Kauza Feri: Advokátka žen podniká kroky, aby došlo k zahájení trestního stíhání i v odložených případech

Policie navrhla obžalovat exposlance Feriho ze tří znásilnění, hrozí mu až deset let vězení. Zbylé případy – ty odložené – před časem putovaly na Městské státní zastupitelství a advokátka se snaží, aby byly přehodnoceny.

Advokátka žen, které popsaly nevhodné chování Dominika Feriho, využila jednu z posledních možností, jak vrátit odložené případy znovu do hry. Na Městské státní zastupitelství v Praze dorazil podnět v rozsahu desítek stran s žádostí k výkonu dohledu nad činností́ Obvodního státního zastupitelství́ pro Prahu 3. Odložené případy se tedy mohou ještě přezkoumat, což by v konečném důsledku po přehodnocení rozhodnutí mohlo vést až k tomu, že by se původně odložené případy společně s těmi projednávanými mohly dostat až k soudu.

Ženy, u nichž došlo k odložení věci, podaly prostřednictvím své advokátky Adély Hořejší druhý opravný prostředek, který se jmenuje podnět k dohledu. Tím se nyní zabývá Městské státní zastupitelství. „Cílem je, aby došlo k zahájení trestního stíhání i v odložených případech, nejen ve třech, za něž je policií navržen k obžalobě. K postupu orgánu činných v trestním řízení se nyní mohu vyjádřit pouze obecně,“ upozorňuje advokátka.

Nejde zde o spor o amorálnost jednání či zpochybňování skutků. Odložení věci je postaveno na právním hodnocení.

„V podnětu k dohledu jde v zásadě o rozdílný právní názor na to, zda popsané skutky naplňují definici trestného činu znásilnění. Nejde zde o spor o amorálnost jednání či zpochybňování skutků. Odložení věci je postaveno na právním hodnocení. V některých případech například je přítomné hodnocení ohledně nižší intenzity zásahu do osobní integrity, v některých, že obrana poškozených nebyla dostatečná, aby se jednalo o trestný čin.“

Signál od justice

Advokátka uvádí, že kauza se nyní rozvětvila do tří skupin. „V případě první skupiny mých klientek došlo k návrhu na obžalobu, v případě druhé skupiny došlo k odložení věci a v případě třetím se mé klientky ještě necítí na to, aby svůj prožitek oznámily na policii. Jejich rozhodování ovlivňuje i vývoj celé kauzy, kterou v médiích sledují,“ vysvětluje advokátka, jaký má dosavadní průběh řízení vliv na ochotu obětí oznamovat možné znásilnění.

„Tyto klientky potřebují nabýt přesvědčení, že jim stát poskytne ochranu, že to pro ně bude bezpečné, a nejen nová zátěž. Příběh každé z žen je rozdílný, ale do všech bylo individuálně zasaženo a každá potřebuje zažít spravedlnost,“ dodává. „Policii i státnímu zastupitelství důvěřuji, jen se domnívám, že jejich interpretace definice trestného činu znásilnění není správná, proto, mimo ještě pár dalších právních otázek, usiluji o přezkum. Prožité zkušenosti mých klientek by měly být pod trestněprávní ochranou,“ popisuje Hořejší.

Městské státní zastupitelství deníku Alarm potvrdilo, že podnět k výkonu dohledu obdrželo. „Dohledová prověrka nebyla dosud skončena. S ohledem na předmět trestního řízení (druh prověřované trestné činnosti) a s tím spojená práva poškozených nebudou ve věci v současnou dobu poskytovány jakékoliv další a bližší informace. Též si dovoluji apelovat na citlivý přístup ke způsobu informování o předmětné věci,“ uvedl mluvčí Aleš Cimbala.

Bývalý poslanec Dominik Feri od začátku vinu odmítá. Obžalovat exposlance navrhla policie letos v říjnu. Na otázky Alarmu, jak hodnotí průběh vyšetřování, ale Feri neodpověděl. Stejně tak se nevyjádřil k otázce, jestli byl vůbec na policii vypovídat či zda trvá na svých předchozích mediálních prohlášeních.

Realita řešení sexuálního násilí

K odložení kvůli promlčení hrozí i případu psychiatra Jana Cimického. Na policii se přihlásily desítky žen. Minulý týden státní zastupitelství vrátilo kauzu policii. Podle informací práva hrozí u 26 případů z 28 promlčení. Mezi ženami, které o sexuálním násilí od Cimického promluvily, byla i dlouholetá moderátorka ČT Martina Vrbová-Hynková.

„Když jsem se to dozvěděla, bylo to pro mě velké rozčarování, protože je velký rozdíl – osmadvacet žen nebo pouze dvě ženy. Vzhledem k tomu, že i já spadám k té většině, kde by se to nepodařilo kvůli promlčení prokázat, tak by to samozřejmě bylo obrovské zklamání,“ řekla Právu. Stejně jako advokátka Hořejší v případě Feriho upozorňuje na negativní dopad na motivaci a psychiku žen, kdyby případ skončil takto.

Důsledkem větší tematizace otázek spojených se sexualizovaným násilím se současná vláda v programovém prohlášení zavázala k novele zákona, jejímž cílem je, aby se více ochránily oběti. O podobě zákona se zatím vedou debaty. „Zajistíme lepší́ ochranu obětí́ sexuálního a domácího násilí,“ stojí v dokumentu vlády.

Sledovaný případ Feri

Policie v říjnu navrhla obžalovat bývalého poslance za TOP 09 Dominika Feriho ze tří znásilnění žen. Jedna v té době byla nezletilá. To je i důvod, proč může bývalému politikovi hrozit až desetiletý trest vězení.

Od začátku kauzy, kterou zpracoval deník Alarm a Deník N, Feri tvrdí, že je nevinný.  „Prokážu svou nevinu,“ zveřejnil na svém instagramovém účtu. V prohlášení pro deník Alarm nicméně dříve uvedl, že se v některých momentech ve svém životě choval k ženám nevhodně a omluvil se. Na počátku kauzy také uvedl, že bude žalovat samotné novináře. K tomu však doposud nedošlo.

Krátce po zveřejnění prvního textu rezignoval na svůj mandát poslance. Později se s ním rozešla i strana. Kromě úspěšné politické kariéry působil Feri i jako influencer s více než milionem sledujících na sociální síti Instagram.

„Zcela otevřeně přiznávám, že jsem se v některých momentech zachoval nevhodně, nepatřičně nebo v rozporu se zásadami gentlemanského chování. Pokládám to za osobní selhání a za bolavá místa nejen pro mě, ale především pro ty, kterých se mé chování mohlo dotknout. Mrzí mě to, hluboce a upřímně se omlouvám,“ vyjádřil se loni v květnu Feri. Když došlo k prvnímu kroku, policejnímu stíhání, hlásal Feri, že prokáže svou nevinu „jako doposud“ a proti zahájení stíhání podal stížnost. Té nebylo vyhověno.

Feri se také opakovaně vyjadřoval v tom smyslu, že „nařčení“ jsou nepravdivá a policie je odložila. Jak však výše vysvětluje Hořejší, takové rámování rozhodnutí o odložení nemá. Navíc podobná vyjádření vytvářejí na ženy tlak. „Moje klientky jsou ve velmi obtížném postavení, neboť se proti nim nemohou bránit, tím jsou vystaveny dalšímu zraňování a pocitům bezmoci,“ vysvětluje advokátka komplikovanost celé situace.

Autorka je redaktorka Alarmu.

Autor je nezávislý novinář.

Čtěte dále