Dominik Feri se znásilnění dopustil, rozhodl soud. Bývalý politik míří na tři roky do vězení

V pondělí proběhl odvolací soud s bývalým politikem Dominikem Ferim před odvolacím senátem Městského soudu v Praze. Soud potvrdil tříletý trest odnětí svobody.

Dominik Feri byl loni počátkem listopadu nepravomocně odsouzen na tři roky nepodmíněně. Podle soudu spáchal všechny tři činy, které byly projednávány a dopustil se tedy dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. Obětem měl také zaplatit za jejich psychickou újmu 510 tisíc korun a jedné z nich rovněž faktury za psychoterapeutku. Městský odvolací soud v pondělí projednával odvolání obhajoby i obžaloby. Obhajoba požadovala zproštění, Dominik Feri vinu odmítá, obhajoba zase požaduje vyšší odškodné pro oběti. Advokátka poškozených Adéla Hořejší přednesla řeč, ve které upozornila na to, že přiznaná částka odškodnění je vzhledem k příjmům Dominika Feriho velmi nízká. „Majetkové poměry pana obžalovaného jsou nadstandardní, může si dovolit tři roky nepracovat,“ vysvětlila advokátka, proč požaduje vyšší odškodné.

U soudu promluvil také obžalovaný Dominik Feri, který měl dlouhou řeč, v níž zpochybňoval závěry prvoinstančního soudu, který nepovažuje za objektivní. Ve své řeči zmínil i svůj smích, ke kterému podle něj neměl soud přihlížet. „Jde-li o výrok o trestu, tak pokládám za nesprávné a mně velmi křivdící, že soud přihlížel k mému údajnému ‚vysmívání se ve vedlejší místnosti‘. Nebylo to zmiňováno v protokolu, neupozorňoval mě na to ani asistent soudce, který v té vedlejší místnosti byl,“ uvedl Feri k situaci, kdy se smál výpovědi oběti tak, že to bylo slyšet i v soudní síni.

Státní zástupce Aleš Cimbala ve své řeči zdůraznil, že Dominik Feri nejeví žádné známky toho, že by na něj měl průběh řízení nějaké výchovné účinky. „Nevidíme prvky nějaké sebereflexe. Je tedy otázkou, jestli by mírnější trest na něj měl výchovné účinky. V rámci přezkumného řízení bychom měli přezkoumat, zda je trest přiměřený. Z mého pohledu není rozsudek nepřiměřeně přísný. Já se tedy za státní zastupitelství s tímto rozsudkem ztotožňuji. Jde o ucelené, logické rozhodnutí,“ uvedl Cimbala.

Čtěte dále