Exposlanec Feri se v závěrečné řeči hájil i společensky škodlivými stereotypy o znásilnění

Případ Dominika Feriho mimo jiné ukazuje, jak malé povědomí v Česku máme o tématech sexuálního násilí a že je potřebné o podobných věcech mluvit.

V úterý 31. října probíhaly závěrečné řeči v případu bývalého poslance Dominika Feriho. Exposlanec svou obhajobu opíral především o představy, jak by oběti měly správně reagovat. Dominik Feri je obviněný ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj, jak pro Alarm popsali Apolena Rychlíková a Jakub Zelenka. Značná část obhajoby se zakládala na stereotypech, které ve společnosti o obětech sexuálního násilí panují, a na laických představách, jak by se mělo projevovat trauma. Feri vše předkládá přesvědčivě a účinně. Případ tak mimo jiné ukazuje, jak malé povědomí máme v Česku o tématech sexuálního násilí a že je potřebné o podobných věcech mluvit.

Zájem veřejnosti i médií o kauzu ilustruje to, že všechny mediální rezervace byly už týdny rozebrané. Místa určená veřejnosti bývají na všech stáních týkajících se kauzy bývalého poslance také rychle obsazená. Také tentokrát, přestože soud začínal v devět hodin, první lidé se před jeho budovou scházeli už od šesté ranní, protože i počet lístků pro veřejnost je omezený.

Bývalý poslanec v rámci své obhajoby poslal před časem soudu video, že zmíněná sedmnáctiletá dívka dělala thajský box, což podle něho dokazuje, že kdyby chtěla, byla by schopná se bránit.

Předsedkyně senátu Lenka Hájková na začátku zdůvodnila zamítnutí vyslechnutí tří svědkyň pro nadbytečnost. Ty měly vypovídat ve Feriho prospěch o pozitivních zkušenostech, které s ním mají. První závěrečná řeč patřila státní zástupkyni Petře Gřivnové. Ta pro exposlance požadovala tři roky odnětí svobody nepodmíněně. Dolní hranice trestní sazby jsou dva roky. Měl by podle ní také uhradit obětem jejich psychickou újmu. Jako druhá v pořadí mluvila zmocněnkyně obětí advokátka Adéla Hořejší a v poslední části jednání dostali slovo Dominik Feri a jeho právníci.

Feri je mimo jiné obviněn ze znásilnění ženy, které bylo v době, kdy mělo ke znásilnění dojít, krátce sedmnáct let. S Ferim se seznámila přes Facebook a při návštěvě Prahy u něho měla přespat. Bývalý poslanec ji měl svádět k fyzickému kontaktu, který odmítala. Proto se podle obžaloby rozhodla odejít ke své kamarádce. Před odchodem jí měl nabídnout nealkoholický nápoj, poté se jí udělalo zle a nebyla schopná se bránit. „Nebylo zjištěno, zda se napila z lahve, nebo ze skleničky. Poté líčí situaci tak, že si pamatuje pouze útržky. Ležela s obžalovaným na posteli, byla ztuhlá, bála se,“ shrnovala případ státní zástupkyně. Připomněla, že podle znalců mohlo jít o intoxikaci. V takovém stavu ji měl Feri znásilnit.

Bývalý poslanec v rámci své obhajoby poslal před časem soudu video, že zmíněná sedmnáctiletá dívka dělala thajský box, což podle něho dokazuje, že kdyby chtěla, byla by schopná se bránit. Podobně za účelem obhajoby podle státní zástupkyně a zmocněnkyně obětí dodával soudu také fotky dotčených žen ze sociálních sítí. Fotka, kde se jedna z obětí usmívá, má dokazovat, že netrpí psychickými potížemi. Jako by se lidé, kteří mají deprese nebo úzkosti, nikdy nesmáli. Fotka další z žen v davu zase prý dokazuje, že si nenese trauma spojené s dotykem cizích těl.

„Všechny ženy mají společné to, že šlo o mladé inteligentní ženy, které stály na prahu dospělosti s vysokým potenciálem svůj život smysluplně naplňovat a s velikou ochotou, zvídavostí a energií tak činit. Znásilnění poškodilo všechny a vytvořilo překážky v jejich možnostech,“ sdělila v závěrečné řeči zmocněnkyně obětí advokátka Adéla Hořejší. Podle znalců mají nyní ženy vážné psychické potíže a některé symptomy posttraumatické stresové poruchy.

Druhou z mladých žen měl Feri obtěžovat přímo v kuchyňce Poslanecké sněmovny. Feri přiznal, že se s ženou, která u něho byla jako u poslance na stáži, líbal ve výtahu. Říká, že šlo o konsensuální líbání. Pokus o znásilnění v kuchyňce popírá. Po úvodním setkání ve Sněmovně ji ale kontaktoval a omlouval se jí. „Jsi dost velkodušná, abys mi to odpustila? Chtěl bych s tebou mluvit, chci se ti osobně omluvit a doufám, že se se mnou budeš chtít dál bavit,“ čte státní zástupkyně zprávy od Feriho.

