V kojeneckých ústavech je čtyřikrát více dětí nad sedm let než kojenců. 53 procent je romského původu 

Poslanci dnes hlasují o zákazu umisťování kojenců do ústavů. V kojeneckých ústavech převažují dětí starší čtyř let nad mladšími a počty umisťovaných dětí se liší podle krajů. 

Zpráva Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) přinesla informace o kojeneckých ústavech – letos na jaře v nich bylo zhruba čtyřikrát více dětí starších sedmi let než kojenců; dětí nad čtyři roky bylo 46 procent. Tyto ústavy by přitom měly sloužit k internaci dětí mladších tří let. Kojenecké ústavy jsou zdravotnická zařízení. V roce 2019 fungovalo v Česku 27 zařízení tohoto typu. MPSV zjišťovalo letos v únoru a březnu situaci ve 24 domovech, které jsou určeny pro děti do tří let. Výsledky srovnávalo s údaji ze stejného období z let 2018 a 2020 z výzkumů organizace Lumos. „Za tři roky mezi lety 2018 a 2021 klesl počet dětí ve věku do tří let včetně na polovinu,“ uvedlo ministerstvo. Počet dětí v těchto ústavech klesá i celkově, i když jen mírně. Na jaře 2018 bylo v kojeneckých ústavech celkem 649 dětí, letos 518. Pokles by ale byl větší, pokud by v těchto ústavech nezůstávaly starší děti.

Česká republika je dlouhodobě kritizována za to, že umisťuje do ústavů děti tak nízkého věku. Poslanci budou v pátek hlasovat o novele zákona o ochraně práv dětí. Podle návrhu poslankyň a poslanců Pirátů, ANO, STAN, TOP 09 a lidovců by v ČR mohly být do ústavů umisťovány děti pod dva roky jen do konce příštího roku, děti pod čtyři roky pak do konce roku 2023.

Autoři novely argumentují tím, že mnoho dětí je do ústavů umisťováno ze sociálních důvodů a že ústavní péče nemůže nahradit péči v rodině. Kromě toho upozorňují na to, že řada krajů kojenecké ústavy ruší a podporuje pěstounskou péči. To vyplývá i ze zprávy, kterou přineslo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle zjištění MPSV je nejvíc dětí do tří let v Ústeckém kraji, a to 55. Více než čtyřicet malých dětí pak bylo v zařízeních v Plzeňském a Středočeském kraji. „Míra umisťování dětí do ústavů je v Ústeckém kraji desetkrát vyšší než v Pardubickém a Zlínském kraji a čtyřikrát až šestkrát vyšší než ve většině ostatních krajů,“ uvedlo MPSV, které zároveň poukazuje na to, že v Moravskoslezském kraji, který trpí podobnými sociálními problémy jako Ústecký, je míra naopak jedna z nejnižších. Zpráva přinesla také informaci, že 53 procent dětí v ústavech je romského původu. Mezi dětmi od jednoho roku do tří let byly téměř dvě třetiny romských či polorodých romských dětí.

 

Čtěte dále