Dominik Feri má jít na tři roky do vězení, spáchal dvě znásilnění a jeden pokus o něj

Podle soudu se dopustil všech tří činů, kvůli kterým byl souzen. Politik se odvolal.

Bývalý poslanec Dominik Feri je vinný. Je odsouzen ke třem letům odnětí svobody nepodmíněně. Soud ve čtvrtek vynesl rozsudek, podle kterého spáchal všechny tři činy, které byly projednávány. Podle soudu se tedy dopustil dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. Obětem má také zaplatit za jejich psychickou újmu 510 tisíc korun a jedné z nich ještě faktury za psychoterapeutku. Verdikt, který ve čtvrtek v devět hodin četla předsedkyně senátu Lenka Hájková, je nepravomocný. Státní zástupkyně v úterý během závěrečných řečí Ferimu navrhovala trest právě v rozsahu tří let, zatímco zmocněnkyně obětí Adéla Hořejší navrhovala delší trest.

Výpovědi všech tří žen byly podle soudu věrohodné a věrohodnost potvrdily také výpovědi jejich blízkých. V případě ženy, kterou měl Feri obtěžovat během její stáže v poslanecké sněmovně, soudu přišlo nevěrohodné, že by se Feri se ženou jen konsensuálně líbal, a poté se jí v následujících dnech mnoha textovými zprávami omlouval, jak jsme psali v reportáži z úterního líčení. Věrohodnost potvrdilo také svědectví její matky, které se od začátku svěřovala.

K případu ženy, se kterou měl Feri podle svých slov jen sníst pizzu a usnout, soudkyně řekla, že taková situace by na ní nemohla zanechat tak velkou psychickou újmu, jakou popisuje žena, psychologové, její okolí a jakou také potvrdili soudní znalci. Trauma i podle obžaloby způsobilo, že žena má narušený vztah ke svému tělu, snaží se ho měnit například častým tetováním, kvůli psychickým potížím nedokončila školu, má panické ataky a flashbacky na obžalovaného, jak shrnula v úterý zmocněnkyně obětí Adéla Hořejší. Znalci došli k závěru, že její psychické problémy jsou přímo spojené se znásilněním a vyloučili, že by její potíže pramenily z jiných událostí v jejím životě. Znásilnění nejmladší z žen podle rozsudku Feri provedl na dítěti, protože ženě tehdy bylo čerstvých sedmnáct let. Soudkyně zmínila, že Feri věk ženy předem znal. Zmocněnkyně obětí Adéla Hořejší citovala během závěrečné řeči ze zpráv soudních znalců a říkala, že všechny ženy mají některé symptomy posttraumatické stresové poruchy.

Jak napsal iRozhlas, soud Ferimu k tíži přidal i to, že se během výslechu obětí smál z vedlejší místnosti tak nahlas, že to bylo slyšet až do jednací síně. Zmocněnkyně obětí v úterý popsala, že některé oběti jeho smích u soudu rozrušil. V jeho prospěch nehraje ani to, že v době, kdy došlo ke znásilněním, byl úspěšným politikem s masivním mediálním dosahem, kterého mladé ženy obdivovaly.

Dominik Feri se proti rozsudku ještě na místě odvolal. Případ tak postoupí k pražskému městskému soudu. Odvolat se teoreticky můžou i zmocněnkyně obětí a státní zástupkyně, obě si ponechaly lhůtu pro odvolání.

Čtěte dále