Feri před soudem zvážněl. Proběhl výslech soudních znalkyň a svědků, většina jednání byla neveřejná

Další den soudu s Dominikem Ferim proběhl z většiny za zavřenými dveřmi. To proto, že se řešily citlivé otázky. Veřejná část se věnovala čtení výpovědí svědků.

Zatímco během prvního, únorového projednávání hýřil Dominik Feri sebevědomím, vystupoval jako celebrita a suverénně komunikoval s médii, jeho dubnový příchod k soudu se nesl v úplně jiném duchu. Feri byl skoupý na slovo a s novináři se očividně nechtěl bavit. Většinu dotazů nechal bez komentáře a pozornost médií si zjevně nijak neužíval. „Já to dneska nebudu komentovat, soud je s vyloučenou veřejností, tak bych to rád respektoval,“ řekl obžalovaný Feri. K soudu dorazil v doprovodu svých dvou advokátů.

Mluvčí soudu Darina Maříková nevyloučila, že by trestní senát mohl v případu rozhodnout už na dalším líčení, ale nemusí k tomu dojít.

Hlavní líčení začalo v devět hodin dopoledne u Obvodního soudu pro Prahu 3 a na programu bylo nejprve neveřejné vyslechnutí dvou soudních znalkyň, které vypracovaly posudek na jednu z obětí. Dotazování proběhlo poměrně rychle, a tak soudkyně Lenka Hájková přistoupila ke čtení výpovědí z přípravného řízení. K nim byla veřejnost připuštěna. Jednalo se o výpovědi různých svědků, včetně jednoho z Feriho bývalých spolubydlících z bytu. Právě tady mělo dojít ke dvěma znásilněním a Feriho bydliště opakovaně zmiňovaly i další ženy, které jeho nevhodné chování popsaly Alarmu a Deníku N v květnu roku 2021. Jejich případy byly policií odloženy, ale momentálně probíhá přezkum – jednak u Ústavního soudu, jednak u vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové.

„Odložení věci je postaveno na právním hodnocení. Podle státního zastupitelství nenaplňují popsané skutky zákonné požadavky ve smyslu trestního práva. Státní zástupkyně v této souvislosti dávají samy k úvaze, zda by nebyla na místě redefinice znásilnění. S interpretací státního zastupitelství nesouhlasím, jsem přesvědčená, že i současná definice trestného činu tyto konkrétní skutky pokrývá,“ vysvětlila pro Alarm zmocněnkyně obětí Adéla Hořejší. Její slova tak vylučují tvrzení Feriho před únorovým líčením, že je prokázané, že ženy z odložených případů lhaly. O skutkové podstatě totiž spor není, jedná se o otázku právní.

Další líčení ve čtvrtek

I tentokrát Feri svou vinu u soudu popíral a stejně jako u únorového líčení tvrdil, že výpovědi obětí se nezakládají na pravdě. Upozorňoval také na svůj psychiatrický posudek, dle nějž „obžalovaný trestný čin plně popírá, a pokud by mu byl soudem prokázán, jeho motivace nebude podmíněna žádnou duševní nebo sexuální poruchou“.

Po pauze na oběd pokračovalo hlavní líčení od jedné hodiny odpoledne. Soudkyně Hájková si jen krátce vyslechla odůvodnění zmocněnkyně obětí Hořejší a státní zástupkyně Petry Gřivnové ve věci vyloučení veřejnosti. Obě sdělily, že bývalí partneři obětí, kteří byli předvolání jako svědci, budou líčit velmi citlivé záležitosti a detaily ze života obětí. Ty se mohou týkat i jejich intimního života a toho, jak se změnil, nebo se mohou dotýkat i otázek duševního zdraví obětí. Protistrana, tedy obhájci Dominika Feriho, nechali rozhodnutí na soudu a nepřišli s protinávrhem. Soud pak po krátké poradě rozhodl, že veřejnost bude na odpoledne vyloučena.

Hlavní líčení bude pokračovat ve čtvrtek 27. dubna, kdy má vypovídat například psychoterapeutka jedné z obětí. Soud by měl rozhodnout, zda je třeba procházet i další důkazy. Mluvčí soudu Darina Maříková nevyloučila, že by trestní senát mohl v případu rozhodnout už na dalším líčení, tedy právě ve čtvrtek, ale nemusí k tomu dojít.

Autorka je redaktorka Alarmu.

Čtěte dále