakce Dominika Feriho kontaktovala s několika dotazy vycházejícími přímo z podstaty textu. Bývalý politik opět odmítl, že by se dopouštěl sexuálního násilí.

„Za svými předchozími vyjádřeními a odmítnutím jakéhokoliv sexuálního násilí si pevně stojím. Vaši otázku s omamnými látkami pokládám za absurdní a nařčení v ní zmíněná zásadně odmítám. S ohledem na skutečnost, že nejsem ve veřejné funkci a že policie podle svého vyjádření věc prověřuje, se nebudu více vyjadřovat,“ odepsal v textové zprávě Feri.

Autorka je redaktorka Alarmu.
Autor je redaktor Deníku N.

 

Čtěte dále