Exposlanec se mimo jiné u soudu podivuje, jak je možné, že dívka, která měla jít na stáž do Poslanecké sněmovny, po úvodním dni, kdy mělo dojít ke znásilnění, stejně na stáž nastoupila. Podle státní zástupkyně opět předjímá, jak by se oběť neměla zachovat. Žena přitom uvádí, že stáž potřebovala, měla ji již domluvenou a chtěla ji absolvovat, ale nakonec na ní kvůli nepříjemným pocitům z Feriho stejně nevydržela déle než pár dnů. „Na stáž nastoupila, aby nemusela vysvětlovat důvody okolí a aby nedala najevo slabost. Při stáži pociťovala v přítomnosti obžalovaného úzkost a nevolnost, stáž předčasně ukončila,“ sdělila během závěrečné řeči zmocněnkyně obětí Adéla Hořejší.

Se třetí ženou se Feri seznámil v Lucerně, odkud se měli společně přesunout do klubu Cross. Mezi pražskými podniky se přesouvali ve skupině kamarádů. Exposlanec tvrdí, že šlo o běžný večer a se ženou měl běžný konsensuální sex. Žena ale večer popisuje jinak. Seděli na gauči, nejprve si normálně povídali. Začal na ni sahat. Odsedávala si od něho, protestovala slovně a odstrkovala ho, dokonce se i zvedla a odešla z gauče, kde seděli, pryč. Feri se měl ale zvednout a strčit ji tak, že spadla na postel. Na posteli ji začal líbat a svlékat. „Prosím tě, nech toho,“ říkala.

Exposlanec v rámci svého projevu věnoval značný čas čtení zpráv od třetí ženy. Ve zprávách ho vyzývala k dalšímu setkávání a bavila se s ním na přátelské úrovni. Feri tím chtěl dokázat, že se s ním oběť chtěla dále bavit a vídat. Žena ale nikdy nepopírala ani netajila, že se i po znásilnění ještě několikrát viděli a byli v kontaktu. Je známým faktem, že většina znásilnění se stane mezi blízkými a nejbližšími lidmi. Státní zástupkyně připomněla, že ke znásilnění v praxi často dochází i ze strany dlouhodobého partnera či manžela a lidé spolu dále žijí. „Ke znásilnění může dojít v manželství i mezi partnery, kteří pak spolu mají další dobrovolné pohlavní styky. Následné dobrovolné pohlavní styky či kontakty nemohou v žádném případě nijak zlegalizovat to, že k prvnímu styku došlo tak, že poškozená byla znásilněna,“ uvedla státní zástupkyně. Feri tak svou obhajobu stavěl na argumentu, že kdyby ženu znásilnil, přece by s ním neudržovala kontakt. „Každá oběť je jiná a v těchto případech hrají roli psychologické fenomény, jako je snaha o potlačení prožitku, snaha o omlouvání pachatele s tím, že on přece není jen špatný. Snažila se obžalovaného ospravedlnit, vnitřně si ho rozdělila, snažila se být navenek silná,“ vysvětlila státní zástupkyně. Podle odborníků mnoho obětí sexuálního i domácího násilí člověka, který jim ubližuje, omlouvá.

Stejně tak exposlanec dlouze mluvil o tom, že i nejmladší z žen se s ním po incidentu ještě jednou viděla a pozvala ho na ples. Řada argumentů obhajoby se tak zakládala na rozporování výpovědí žen na základě stereotypů, které má široká veřejnost o obětech sexuálního násilí, podle kterých oběť musí pachatele nesnášet a nikdy víc ho nechce vidět. Feri tak neustále opakoval, že žena, kterou měl znásilnit, dále stála o kontakt s ním, a během předchozích soudů se také podivoval, proč se více nebránila, proč nevolala o pomoc a podobně.

„Toto řízení se nesmí stát nebezpečným precedentem, který dá jiným návod, jak někoho jednoduše zničit tím, že jej křivě obviním ze znásilnění (…) a že se nebránila jen proto, že byla zamrzlá nebo omámená,“ řekla během závěrečné řeči advokátka Feriho Zuzana Smítková. Takzvané zamrznutí je psychology popisovaná obranná reakce, která se podle odborníků objevuje u mnoha lidí v situaci, kdy jim hrozí znásilnění. Advokátka během závěrečné řeči také zopakovala, že sedmnáctiletá žena by mohla kdykoli odejít a ubránila by se, protože dělala thajský box.

Když odcházel z jednací síně, novináři se Feriho zeptali, jestli z kauzy plyne nějaké ponaučení. „Schovávejte si všechny konverzace, nikdy nevíte, kdy se vám budou hodit,“ řekl a odešel se stejným úsměvem, s nímž ráno přišel. Verdikt zazní ve čtvrtek 2. listopadu. Ferimu hrozí až deset let vězení.

Autorka je novinářka.

Čtěte dále