Dominik Feri půjde k soudu kvůli podezření ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 3 rozhodlo, že bývalý poslanec TOP 09 půjde k soudu kvůli podezření ze znásilnění několika žen. Na posun v případu upozornily Seznam Zprávy.

Bývalému poslanci hrozí až deset let vězení, protože jedna z dívek, které měl znásilnit, byla v době napadení nezletilá. Policie se Dominikem Ferim začala zabývat krátce poté, co loni v květnu Deník Alarm a Deník N zveřejnily příběhy žen, na kterých se měl bývalý politik dopustit sexuálního násilí. Pět případů během vyšetřování státní zástupkyně odložila, ale právnička poškozených podnikla kroky, které umožnily, aby i u odložených případů došlo k trestnímu stíhání.

Informaci Seznam Zpráv o rozhodnutí poslat případ k soudu potvrdilo pro Deník Alarm Městské státní zastupitelství v Praze. „K opakovaným dotazům veřejných sdělovacích prostředků si dovoluji potvrdit informaci, že státní zástupkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 3 podala k Obvodnímu soudu pro Prahu 3 včerejšího dne obžalobu na jednu fyzickou osobu,“ řekl mluvčí Aleš Cimbala.

Feri hlásal, že prokáže svou nevinu, a proti zahájení stíhání podal stížnost. Té nebylo vyhověno a celá kauza se po více než roce a půl už brzy dostane před soud.

„Obviněné osobě je obžalobou kladeno za vinu jednání popsané pod třemi skutky a kvalifikované jako dva dokonané trestné činy znásilnění a jeden pokus o trestný čin znásilnění. S ohledem na skutečnost, že dosud nebylo nařízeno hlavní líčení, nebudeme k věci v současné chvíli poskytovat jakékoliv další a doplňující informace,“ doplnil Cimbala.

Sama advokátka Adéla Hořejší k rozhodnutí státního zastupitelství říká: „Procesní posun je důležitý moment. Moje klientky mají z podání obžaloby samozřejmě rozporuplné pocity. Na jednu stranu je to ubezpečení o tom, že jejich prožitky stát bere vážně. Na druhou stranu jde o velkou emoční zátěž a obavy z toho, co přijde.“

Rezignace po zveřejnění kauzy

Od začátku kauzy, kterou zpracovaly Deník Alarm a Deník N, Feri tvrdí, že je nevinný. „Prokážu svou nevinu,“ napsal na svém instagramovém účtu ihned po zveřejnění textů. V prohlášení pro Alarm nicméně dříve uvedl, že se v některých momentech ve svém životě choval k ženám nevhodně, a omluvil se.

„Zcela otevřeně přiznávám, že jsem se v některých momentech zachoval nevhodně, nepatřičně nebo v rozporu se zásadami gentlemanského chování. Pokládám to za osobní selhání a za bolavá místa nejen pro mě, ale především pro ty, kterých se mé chování mohlo dotknout. Mrzí mě to, hluboce a upřímně se omlouvám,“ vyjádřil se loni v květnu Feri. Když došlo k policejnímu stíhání, hlásal Feri, že prokáže svou nevinu, a proti zahájení stíhání podal stížnost. Té ovšem nebylo vyhověno a celá kauza se po více než roce a půl už brzy dostane před soud.

Na počátku kauzy Feri uvedl, že bude žalovat novináře. K tomu však doposud nedošlo. Krátce po zveřejnění prvního textu Feri rezignoval na svůj mandát poslance. Později se s ním rozešla i jeho domovská strana TOP 09. Kromě úspěšné politické kariéry Feri dříve působil i jako influencer s více než milionem sledujících na sociální síti Instagram.

Feri se také opakovaně vyjadřoval v tom smyslu, že „nařčení“ jsou nepravdivá, a policie je odložila. Jak však vysvětluje advokátka žen, právnička Adéla Hořejší, žádné takové rámování rozhodnutí o odložení neexistuje. „Podstatou odložení je právní hodnocení jednání. Nejde o problematizování nemorálnosti jednání či zpochybňování věrohodnosti žen,“ upozorňuje advokátka. Navíc připomíná, že podobná vyjádření, jaká opakovaně vnáší do veřejného prostoru obžalovaný exposlanec Feri, vytvářejí na ženy tlak. „Moje klientky mají z pana obžalovaného strach, jeho mediální vyjádření jsou poškozující,“ vysvětluje Hořejší. „Jsou ve velmi obtížném postavení, neboť se proti nim nemohou bránit, a tím jsou vystaveny dalšímu zraňování a pocitům bezmoci,“ dodává advokátka ke komplikovanosti celé situace.

Feri měl možnost se vyjádřit

Dominik Feri nyní pro Seznam Zprávy uvedl, že soud vítá, protože údajně bude moci předložit důkazy o své nevinně. „Doposud jsem nemohl probíhající řízení veřejně jakkoliv věcně komentovat, což mělo za následek, že média byla odkázána pouze na jednostranná vyjádření. To se ale brzy konečně změní,“ uvedl Feri pro Seznam Zprávy.

Toto tvrzení ale není pravdivé, protože Feri ke všem posunům v kauze vždy dostal možnost se vyjádřit a reagovat. Například na otázky k poslednímu textu o krocích advokátky, které mohly vrátit odložené případy do hry, nereagoval a neodpověděl ani na další dotazy týkající se například toho, jestli byl na policii vypovídat. Bez odpovědi zůstaly i otázky, které mu redaktoři položili v návaznosti na nejnovější postup v kauze.

Odložení kvůli promlčení hrozí i u dalšího hojně sledovaného případu psychiatra Jana Cimického. Na policii se přihlásily desítky žen, státní zastupitelství ale vrátilo kauzu policii. Podle informací Práva přitom u 26 případů z 28 hrozí promlčení. Policie také odložila vyšetřování herce Pavla Trávníčka, který měl obtěžovat ženy. V těchto případech policie přitom explicitně neříká, že se případy, které ženy popsaly, nestaly. Překážkou pro jejich další řešení je však často příliš dlouhá doba od nahlášení trestného činu.

Autorka je redaktorka Alarmu.
Autor je nezávislý novinář.

Čtěte dále